Železo v tele a v potravinách – na čo je dobré? čo obsahuje železo?

|
Vitamíny a minerály
Strava

Mnoho ľudí vie, že železo podporuje tvorbu hemoglobínu a červených krviniek, týmto však zoznam nekončí. Čo ďalšie ovplyvňuje železo? Aké sú príznaky jeho nedostatku? Ako rýchlo doplniť železo a v akých potravinách sa nachádza?

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

Železo v tele a v potravinách – na čo je dobré? čo obsahuje železo?

Správna hladina železa v tele je dôležitým faktorom pre jeho správne fungovanie a tým aj naše zdravie. Jednou z jeho rolí je zúčastniť sa procesu transportu hemoglobínu erytrocyty do ostatných buniek tela. V našom článku sa dozviete, čo je to elementárne železo, prečo je vhodné ho dopĺňať a aké sú príznaky jeho nedostatku.

 

Elementárne železo - čo to je?

Téma podpory hladiny železa v našom tele je vhodné začať elementárnym železom. Je to dôležité najmä pre ľudí, ktorí sa stretávajú s problémami v tejto oblasti. Elementárne železo je druh potraviny na zvláštne lekárske účely, ktorá sa používa na diétnemu postupu. Jeho konzumácia zabraňuje nedostatku železa a podporuje tvorbu hemoglobínu a červených krviniek. Môže byť použité v prípadoch potvrdenia ich nízkej úrovne. Pred použitím akéhokoľvek prípravku s elementárnym železom je nutné sa poradiť s lekárom.

 

Nedostatok železa - príznaky

Otázka znie: aké poplašné signály by nás mali prinútiť k tomu, aby sme sa nechali vyšetriť na nedostatok železa? Čo môže predchádzať lekárskej konzultácii na túto tému? Prvé výrazné príznaky, ktoré sa objavujú, sú:

 

  • nadmerná únava,
  • výkyvy nálad,
  • neopodstatnené problémy so spánkom.

 

Po zistení týchto faktorov by sme mali okamžite podstúpiť krvné testy. Je vhodné konať rýchlo, pretože tieto príznaky môžu svedčiť o spotrebovaní zásob železa naším organizmom.

 

Pokiaľ nebudeme reagovať včas, problémy sa budú len prehlbovať. V ďalšej fáze nedostatku železa môžeme pozorovať:

 

  • modriny pod očami,
  • vypadávanie vlasov,
  • závraty,
  • dýchavičnosť,
  • vysoký krvný tlak,
  • krvácanie z nosa.

 

Tieto faktory môžu byť spôsobené oslabením imunitného systému, okrem iného nízkou hladinou hemoglobínu. Tieto príznaky spolu s nedostatkom železa v krvi môžu nakoniec viesť k anémii! Návšteva lekára je v tomto prípade jednoducho nevyhnutná. Mali by ste im však čeliť aj sami: dbať na správnu rovnováhu spánku a odpočinku a upraviť svoj jedálniček. Konieckoncov sa uvádza, že nedostatočná výživa v prípade nedostatku železa môže spôsobiť dynamický prírastok hmotnosti.

 

Vyššie uvedené príznaky by síce mali byť dôvodom na oprávnené obavy, najmä v súvislosti s dlhodobými následkami nedostatku železa – existujú však prípravky, ktoré slúžia na vstrebávanie ďalších dávok železa. Tie sú bežne dostupné a úplne bezpečné. Tiež strava, ktorá pomáha stabilizovať hladinu tohto prvku v tele, je jednoduchá a ľahko sa zavádza do našich každodenných návykov.

 

Železo v potravinách

Železo dodávané vo forme potravy sa delí na dva druhy: hemové (živočíšne) a nehemové (rastlinné). Hlavným zdrojom železa v strave je mäso, ktoré sa v tejto forme ľahšie vstrebáva a má vyššiu biologickú dostupnosť ako nehemové železo. Feritíny sú v tele zodpovedné za ukladanie železa – bielkovín, ktorých koncentrácia informuje o úrovni koncentrácie tohto minerálu v tele. Medzi mäsové výrobky najviac bohaté na železo patria: hydina; bravčová pečeň a chudé červené mäso.

