Krv - zloženie, funkcie, krvné skupiny

Srdce

Z čoho sa skladá krv, aké ochorenie súvisí s krvou a aké môžu byť krvné skupiny? To a ďalšie informácie nájdete v našom článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Krv - zloženie, funkcie, krvné skupiny

5 najdôležitejších bodov článku

  • Čo je to krv
  • Z čoho sa skladá krv
  • Aké sú funkcie krvi
  • Krvné skupiny a darovanie krvi
  • Ochorenie spojené s krvou

Krv je špecializovaná telesná tekutina, ktorá neustále prúdi v celom tele. Vykonáva mnoho činností, ktoré zaisťujú fungovanie vášho organizmu, napríklad prenáša kyslík do celého tela.

 

Čo je to krv?

Krv je základná telesná tekutina, ktorá neustále prúdi a udržuje telo v chode. Krv je prevažne tekutina, ale obsahuje bunky a bielkoviny, vďaka ktorým je hustejšia ako voda.

 

Krv sa skladá zo štyroch častí: červené krvinky, biele krvinky, krvné doštičky a plazma. Každá časť má špecifické a dôležité úlohy, od prenosu kyslíka po odvádzanie odpadových látok.

 

Krv tiež funguje ako akýsi barometer zdravia. Neobvyklé výsledky krvných testov môžu byť prvým príznakom zmien, ktoré môžu poukazovať na závažné ochorenie. Tento článok sa zameriava na to, ako krv funguje, a na stavy, ktoré ovplyvňujú zdravie krvi.

 

zloženie krvi

 

Plazma

Plazma tvorí približne 55% krvnej tekutiny u človeka. Hlavnou úlohou plazmy je prenášať krvné bunky po celom tele spolu so živinami, odpadovými produktmi, protilátkami, zrážacími proteínmi, chemickými poslov, ako sú hormóny, a proteíny, ktoré pomáhajú udržiavať rovnováhu tekutín v tele. Plazma je z 92 % tvorená vodou a zvyšných 8 % tvorí:

 

  • glukóza
  • hormóny
  • bielkoviny
  • minerálne soli
  • tuky
  • vitamíny

Zvyšných 45% krvi tvoria predovšetkým červené a biele krvinky a krvné doštičky. Každá z týchto zložiek zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní efektívneho fungovania krvi.

 

Červené krvinky alebo erytrocyty

Červené krvinky, známe svojou jasne červenou farbou, sú najhojnejšie zastúpenou bunkou v krvi a tvoria približne 40 až 45 % jej objemu. Tvar červenej krvinky je bikonkávny disk so splošteným stredom - inými slovami, obe strany disku majú plytké miskovité priehlbiny (červená krvinka vyzerá ako šiška).

 

Tvorbu červených krviniek riadi erytropoetín, hormón produkovaný predovšetkým obličkami. Červené krvinky začínajú ako nezrelé bunky v kostnej dreni a približne po siedmich dňoch zrenia sa uvoľňujú do krvného obehu.

 

Vedeli ste?

Predpokladaný počet červených krviniek v jednej kvapke (mikrolitri) krvi je 4,5-6,2 milióna u mužov a 4,0-5,2 milióna u žien.

 

Na rozdiel od mnohých iných buniek nemajú červené krvinky jadro a môžu ľahko meniť tvar, čo im pomáha prechádzať rôznymi krvnými cievami v tele. Absencia jadra síce robí červenú krvinku pružnejšou, ale zároveň obmedzuje jej životnosť pri cestovaní najmenšími krvnými cievami, poškodzuje jej membrány a vyčerpáva jej zásoby energie. Červená krvinka prežíva v priemere iba 120 dní.

 

Červené krvinky obsahujú špeciálnu bielkovinu zvanú hemoglobín, ktorá pomáha prenášať kyslík z pľúc do zvyšku tela a následne vracia oxid uhličitý z tela do pľúc, aby mohol byť vydýchnutý.

 

Krv sa javí ako červená vďaka veľkému množstvu červených krviniek, ktoré svoju farbu získavajú z hemoglobínu. Percento objemu celej krvi, ktoré je tvorené červenými krvinkami, sa nazýva hematokrit a je bežným meradlom množstva červených krviniek.

 

krvné bunky

 

Biele krvinky alebo leukocyty

Biele krvinky chránia telo pred infekciou. Je ich oveľa menej ako červených krviniek a tvorí asi 1% krvi.

 

Najbežnejším typom bielych krviniek sú neutrofilné granulacyty, ktoré sú bunkami "okamžitej reakcie" a tvoria 55 až 70 percent celkového počtu bielych krviniek. Každý neutrofilný granulocyt žije menej ako jeden deň, takže vaša kostná dreň musí neustále vytvárať nové neutrofily, aby bola zachovaná ochrana proti infekcii.

 

Druhým hlavným typom bielych krviniek sú lymfocyty. Existujú dve hlavné populácie týchto buniek. T-lymfocyty pomáhajú regulovať funkciu ostatných imunitných buniek a priamo napádajú rôzne infikované bunky a nádory. B lymfocyty vytvárajú protilátky, čo sú bielkoviny, ktoré sa špecificky zameriavajú na baktérie, vírusy a ďalšie cudzorodé materiály.

