Kotvičník zemný - aké benefity sa skrývajú v tejto rastline?

Strava
Rastliny

Kotvičník zemný je obľúbená liečivá rastlina v tradičnej ajurvédskej a čínskej medicíne. Ako vyzerá a aké skrýva benefity? To a ďalšie informácie nájdete v tomto článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Kotvičník zemný - aké benefity sa skrývajú v tejto rastline?

5 najdôležitejších bodov článku

  • Čo je to kotvičník a odkiaľ pochádza
  • História používania kotvičníka
  • Hlavné účinky kotvičníka
  • Aké sú nežiaduce účinky kotvičníka
  • Užívanie a dávkovanie kotvičníka

 

Kotvičník je malá listová rastlina bežne známa ako Tribulus terrestris v západných krajinách. V tradičnej medicíne ľudia používali kotvičník na liečbu rôznych porúch ako sú napríklad poruchy močových ciest.

 

Čo je Tribulus Terrestris?

Tribulus terrestris, známy tiež pod názvami kozia hlava, gokshura a kotvičník, je rastlina, ktorá patrí do čeľade Zygophyllaceae. Vyskytuje sa po celom svete a dobre rastie v suchom podnebí, darí sa jej v oblastiach, kde iné rastliny nie sú schopné prežiť. Je to malá kvitnúca rastlina, ktorá vytvára plod tvorený piatimi špicatými orieškami. Hovorí sa, že plody pripomínajú hlavu kozy alebo býka s rohmi dostatočne ostrými na to, aby spôsobili zranenie bosých nôh.

 

Vedeli ste?

Kotvičník obsahuje saponíny, čo sú chemické zlúčeniny. Predpokladá sa, že v kotvičníku sú zodpovedné za jeho zdraviu prospešné účinky.

 

História používania kotvičníka

Tribulus terrestris sa vyskytuje po celom svete a má mnoho rôznych názvov. Predpokladá sa, že jej názov je odvodený z gréckeho slova "tribulos", čo znamená "vodný gaštan", alebo z latinského slova "tribulus", ktoré sa prekladá ako "caltrop" (nášľapný ježko), čo je druh ostnatej zbrane.

 

Hoci sa v histórii hojne používal v mnohých formách celostnej medicíny, ako doplnok stravy získal širokú popularitu až v 70. rokoch 20. storočia. V dnešnej dobe sa väčšinou používa na prevenciu a liečbu sexuálnych dysfunkcií, ale je spájaný aj s mnohými ďalšími potenciálnymi výhodami, vrátane zníženia hladiny cholesterolu a úľavy od bolesti a zápalu.

 

Kde rastie kotvičník?

Rastlina pochádza z teplých miernych a tropických oblastí v Euroázii a Afrike. Kotvičník rastie predovšetkým v oblasti Stredozemného mora, ale aj v iných častiach sveta, ako je Vietnam, India, Španielsko, Čína, Bulharsko a Mexiko.

 

kotvičník

 

Benefity kotvičníku 

Existuje mnoho štúdií o kotvičníku, najmä v oblasti zvyšovania libida. Okrem tejto oblasti výskumu však existuje celkom málo štúdií o zdravotných prínosoch kotvičníka pre človeka. Štúdie na skúmavkách a zvieratách však ukázali, že môže mať sľubné zdravotné účinky.

 

Zvyšuje libido

Tribulus terrestris je dobre známy pre svoju prirodzenú schopnosť zvyšovať sexuálny apetít a zlepšovať sexuálne uspokojenie. Jedna štúdia ukázala, že užívanie Tribulus terrestris zlepšilo niekoľko ukazovateľov sexuálnych funkcií u žien už po štyroch týždňoch a viedlo k zlepšeniu túžby, vzrušeniu, uspokojeniu, lubrikácii a bolesti.

 

Podľa prehľadu bulharskej štúdie z roku 2016 sa navyše ukázalo, že Tribulus terrestris tiež lieči problémy so sexuálnou túžbou a zabraňuje erektilnej dysfunkcii, hoci presné mechanizmy zostávajú nejasné.

 

TIP: Na podporu tvorby testosterónu sme vytvorili unikátny produkt TESTOSTERONUS, ktorý zásadným spôsobom ovplyvňuje rast svalov, silu, vytrvalosť, spaľovanie tukov, sexuálnu funkčnosť, apetít, sebavedomie, kognitívne funkcie, psychickú pohodu a mnoho ďalšieho.

 

testosteronus

 

Kotvičník a obličky

Kotvičník zemný podporuje zdravie obličiek tým, že pomáha pri odstraňovaní prebytočnej kyseliny močovej a riadi hladinu kyseliny močovej v obličkách, čím predchádza alebo lieči dnu. Môže tiež pôsobiť proti polycystickému ochoreniu obličiek, obličkovým kameňom a cystitíde.