 

Rastie však počet vegetariánov. Musí sa teda vegetariáni báť, že ich životný štýl povedie k problémom so železom? Dôvody vegetariánstva sú rôzne. Vegetariánstvo nepriamo znižuje emisie skleníkových plynov. Pomáha predchádzať nadváhe, cukrovke, infarktu a rakovine hrubého čreva. Sú vo vegetariánskej strave potraviny dostatočne bohaté na železo alebo je potrebné túto zložku dodatočne dopĺňať? Vegetariáni v priemyselných krajinách sa nemusia báť nedostatku železa. Odborníci dokonca varujú pred zbytočnými doplnkami stravy s obsahom železa.

 

železo v potravinách

 

Pestrosť stravy je vo vegetariánstve zásadná. Vzdaním sa mäsa sa stráca dôležitý zdroj železa. Rastliny síce obsahujú podobné množstvo železa ako mäso, ale živočíšne železo sa ľahšie vstrebáva. Predpokladá sa, že ľudské telo absorbuje v priemere len asi 5% rastlinného železa, zatiaľ čo z mäsa absorbuje asi 20%. Rastlinné železo vo forme trojmocného iónu musí byť pred vstupom do krvi chemicky spracované.

 

Nedávno vedci našli ďalší spôsob, ako absorbovať železo z rastlín. Skupina výskumníkov z tímu Elisabeth Theil z University of Oakland pri experimentoch narazila na pomalý a komplikovaný endogénny mechanizmus, ktorým sa rastlinné železo z proteínu môže dostať do krvi.

 

Na rozdiel od iných mechanizmov je výhodou tejto cesty nerušená absorpcia feritínu. "Až doteraz sme fytoferritínu venovali príliš málo pozornosti" hovorí Elizabeth Theil. Vedci vypočítali, že na pokrytie celkovej potreby železa týmto mechanizmom je denne potreba 500-1000 g klíčkov. Rastlinné potraviny bohaté na feritín, ako je šošovica, sójové bôby alebo cícer. dobrým zdrojom železa a mohli by byť novou možnosťou v stratégiách nedostatku železa.

 

Aby bola strava čo najhodnotnejšia, mala by byť prispôsobená zdravotnému stavu. Preto sa oplatí vykonávať pravidelné kontroly alebo v prípade rušivých príznakov diagnostické testy.

 

Rastlinné potraviny bohaté na železo

Veľa železa možno zaistiť z ovsených vločiek, prosa, hrachu, kapustovej zeleniny, kyslej kapusty a sezamu. Do skupiny rastlinných produktov obsahujúcich najvyššiu koncentráciu železa patria aj orechy; brokolica; žerucha; červená repa; Botwinka; tekvicové semienka; datle a sušené ovocie, vrátane: marhúľ; hrozienka a slivky. Čučoriedky sú tiež bohaté na železo.

 

Celozrnné výrobky sa aj napriek vysokému obsahu nepriaznivých fytátov vegetariánom odporúčajú - obsah železa v celozrnných cereáliách je takmer trikrát vyšší ako vo výrobkoch z bielej múky. To znamená, že aj keď je polovica železa viazaná, stále je k dispozícii viac ako s bielym pečivom. Či predmáčanie strukovín znižuje obsah fytátov a zároveň zvyšuje biologickú dostupnosť železa, je stále diskutabilný.

 

Napriek tomu, že sú vegetariánske deti všeobecne dobre živené, sú svojím spôsobom ohrozené. Najmä v dojčenskom veku by si matky vegetariánky mali dávať pozor na to, aby dieťaťu dávali potraviny bohaté na železo. Stálym prvkom jedálnička by mali byť potraviny bohaté na železo a potraviny bohaté na vitamín C, ako je paprika, ružičkový kel, karfiol, pomarančová alebo citrónová šťava. Vaječný žĺtok by mal byť pridaný trikrát týždenne. Bábätká sa síce rodia s pomerne veľkou zásobou železa, ale po pol roku veku sa táto vyčerpá a materské mlieko neobsahuje obzvlášť veľké množstvo železa.

 

Nedostatok železa - čo jesť?

