Rozchodnica ružová - zdravotné benefity, dávkovanie, bezpečnosť

|
Strava
Rastliny

Rozchodnica ružová lat. Rhodiola rosea je kvitnúca bylina, ktorá rastie v chladných vysokohorských oblastiach Európy a Ázie. Aké má benefity a nežiaduce účinky? To a ďalšie informácie nájdete v tomto článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Rozchodnica ružová - zdravotné benefity, dávkovanie, bezpečnosť

5 najdôležitejších bodov článku

  • Čo je to rozchodnica
  • Aké sú benefity užívania rozchodnice
  • Nežiaduce účinky rozchodnice
  • Rozchodnice a antidepresíva
  • Dávkovanie a prípravky z rozchodnice

 

Rozchodnica ružová lat. Rhodiola rosea je kvitnúca rastlina, ktorá sa vyskytuje v chladných vysokohorských oblastiach Európy a Ázie. Medzi jej ďalšie názvy patrí arktický koreň, zlatý koreň a ružový koreň. Liečivé zlúčeniny rhodioly ružovej pochádzajú z koreňa rastliny a používajú sa na liečbu príležitostného stresu, úzkosti, duševnej a fyzickej únavy a depresívnej nálady.

 

Čo je to rozchodnica ružová?

Rozchodnica je adaptogénna bylina (pomáha zvyšovať odolnosť na stres), ktorá dosahuje výšku až 50 cm a vytvára žlté kvety. Je to trvalka so silným podzemkom, ktorý pri reze vonia ako ruža. Plodom sú zašpicatené mechúriky s drobnými semenami. Liečivé látky rastliny rhodiola rosea pochádzajú z jej koreňa.

 

Účinné látky

Štúdie zistili, že rozchodnica ružová obsahuje viac ako 40 druhov chemických zlúčenín. Medzi účinné látky, ktoré sa v rhodiole nachádzajú a ktoré sú zodpovedné za jej farmakologické účinky, patrí rosavin a salidrosid. Rosavin je jedinou zložkou, ktorá je v rámci čeľade rastlín rhodiola rosea jedinečná, zatiaľ čo salidrosid je spoločný väčšine ostatných druhov rhodioly.

 

Kde rastie? 

Táto jedinečná bylina, ktorá je členom rodu Rhodiola z čeľade rastlín Crassulaceae, rastie vo vysokých nadmorských výškach v arktických oblastiach Ázie a východnej Európy. Rhodiola rosea je už mnoho storočí súčasťou tradičných medicínskych systémov praktizovaných po celom svete, najmä v niektorých častiach Európy, Ázie a Ruska.

 

Vedeli ste?

Rozchodnica ružová sa vyskytuje aj na území Česka. V minulosti zber tejto byliny takmer zapríčinil jej vyhubenie a dnes je v Česku považovaná za kriticky ohrozený druh.

 

História rozchodnice ružovej

Historicky má rhodiola dlhú históriu používania v tradičnej čínskej medicíne, najmä na zlepšenie výdrže a zníženie stresu. Vikingovia tiež používali rhodiolu na zvýšenie fyzickej sily, zatiaľ čo Šerpovia ju používali na horolezectvo vo vysokých nadmorských výškach, dokonca aj na zdolanie Mount Everestu.

 

Rusi v posledných 70 rokoch intenzívne študovali prínosy rhodioly, predovšetkým pre zlepšenie pracovnej výkonnosti a vytrvalosti a zároveň v boji proti nespavosti, únave, úzkosti a depresii. Používala sa tiež na očistu organizmu, v boji proti rakovine a pri liečbe tuberkulózy.

 

rozchodnica

 

Účinky rozchodnice ružovej

Vďaka antioxidačným, protizápalovým a protistresovým účinkom je rhodiola prospešná pre vaše zdravie v rôznych smeroch. Moderná veda sa o tejto byline musí ešte veľa učiť, ale v Škandinávii a Rusku má dlhú históriu liečebného využitia. Z toho, čo je zatiaľ známe, môže rhodiola pomáhať proti účinkom stresu na myseľ aj telo; zvyšuje duševnú pozornosť a sústredenie a zároveň zlepšuje fyzickú odolnosť. Pomáha tiež chrániť srdce a zdravie metabolizmu a zároveň potenciálne zmierňuje príznaky úzkosti a iné.