 

Krvné doštičky alebo trombocyty

Na rozdiel od červených a bielych krviniek nie sú krvné doštičky v skutočnosti bunky, ale skôr malé fragmenty buniek. Krvné doštičky napomáhajú procesu zrážania krvi (čiže koagulácii) tým, že sa zhromažďujú v mieste poranenia, priľnú k sliznici poranené cievy a vytvoria platformu, na ktorej môže dôjsť k zrážaniu krvi.

 

Výsledkom je tvorba fibrínovej zrazeniny, ktorá pokrýva ranu a zabraňuje úniku krvi. Fibrín tiež tvorí počiatočné lešenie, na ktorom sa tvorí nové tkanivo, a tým podporuje hojenie.

 

Vyšší ako normálny počet krvných doštičiek môže spôsobiť zbytočné zrážanie krvi, ktoré môže viesť k mŕtvici a srdcovému infarktu; vďaka pokrokom v protidoštičkovej liečbe sú však k dispozícii liečebné postupy, ktoré pomáhajú týmto potenciálne fatálnym príhodám predchádzať.

 

Vedeli ste?

Naopak, nižší ako normálny počet trombocytov môže viesť k rozsiahlemu krvácaniu.

 

Funkcia krvi

Krv má rôzne funkcie, ktoré sú dôležité na prežitie. Patria medzi ne:

 

  • zásobovanie buniek a tkanív kyslíkom,
  • zásobovanie buniek základnými živinami, ako sú aminokyseliny, mastné kyseliny a glukóza,
  • odstraňovanie odpadových látok, ako je oxid uhličitý, močovina a kyselina mliečna,
  • ochrana tela pred chorobami, infekciami a cudzími telesami prostredníctvom bielych krviniek,
  • regulácia telesnej teploty.

Krvné doštičky umožňujú zrážanie krvi. Pri krvácaní sa krvné doštičky zoskupujú a vytvárajú zrazeninu. Zrazenina vytvorí chrastu, ktorá zastaví krvácanie a pomáha chrániť ranu pred infekciou.

 

 

Odkiaľ sa berú krvné bunky?

Krvné bunky sa vyvíjajú z krvotvorných kmeňových buniek a vznikajú v kostnej dreni prostredníctvom vysoko regulovaného procesu krvotvorby. Krvotvorné kmeňové bunky sú schopné premeny na červené krvinky, biele krvinky a krvné doštičky.

 

Tieto kmeňové bunky možno nájsť v cirkulácii v krvi a kostnej dreni u ľudí všetkých vekových kategórií a tiež v pupočníku novorodencov. Kmeňové bunky zo všetkých troch zdrojov možno použiť na liečbu rôznych ochorení, vrátane leukémie, lymfómu, zlyhania kostnej drene a rôznych porúch imunity.

 

kostná dreň

 

Čo sú to krvné skupiny?

Krvná skupina je klasifikačný systém, ktorý umožňuje zdravotníkom určiť, či je vaša krv kompatibilná alebo nekompatibilná s krvou niekoho iného.

 

Existujú štyri hlavné krvné skupiny. Tie sa určujú na základe toho, či máte na červených krvinkách antigén A alebo B. Na základe toho, či máte na červených krvinkách antigén A alebo B, je možné určiť krvnú skupinu.

 

Určuje sa aj bielkovina zvaná Rh faktor. Vašu krvnú skupinu klasifikujú ako pozitívnu (+), ak túto bielkovinu máte, a negatívnu (-), pokiaľ ju nemáte. Takto vzniká osem bežných krvných skupín:

 

  • A pozitív (A+)
  • A negatív (A-)
  • B pozitív (B+)
  • B negatív (B-)
  • AB pozitív (AB+)
  • AB negatív (AB-)
  • 0 pozitív (0+)
  • 0 negatív (0-).

Znalosť krvných skupín umožňuje zdravotníkom bezpečne odovzdávať darovanú krv jednej osoby druhej pri transfúzii. Ľudia s krvnou skupinou 0- môžu darovať krv prakticky akejkoľvek krvnej skupine a ľudia s krvnou skupinou AB+ môžu obvykle prijať krv akejkoľvek skupiny.

 

Krvné skupiny tabuľka

Krvná skupina

Krvné skupiny od ktorých môžete krv prijať

Krvné skupiny, ktorým môžete krv darovať

A+

A+, A-, 0+, 0-

A+, AB+

A-

A-, 0-

A-, A+,AB-, AB+

B+

B+, B-, 0+, 0-

B+, AB+

B-

B-, 0-

B+, B-, AB+, AB-

AB+

môžete prijať od ktorejkoľvek

AB+

AB-

AB-, A-, B-, 0-

AB-, AB+

0+

0+, 0-

0+, A+, B+, AB+

0-

0-

môžete darovať ktorejkoľvek

 

Aké bežné stavy a poruchy ovplyvňujú krv?