Je vhodné sa pozrieť na svoj jedálniček. Pokúsime sa uviesť, čo konkrétne by sme mali podporovať, aby sme dosiahli optimálnu hladinu železa v krvi. Predovšetkým je vhodné zaradiť do jedálnička prírodné, a teda ľahko vstrebateľné produkty. Odporúča sa najmä zelenina a ovocie – vrátane tých, ktoré dodávajú telu vitamín C. Je dôležitou zložkou stimulujúcou asimiláciu železa. Preto by mala byť strava obohatená o väčšie množstvo ovocia a zeleniny, ako sú napríklad:

 

  • brokolica,
  • hrášok,
  • fazuľa,
  • citrusové plody,
  • jahody,
  • papriky,
  • paradajky.

 

Čo okrem zeleniny a ovocia je vhodné jesť pri nedostatku železa? Bohatým zdrojom tohto prvku je aj mäso. Pečeň, ktorá je v prípade tohto typu problémov nočnou morou z detstva, by sa mala stať trvalou súčasťou nášho jedálnička. Okrem toho sa oplatí siahnuť po vnútornostiach, rovnako ako po rybách alebo krevetách. Ďalšími prvkami, ktoré môžu spestriť jedálniček, sú proso, vajcia, červená repa, rukola alebo orechy. Pokiaľ ide o chlieb, vyberajte celozrnný.

 

graf potravín obsahujúcich železo

 

Elementárne železo - ktoré si vybrať?

Teraz, keď už vieme, aké potraviny je vhodné užívať, aby sme znížili následky nedostatku železa, je vhodné sa vrátiť k otázke správneho dávkovania. Stručne predstavíme tému výberu zdravotníckych pomôcok, ktoré umožňujú dodávať a udržiavať správnu hladinu železa. Relatívne najdostupnejším prípravkom je už spomínané elementárne železo. V lekárňach je k dispozícii vo forme perorálnej pastilky. Pri nákupe tohto produktu na vlastnú päsť je potrebné venovať pozornosť niekoľkým faktorom.

 

Najdôležitejšou otázkou je samotný obsah elementárneho železa vo výrobku, ktorý chceme zvoliť. To sa môže líšiť v závislosti na výrobcovi a chemickej forme prípravku. Pri konzultácii s lekárnikom je samozrejme potrebné dbať na to, aby percento elementárneho železa v prípravku bolo čo najvyššie. Potom máme vysokú šancu kompenzovať nedostatok železa. Je potrebné mať na pamäti, že nedostatok železa v tehotenstve vylučuje použitie niektorých prípravkov. V každom prípade by použitiu tohto typu zdravotníckej pomôcky mala predchádzať konzultácia s lekárom.

 

Elementárne železo - vedľajšie účinky

Pokiaľ váhate, či tento typ prípravku užívať - ​​je nutné si prečítať túto časť článku. Zaoberáme sa otázkou nežiaducich účinkov spojených s užívaním a nepríjemnosťami, ktoré môže spôsobiť užívanie elementárneho železa. Predpokladá sa, že užívanie elementárneho železa nemá žiadne vedľajšie účinky, ak sa užíva v zodpovedajúcom množstve.

 

To je spôsobené jeho vysokou vstrebateľnosťou v našom tele. To sa deje a prebieha veľmi hladko. Je potrebné zdôrazniť, že tento proces trvá pre telo dostatočne dlho. Jeho konzumácia nespôsobuje žalúdočné problémy ani iné príznaky. Elementárne železo možno použiť pri liečbe anémie a nedostatku železa u tehotných žien a počas menštruácie. Vďaka lekárskym osvedčeniam získaným v priebehu výskumu sa tento liek používa aj na liečbu novorodencov.

 

TIP: Ak nechcete suplementovať priamo železo, ale podporiť jeho vstrebávanie zo stravy, užívajte Vitamín C, ktorý toto vstrebávanie priamo podporuje – či už železo suplementujete alebo prijímate stravou.

 

vitamín C herbalus

 

Nedostatok železa

Z dlhodobého hľadiska môže nedostatok železa spôsobiť už spomínanú anémiu. Ľudia, ktorí tento aspekt zanedbávajú, sa navyše stretávajú so silným oslabením imunitného systému. To potom spôsobuje náchylnosť k chorobám a citlivejšie reakcie kože na podnety v podobe hematómov, modrín atď.