 

Spaľovanie tuku

 

Jednou z mnohých neuveriteľných vlastností rhodioly je, že pomáha telu efektívnejšie spaľovať uložený tuk ako palivo. Všetci vieme, že cvičenie môže zvýšiť úbytok tuku, ale ak chcete získať ďalšiu výhodu, potom zvážte užívanie rhodioly spolu s pravidelným cvičením, aby ste urýchlili svoje úsilie o chudnutí.

 

Vďaka čomu pomáha rhodiola odbúravať brušný tuk? Niektoré štúdie na zvieratách preukázali, že rhodiola rosea môže znižovať viscerálne biele tukové tkanivo a zvyšovať hypotalamický noradrenalín, čo pomáha predchádzať obezite vyvolanej diétou.

 

Bolo preukázané, že najúčinnejšia zlúčenina rhodioly, rosavin, vyvoláva reakciu na spaľovanie tukov. Pretože pomáha normalizovať hladinu kortizolu, rhodiola môže tiež znižovať chuť na nezdravé "komfortné jedlá" a odďaľovať hromadenie tuku, ktoré je spojené s vysokou hladinou kortizolu (najmä tuku v oblasti brucha/brucha).

 

Rosavin pôsobí tak, že stimuluje enzým zvaný "hormonálne citlivá lipáza", ktorý má schopnosť rozkladať tuk a je uložený v tukovom tkanive (v oblasti brucha). Niektoré zdroje naznačujú, že pokiaľ kombinujete užívanie výťažku z rodioly s vykonávaním mierneho cvičenia, odbúravanie brušného tuku sa ešte zvýši.

 

chuť na nezdravé jedlá

 

Úzkosť a depresia

 

Rhodiola pomáha znižovať úzkosť a zmierňovať účinky stresu vďaka prítomnosti antioxidantov v jej zložení. Vaše telo využíva antioxidanty - ako je vitamín A, vitamín C a vitamín E - na boj proti poškodeniu buniek molekulami zvanými voľné radikálmi. Rastliny a ovocie sú na tieto antioxidanty bohaté.

 

Ďalšou výhodou doplňovania rodioly je, že preukázateľne pomáha zlepšovať kognitívne funkcie a pomáha ako prírodný prostriedok proti depresii.

 

Rhodiola môže pomôcť zvýšiť citlivosť neurónov (buniek mozgu a nervového systému), vrátane dvoch neurotransmiterov serotonínu a dopamínu. Tieto neurotransmitery sú známe pre zvýšenie sústredenia, pamäte, potešenia a celkové zlepšenie nálady – sú teda veľmi dôležité pre prevenciu úzkosti a depresie.

 

V štúdiách na zvieratách bolo tiež preukázané, že rhodiola pomáha opravovať poškodené neuróny v hipokampe, čo je oblasť mozgu považovaná za centrum pre emócie, pamäť a reguláciu autonómneho nervového systému.

 

Mnoho lekárov funkčnej medicíny predpisuje rhodiolu ako účinnú prírodnú alternatívu k antidepresívam. Funguje to preto, že rhodiola môže zvyšovať citlivosť na dopamín, ktorý preukázateľne zlepšuje náladu a taktiež pomáha v boji proti chuti na jedlo a závislostiam.

 

Sexuálne zdravie

 

Rhodiola rosea výrazne zlepšuje erektilnú dysfunkciu a predčasnú ejakuláciu. To môže viesť k zvýšeniu plodnosti, posilneniu libida a celkovo zdravšiemu sexuálnemu životu.

 

TIP: Na podporu tvorby testosterónu sme vytvorili unikátny produkt TESTOSTERONUS, ktorý zásadným spôsobom ovplyvňuje rast svalov, silu, vytrvalosť, spaľovanie tukov, sexuálnu funkčnosť, apetít, sebavedomie, kognitívne funkcie, psychickú pohodu a mnoho ďalšieho.

 

Testosteronus

 

Liečba 

 

Výskumy naznačujú, že rodiola môže byť vďaka svojim protistarnúcim a neuroprotektívnym vlastnostiam účinným prostriedkom na spomalenie progresie ochorenia, ako je Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, cerebrovaskulárne ochorenie, cukrovka a kardiovaskulárne choroby.