Krv ovplyvňuje rakovina, poruchy krvi a bežné kardiovaskulárne ochorenia. Rakovina krvi ovplyvňuje spôsob, akým vaše telo produkuje krvné bunky. Poruchy krvi bránia krvi v plnení jej úloh.

 

Ateroskleróza je kardiovaskulárne ochorenie, ktoré ovplyvňuje prietok krvi. Všeobecne platí, že rakovina krvi a poruchy krvi majú väčší celkový vplyv na zdravie krvi ako ateroskleróza.

 

Vedeli ste?

AB negatívna je najvzácnejšia krvná skupina z ôsmich hlavných krvných skupín.

 

Rakovina krvi

K rakovine krvi dochádza, keď niečo naruší spôsob, akým telo vytvára krvné bunky. Ak máte rakovinu krvi, abnormálne krvné bunky prevažujú nad normálnymi krvnými bunkami. Existujú tri typy rakoviny krvi:

 

  • Leukémia, najčastejšia rakovina krvi.
  • Lymfóm, čo je rakovina lymfatického systému. Kostná dreň, ktorá produkuje krvné bunky, je súčasťou lymfatického systému.
  • Myelóm, ktorý začína v kostnej dreni a postihuje plazmatické bunky.

Dobré vedieť

Krvné skupiny musia byť tiež kompatibilné pre transplantácie orgánov.

 

Poruchy krvi

Poruchy krvi sú nenádorové stavy, ktoré bránia častiam vašej krvi v plnení ich úloh. Medzi poruchy krvi patrí anémia, poruchy zrážanlivosti krvi a poruchy krvácania.

 

Niektoré poruchy krvi nemusia vyvolávať príznaky ani nevyžadujú liečbu. Iné sú chronické (celoživotné) ochorenia, ktoré vyžadujú liečbu, ale zvyčajne neovplyvnia dĺžku života. Existujú aj poruchy krvi, ktoré sú závažnými ochoreniami a môžu byť život ohrozujúce.

 

Anémia

Anémia je najčastejším typom nenádorovej poruchy krvi. Dochádza k nej, keď nemáte dostatok zdravých červených krviniek. Niekedy ľudia anémiu zdedia, ale môžu ju tiež získať alebo sa u nich môže vyvinúť. Existuje mnoho typov anémia. Medzi najčastejšie anémia patria:

 

  • anémia z nedostatku železa,
  • perniciózna anémia,
  • kosáčikovitá anémia.

 

anémia

anémia

 

Poruchy zrážanlivosti krvi

Porucha zrážanlivosti krvi ovplyvňuje krvné doštičky alebo zrážacie faktory (koagulačné faktory). Zrážacie faktory sú bielkoviny v krvi, ktoré pomáhajú krvným doštičkám zvládať krvácanie.

 

Môže sa u vás vyvinúť porucha zrážanlivosti krvi (získaná porucha zrážanlivosti krvi) alebo môžete zdediť genetickú mutáciu, ktorá spôsobuje abnormálnu zrážanlivosť krvi.

 

Mutácie génu pre protrombín a syndróm Leidenského faktora V sú príklady dedičných porúch zrážanlivosti krvi. Antifosfolipidový syndróm (APS) a diseminovaná intravaskulárna koagulácia (DIC) sú príklady získaných porúch zrážanlivosti krvi.

 

Poruchy krvácania

K poruchám zrážanlivosti krvi dochádza, keď sa vaša krv nezráža normálne, čo spôsobuje, že krvácate viac ako obvykle. Von Willebrandova choroba je najčastejšou krvácavou poruchou. Hemofília, vzácne dedičné ochorenie, je ďalším príkladom krvácavej poruchy.

 

Ako sa starať o svoju krv?

O svoju krv sa môžete starať tak, že si vytvoríte zdravé stravovacie návyky s vyváženým jedálničkom, ktorý obsahuje chudé bielkoviny, celozrnné výrobky a listovú zeleninu.

 

Tiež chrániť svoj imunitný systém dodržiavaním správnej hygieny a očkovaním proti bežným vírusom či obmedzeniam nápojov obsahujúci alkohol.

 

Záver

Vaša krv je vzácny zdroj, ktorý sa neustále stará o vaše telo, aby fungovalo tak, ako má. Krv prenáša kyslík do buniek, aby mohli vytvárať energiu. Pomáha imunitnému systému brániť telo proti votrelcom.

 

Krv tiež riadi, ako veľmi krvácate, keď ste zranení. Aj keď sa o svoju krv môžete starať, nemusíte sa vyhnúť chorobám, ktoré ju ovplyvňujú. Zdravotníci našťastie dokážu liečiť väčšinu závažných krvných ochorení, vrátane rakoviny krvi a krvných porúch.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje: 

https://www.hematology.org/education/patients/blood-basics

https://www.medicalnewstoday.com/articles/196001?c=671692464183#summary

https://my.clevelandclinic.org/health/body/24836-blood

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21213-blood-types 

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tereza Hoffmannová - Herbalus 

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.