 

Naša telesná estetika je tiež narušená. Pokožka stráca pružnosť, objavujú sa modriny pod očami. Svalová hmota sa postupne znižuje a tkanivá, ako sú vlasy alebo nechty, sú oslabené, krehké alebo sa mrvia.

 

Nech už je zoznam problémov, ktoré nedostatok železa spôsobuje, akokoľvek depresívne, je dôležité si uvedomiť, že tento problém je skutočný. Preto je také dôležité sledovať hladinu železa v tele, správne sa stravovať a dostatočne odpočívať. V krízových situáciách je však nutné obrátiť sa na odborníkov a začať vhodnú liečbu.

 

Dávkovanie železa

Potreba železa závisí od pohlavia, veku a ďalších okolnostiach. Zvýšená je napríklad u tehotných žien. Vstrebávanie železa sa líši v závislosti od jeho zdroja. Prvok dodávaný z mäsa sa vstrebáva oveľa lepšie ako z rastlinných zdrojov.

 

Denná dávka železa pri zmiešanej strave (zeleninovej a mäsovej) by z dôvodu obmedzeného vstrebávania mala byť cca 10x vyššia, než je potreba organizmu. Zdravým ľuďom sa odporúčajú nasledujúce denné dávky železa:

 

  • tehotné ženy - 27 mg,
  • dojčiace ženy - 10 mg,
  • ženy do 50 rokov – 18 mg,
  • ženy nad 50 rokov - 10 mg,
  • muži - 10 mg,
  • dievčatá vo veku 13-18 - 15 mg,
  • chlapci vo veku 13-18 - 12 mg,
  • deti od 4 do 12 rokov - 10 mg,
  • deti od 1 do 3 rokov - 7 mg,
  • dojčatá od 6 do 12 mesiacov - 11 mg,
  • mladšie dojčatá - 0,3 mg.

 

Predávkovanie železom a vedľajšie účinky

Rovnako ako nedostatok môže mať nadbytok železa v tele škodlivé účinky. Vo veľkom množstve majú soli železa toxické účinky. Poskytovanie prvku v príliš vysokých dávkach môže spôsobiť gastrointestinálne ochorenie. Zvyšuje sa aj riziko cukrovky a inzulínovej rezistencie.

 

Dopĺňanie železa v tabletách alebo iných formách môže spôsobiť tmavú alebo čiernu stolicu. Takýto vedľajší účinok však ešte nie je dôvodom na obavy.

 

Užívanie vysokých dávok železa môže spôsobiť gastrointestinálne ochorenia, ako sú:

 

  • epigastrické bolesti,
  • nevoľnosť,
  • hnačka,
  • zápcha.

 

železo

 

Železo v tehotenstve

Tehotné ženy musia venovať osobitnú pozornosť príjmu správnej dávky železa. V tehotenstve sa zvyšuje potreba železa a tento prvok je nevyhnutný na správny vývoj mozgu, nervového a krvotvorného systému i tkanív plodu. Ak vám hrozí nedostatok, môže vám lekár odporučiť suplementáciu železa počas tehotenstva.

 

Interakcie s inými liekmi

Doplnky železa môžu ovplyvniť fungovanie niektorých liekov. Okrem iného sa zistilo, že môžu brániť vstrebávaniu:

 

  • tetracyklínové a chinolónové antibiotiká,
  • lieky na Parkinsonovu chorobu - karbidopa, levodopa a metyldopa,
  • bisfosfonáty,
  • kaptopril,
  • penicilamíny,
  • tyroxín.

 

Inhibítory protónovej pumpy – prípravok na prekyslenie žalúdka – zase môžu narúšať vstrebávanie železa.

 

Ak pacient musí užívať niektorý z týchto liekov, dávka železa by sa mala užiť aspoň 2 hodiny pred alebo 4 hodiny po užití.

 

 

Autor: Tomáš Konieczny

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tomáš Konieczny

 

Bc. Tomáš Konieczny
Narodený 4.7.1992 v Třinci
Vyštudoval ekonomický odbor, celý život sa však venoval cestovnému ruchu, zdravému životnému štýlu, konope a skúmaniu jeho vplyvu na ľudské zdravie.
Zakladateľ a konateľ firmy Herbalus, kde stojí okrem iného za vývojom produktov a objavovaním prínosu konope v rôznych fyzických či psychických aspektoch zdravia.