 

Vďaka svojim protirakovinovým vlastnostiam môže byť rodiola dokonca účinnou liečbou rakoviny, ktorá sa najčastejšie vyskytuje u starších ľudí, ako je rakovina močového mechúra, prsníka, hrubého čreva, obličiek, pľúc a prostaty.

 

Na pochopenie jej účinnosti ako liečby týchto ochorení je však potrebný ďalší výskum.

 

Zlepšenie pamäte

 

Rhodiola sa bežne používa na zlepšenie pamäti a duševnej výkonnosti. Prebieha výskum zameraný na účinky rhodioly na osoby s poruchou pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) a ďalšími poruchami pozornosti. Tieto štúdie preukázali pozitívny vplyv rhodioly na mentálne funkcie, pretože znižuje únavu a stres.

 

Zvyšovanie energie 

 

Z výskumu vyplýva, že ak hľadáte prírodný spôsob, ako zvýšiť energiu a športovú výkonnosť, potom pre vás môže byť rozchodnica ružová vhodná. V súčasnej dobe je jedným z najobľúbenejších použitie rhodioly zvýšenie energie, vytrvalosti a sily.

 

Rhodiola môže pomôcť zvýšiť vašu vytrvalosť a odolnosť tým, že zvyšuje počet červených krviniek a znižuje oxidačné poškodenie. Červené krvinky prenášajú kyslík do svalov a ich vyšší počet môže výrazne zlepšiť výkonnosť športovcov a pomôcť oddialiť únavu. Prínosy rhodioly fungujú na základe zvýšenia EPO, známeho tiež ako erytropoetín, ktorý stimuluje tvorbu červených krviniek.

 

Podľa štúdie publikovanej v časopise International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism má rhodiola protizápalové účinky, ktoré napomáhajú rýchlej regenerácii svalov a zlepšujú vytrvalosť. Iná štúdia vykonaná na potkanoch zistila, že doplňovanie rhodioly môže zvýšiť vytrvalosť tým, že zvieratám umožní plávať o 25 % dlhšie. K zlepšeniu došlo preto, že sa zistilo, že rhodiola zvyšuje syntézu ATP, ktorý je nevyhnutný pre bunkovú energiu.

 

rozchodnica

 

Znižovanie hladiny cholesterolu

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa ľudia obracajú na adaptogénne byliny, ako je rozchodnica, je pomoc pri vyrovnávaní hladiny kortizolu, čo môže byť prospešné pre spomalenie príznakov súvisiacich s vekom a pre lepší vzhľad a pocit. Štúdie naznačujú, že rhodiola môže byť užitočná na upokojenie organizmu, keď nervový systém prejde do režimu "bojuj alebo uteč" v dôsledku zvládania každodenných stresov.

 

Keď hormón kortizol zostáva dlhodobo na vysokej úrovni, napríklad v dôsledku emocionálneho alebo fyzického stresu, môže spôsobiť, že sa u vás objavia príznaky súvisiace so stresom, ako napr.:

 

  • znížená odozva glukózy v krvi
  • priberanie na váhe v oblasti brucha
  • problémy so štítnou žľazou
  • hormonálna nerovnováha
  • zhoršená pamäť
  • oslabená imunita

 

Udržiavaním vyrovnanej hladiny kortizolu môžete zlepšiť svoje zdravie mnohými spôsobmi, najmä pokiaľ ide o pocit, že ste mladšia a plnšia energia. Vysoká hladina kortizolu po dlhšiu dobu môže prispievať k urýchleniu príznakov starnutia, vyššej úrovni psychosociálneho stresu, horšej kognitívnej výkonnosti, atrofii mozgových štruktúr súvisiacich s pamäťou, priberaniu na váhe a vyčerpaniu – presne z tohto dôvodu môže byť rhodiola užitočným doplnkom stravy.

 

 

Nežiaduce účinky a bezpečnostné opatrenia

Zistilo sa, že väčšina ľudí rhodiolu všeobecne dobre znáša a podľa niektorých štúdií je menej pravdepodobné, že bude mať vedľajšie účinky ako lieky na predpis, napr. antidepresíva.