 

Bolo preukázané, že kotvičník zemný pôsobí ako prírodné diuretikum, pomáha zvyšovať produkciu moču a vyplavovať vodu z tela. Jedna štúdia in vitro publikovaná v časopise Journal of Ethnopharmacology totiž ukázala, že liečba kotvičníkom dokázala podporiť diurézu, čo naznačuje, že môže byť účinným prírodným prostriedkom pri liečbe obličkových kameňov.

 

Prírodné diuretiká, ako je Tribulus terrestris, môžu mať aj ďalšie priaznivé účinky na zdravie a mohli by pomôcť zmierniť nadúvanie, znížiť krvný tlak a posilniť prirodzenú schopnosť tela filtrovať toxíny prostredníctvom odpadových látok.

 

Kotvičník a zdravie srdca

Srdcové choroby sú celosvetovo najčastejšou príčinou úmrtí a sú považované za závažný problém, ktorý postihuje milióny ľudí po celom svete. Kotvičník zemný nielenže dokáže znižovať zápal, o ktorom sa predpokladá, že zohráva neoddeliteľnú úlohu pri zdraví srdca, ale bolo tiež preukázané, že znižuje niekoľko rizikových faktorov srdcových ochorení.

 

Jedna štúdia napríklad preukázala, že užívanie 1000 miligramov Tribulus terrestris každý deň znižuje hladinu celkového a zlého LDL cholesterolu. Podobné výsledky priniesla aj štúdia na zvieratách z Istanbulu, ktorá uvádzala, že kotvičník dokázal chrániť cievy pred poškodením a zároveň znižoval hladinu cholesterolu a triglyceridov.

 

srdce

 

Zmierňuje bolesť a zápaly

Štúdie in vitro aj na zvieratách zistili, že extrakt z kotvičníka by mohol mať silný účinok pri zmierňovaní bolesti a zápalu. Štúdia vykonaná farmaceutickou fakultou v Kermane napríklad ukázala, že podávanie vysokých dávok bolo účinné pri znižovaní úrovne bolesti u potkanov. Iný výskum medzitým ukázal, že by mohol znížiť hladinu niekoľkých markerov zápalu a tiež by mohol pomôcť znížiť opuchy.

 

Znižuje hladinu cukru v krvi

Niektoré výskumy ukazujú, že pridanie Tribulus terrestris do vašej rutiny môže priniesť veľké výhody, pokiaľ ide o riadenie hladiny cukru v krvi. Jedna štúdia zistila, že užívanie 1000 miligramov doplnku každý deň dokázalo po iba troch mesiacoch výrazne znížiť hladinu cukru v krvi u žien s cukrovkou 2. typu v porovnaní s placebom.

 

Podobne štúdia na zvieratách zo Šanghaja ukázala, že špecifická zlúčenina obsiahnutá v Tribulus terrestris znížila hladinu cukru v krvi u myší s cukrovkou až o 40 %.

 

kotvičník foto

 

Kotvičník a jeho antioxidačné vlastnosti

Antioxidanty sú zlúčeniny, ktoré produkuje telo. Môžete ich tiež konzumovať v rôznych potravinách, bylinkách a korení. Tieto zlúčeniny pomáhajú chrániť bunky pred poškodením potenciálne škodlivými zlúčeninami zvanými voľné radikály.

 

Výskum ukázal, že poškodenie voľnými radikálmi je spojené s rôznymi chronickými ochoreniami, ako sú srdcové choroby, poruchy mozgu, cukrovka 2. typu a rôzne druhy rakoviny. Kotvičník obsahuje množstvo zlúčenín, ktoré v tele fungujú ako antioxidanty. Patria medzi ne polyfenoly a kumaroylchinové kyseliny.

 

Silné antioxidanty v kotvičníku môžu ľuďom pomôcť s ich pamäťou, pozornosťou, koncentráciou, pokojom a bdelosťou. Bolo zistené, že pravidelné užívanie kotvičníku v prášku má pozitívny vplyv na pamäť, uvažovanie, riešenie problémov a ďalšie kognitívne schopnosti, a tiež môže byť obzvlášť užitočné pri psychotických ochoreniach, ako je Alzheimerova choroba.

 

Kotvičník a rakovina

Hoci je výskum zatiaľ obmedzený, niektoré štúdie naznačujú, že kotvičník zemný môže byť prospešný ako prírodný liek na rakovinu. Jedna štúdia in vitro z Chungnam National University totiž ukázala, že je schopný vyvolať bunkovú smrť (apoptózu) a blokovať šírenie ľudských buniek rakoviny pečene.

 

Iné štúdie in vitro zistili, že môže poskytovať ochranu aj proti rakovine prsníka i prostaty. Je však potrebné vykonať ďalšie štúdie na ľuďoch, aby sa zistilo, ako môže tento doplnok stravy ovplyvniť rast rakoviny u bežnej populácie.

 

 

Kotvičník a zdravie žien

V ajurvédskej medicíne sa kotvičník používa aj na podporu zdravia žien. Výskum naznačuje, že kotvičník môže byť v tejto oblasti skutočne prospešný. Niekoľko štúdií na ženách prechádzajúcich menopauzou zistilo, že užívanie kotvičníka pomohlo v porovnaní s placebom zmierniť príznaky menopauzy, ako sú návaly tepla, nočné potenie, problémy so spánkom, zlá nálada, podráždenosť, vaginálna suchosť a nízke libido.

 

Môže tiež pomôcť ľuďom so syndrómom polycystických vaječníkov (PCOS), hormonálnou poruchou, ktorá postihuje až 10% žien na celom svete. Výskum na zvieratách ukázal, že liečba kotvičníkom významne zlepšila stav vaječníkov v porovnaní s placebom.

 

Ďalšie možné benefity kotvičníka

Kotvičník môže byť vynikajúcim prírodným antioxidantom a čistiacim prostriedkom na hojenie poškodenia oxidatívnymi voľnými radikálmi spôsobené slnečnými lúčmi. Výsledkom je, že pri každodennom používaní môže zmes kotvičníka pomôcť znížiť kožné problémy, jemné linky, tmavé kruhy, škvrny a niektoré ďalšie príznaky starnutia. Môže tiež pomôcť s ranami, žihľavkou, svrbením a kožnými infekciami a zároveň poskytuje podporu pre hladkú, žiarivú a regenerovanú pleť.

 

kotvičník kvet

 

Nežiaduce účinky a interakcie kotvičníka

Kotvičník zemný je všeobecne bezpečný a je ho možné užívať s minimálnym rizikom nežiaducich účinkov. Medzi najčastejšie nežiaduce účinky Tribulus terrestris však patria mierne príznaky, ako je bolesť žalúdka, nevoľnosť, vracanie, zápcha a hnačka. Modely na zvieratách a prípady u ľudí tiež spájajú užívanie doplnkov stravy so zvýšeným rizikom problémov s obličkami, to je však považované za veľmi vzácne.

 

Ak užívate iné lieky alebo máte nejaké základné zdravotné problémy, pred začatím užívania kotvičníka sa radšej poraďte so svojím lekárom. Je to dôležité, pretože sa môže vzájomne ovplyvňovať s niektorými liekmi a znižovať ich účinnosť, vrátane liekov na vysoký krvný tlak alebo cukrovku.

 

Užívanie a dávkovanie kotvičníka

Kotvičník je k dispozícii v niekoľkých možných formách a to ako tablety, kapsule, tinktúra, kvapky alebo napríklad kotvičníkový čaj. V tradičnej medicíne sa na liečbu používajú všetky časti rastliny. Dávkovanie kotvičníka sa môže pohybovať od 250 do 1 500 miligramov denne na liečbu sexuálnej dysfunkcie. Vždy je najlepšie dodržiavať pokyny na dávkovanie uvedené na vašom doplnku Tribulus terrestris, aby ste maximalizovali účinnosť.

 

Spôsobuje kotvičník vypadávanie vlasov?

Kotvičník nespôsobí stratu vlasov. Naopak, kotvičník môže mať niektoré priaznivé účinky na vypadávanie vlasov u žien. V dôsledku toho môže byť užitočný pri liečbe vypadávania vlasov u žien skôr ako pri vyvolávaní vypadávania vlasov.

 

Dobré vedieť

Ak ste tehotná alebo dojčíte, Tribulus terrestris sa neodporúča, pretože na niektorých zvieracích modeloch sa zistilo, že môže narušiť správny vývoj plodu.

 

​Záver

Kotvičník zemný, známy aj ako Tribulus terrestris, je základom ajurvédskej a tradičnej čínskej medicíny. Výskum naznačuje, že gokshura môže ponúknuť rôzne potenciálne zdravotné prínosy. Má napríklad antioxidačné vlastnosti, môže zvýšiť vaše libido, znížiť hladinu cukru v krvi, prospievať zdraviu žien, znížiť krvný tlak, znížiť zápal, liečiť obličkové kamene a poskytovať úľavu od bolesti.

 

Vedci musia vykonať ďalší výskum kotvičníka a jeho mnohých potenciálnych výhod. Kotvičník zemný je relatívne bezpečná a široko dostupná rastlina. Pred užitím je však dôležité porozprávať sa so svojím lekárom, najmä ak užívate nejaké lieky alebo máte nejak zhoršený zdravotný stav.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje: 

https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/tribulus-terrestris-uses-and-risks 

https://draxe.com/nutrition/tribulus-terrestris/#Risks_and_Interactions 

https://www.healthline.com/nutrition/tribulus-terrestris#TOC_TITLE_HDR_3

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tereza Hoffmannová - Herbalus 

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.