 

Napriek tomu môže rhodiola pri perorálnom užívaní potenciálne spôsobiť nežiaduce účinky, ako sú dočasné závraty a sucho v ústach. Pokiaľ tieto nežiaduce účinky pretrvávajú, mali by ste užívanie rhodioly ukončiť. Pokiaľ už lieky užívate a máte záujem vyskúšať rhodiolu ako alternatívu, je najlepšie sa pred vysadením akýchkoľvek liekov najskôr poradiť so svojím lekárom.

 

Väčšina vedcov uvádza, že R. rosea síce môže mať priaznivé účinky na fyzickú výkonnosť, duševnú výkonnosť a niektoré psychické stavy, ale ďalší výskum je stále opodstatnený.

 

Rozchodnica ružová v tehotenstve

Rhodiola sa nemá užívať, ak ste tehotná alebo dojčíte. Neodporúča sa ani pre deti.

 

Interakcie a kontraindikácie rhodioly

U osôb s cukrovkou, ktoré užívajú inzulín alebo iné lieky, je potrebné dbať na zvýšenú opatrnosť, pretože rhodiola môže znižovať hladinu cukru v krvi.

 

Ľudia s nízkym krvným tlakom, ktorí užívajú rhodiol, musia byť opatrní, aby ich krvný tlak nebol príliš nízky (pretože rhodiola môže krvný tlak znižovať).

 

Rozchodnica ružová môže zabrániť účinku imunosupresív (napr. užívaných pri roztrúsenej skleróze). Ľudia s autoimunitnými poruchami by rozchodnicu nemali užívať. Ak máte nejaké už existujúce zdravotné problémy, najmä tie, ktoré sú uvedené vyššie, poraďte sa pred užívaním rozchodnice s lekárom.

 

depresia

 

Rozchodnice ružová a antidepresíva

 

Rhodiola môže spôsobiť zrýchlenie srdcového rytmu, ak sa užíva s antidepresívami na predpis. Ak kombinujete rozchodnicu ružovú s benzodiazepínmi, selektívnymi inhibítormi spätného vychytávania serotonínu (SSRI) alebo inhibítormi spätného vychytávania serotonínu a noradrenalínu (SNRI), môžete pociťovať ospalosť.

 

Neužívajte rhodiola rosea, ak užívate inhibítory monoaminooxidázy (MAOI) na lekársky predpis.

 

Dávkovanie a prípravky z rozchodnice

Rozchodnica je najčastejšie dostupná vo forme doplnkov stravy (kapsule, tablety) a v tekutej forme (kvapky, tinktúry alebo extrakty). Rhodiolu obsahujú aj niektoré bylinné čaje; rhodiola môže byť tiež sušená, konzervovaná a varená samostatne ako bylinný čaj.

 

Odporúčané dávkovanie rhodioly rosea vo forme kapsúl pre dospelých je 250 až 500 mg denne. K dispozícii sú na trhu však rôzne sily (od 100 do 600 mg). Ideálne je užívať rhodiol asi 15 minút pred jedlom. Vyššie dávky by mali byť rozdelené do dvoch dávok, aby sa lepšie vstrebávali (napr. jedna dávka pred raňajkami a druhá pred večerou).

 

tinktúra

tinktúra 

 

Záver

Rhodiola rosea je adaptogénna bylina, ktorá sa užíva vo forme extraktu alebo doplnku stravy, aby pomohla zlepšiť psychickú a fyzickú odolnosť voči stresu. Medzi výhody rhodioly patrí normalizácia hladiny kortizolu, pomoc pri spaľovaní tukov a chudnutí, boj proti depresii a úzkosti, zlepšenie športového výkonu a prevencia ochorení.

 

Rozchodnica ružová je dobre znášaná a je nepravdepodobné, že by spôsobovala nežiaduce účinky, ale môže dočasne spôsobovať sucho v ústach alebo závraty. Odporúčané dávkovanie je 250-500 miligramov užívaných raz alebo dvakrát denne.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje:

https://draxe.com/nutrition/rhodiola-rosea/

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-rhodiola

https://scitechdaily.com/6-impressive-health-benefits-of-rhodiola-rosea/

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tereza Hoffmannová - Herbalus 

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.