Boswellia serrata - čo je to a aké má účinky?

Rastliny
Pohyb

Pozrime sa, ako vám boswellia môže pomôcť potlačiť bolesť, rýchlo odstrániť infekcie dýchacích ciest alebo dutín, zlepšiť zápalové ochorenia čriev a dokonca vás potenciálne ochrániť pred rakovinou.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Boswellia serrata - čo je to a aké má účinky?

5 najdôležitejších bodov článku

  • Čo je boswellia serrata
  • História
  • Aké výhody má táto rastlina?
  • Účinok na pohybový aparát
  • Vedľajšie účinky

 

Boswellia serrata, známá také jako indické kadidlo, byla používána již ve starověké ájurvédské medicíně pro své léčivé vlastnosti. Tato pryskyřice obsahuje unikátní sloučeniny, jako jsou boswellové kyseliny, které mají silné protizánětlivé a analgetické účinky.

 

Co je boswellie?

Boswellia serrata alebo je strom pochádzajúci z Indie, ktorý produkuje špeciálne zlúčeniny, o ktorých sa zistilo, že majú silné protizápalové a potenciálne protirakovinové účinky.

 

V skutočnosti sa dávno pred objavením liekov a výživových doplnkov znižujúcich zápaly používali výťažky získané z rôznych druhov stromu boswellia na liečbu rôznych zápalových ochorení, ako sú artritída, zápalové ochorenia čriev a srdcové ochorenia.

 

Ďalšie druhy príbuzných stromov boswellie, vrátane boswellie sakra a boswellie carteri, rastú na miestach, ako je Omán na Blízkom východe a v niektorých častiach severnej Afriky. Tieto druhy boswellie majú podobné liečivé vlastnosti ako boswellia serrata, napríklad pomáhajú v boji proti artritíde alebo rakovine.

 

Podobne ako pri iných stromoch tohto rodu, pestovatelia dvakrát až trikrát ročne robia dvoj- až trojcentimetrové rezy do kôry, aby sa získali "slzy" aromatickej živice. Tá je známa ako indické kadidlo.

 

boswellia

 

História Boswellia serrata

Obchod s kadidlom je starý najmenej 5 000 rokov. Starý zákon hovorí o jeho úlohe pri náboženských obradoch vykonávaných v jeruzalemskom chráme, kde sa pálilo na špeciálnom oltári, aby vytvorilo voňavú arómu.

 

Spolu so zlatom a myrhou bolo kadidlo jedným z troch vzácnych darov, ktoré sa dávali bohom a kráľom starovekého sveta. To čiastočne vysvetľuje, prečo mudrci v kresťanskom príbehu o narodení Ježiša darovali kadidlo.

 

Kadidlo sa používa aj v tradičnej indickej (ajurvédskej), arabskej, africkej a čínskej medicíne ako liek na chronické zápalové ochorenia, ako je napríklad artritída. Dnes sa používa v potravinových doplnkoch, parfumoch a aromaterapii a je známe, že pôsobí prirodzene protizápalovo.

 

Vedeli ste?

 Existuje viac ako 20 rôznych druhov boswellie, z ktorých väčšina rastie v severovýchodnej oblasti Afriky, odkiaľ pochádza približne 75 % druhov.

 

 

Výhody boswellie serrata

Vďaka svojim protizápalovým a analgetickým vlastnostiam môže byť Boswellia serrata užitočná pri liečbe rôznych problémov.

 

Zmierňuje zápal

Boswellia znižuje zápal a chráni bunky pomocou výťažkov, ako sú terpény a boswellové kyseliny.

 

Terpény, ktoré sa nachádzajú aj v eukalypte, bazalke, mäte piepornej a citrusových plodoch, majú silné protizápalové účinky.Tieto látky pomáhajú rastlinám nielen proti škodcom, ale znižujú aj poškodenie voľnými radikálmi v ľudskom tele.

 

Jedna z hlavných zložiek boswellie, AKBA, sa zameriava na zápalové enzýmy a je účinná proti bolesti a zápalovým ochoreniam, ako je artritída alebo astma.Na rozdiel od bežných liekov proti bolesti (NSAID) má boswellia menej vedľajších účinkov a je šetrnejšia k žalúdku a črevám.

 

Ďalšia zložka, incensol acetát, chráni mozog, zlepšuje náladu a môže pomôcť proti depresii a úzkosti.Celkovo boswellia ponúka prirodzený spôsob boja proti zápalom a podpory zdravia.

 

Znižuje bolesť kĺbov a artritídu

Ďalšia štúdia zistila, že boswellia serrata pomáha liečiť príznaky osteoartritídy, ako je bolesť kolena, trhanie kolena a bolesť pri chôdzi, výrazne lepšie ako liečba placebom.

 

Vedci dospeli k záveru, že protizápalové, antiartritické a analgetické účinky boswellie z nej robia sľubnú liečbu na zníženie bolesti kolena, zvýšenie ohybu kolena a predĺženie vzdialenosti chôdze u ľudí so sklonom k častým opuchom kolenných kĺbov.

 

TIP: ZDRAVÉ KLOUBY obsahujú starostlivo vybranú kombináciu účinných látok, ktoré spoločne pôsobia na zníženie zápalu, podporujú regeneráciu kĺbovej chrupavky a zvyšujú pružnosť kĺbov.

 

klouby

 

Urýchľuje hojenie infekcií

Boswellia dokáže znížiť závažnosť infekcií dýchacích ciest alebo prínosových dutín. Výskumy ukazujú, že boswellia tiež pomáha predchádzať alergiám a astme, odstraňuje hlieny v pľúcach a pôsobí protizápalovo v nosových priechodoch, čím uľahčuje dýchanie.

 

V tradičnej čínskej medicíne sa kadidlo používa ako prírodný prostriedok na zlepšenie krvného obehu, urýchlenie hojenia a pri zmierňovaní bolesti pri rôznych bakteriálnych alebo vírusových infekciách, ako je prechladnutie alebo chrípka, lepra alebo kvapavka.

 

Štúdie tiež ukazujú, že výťažky z boswellie carteri a boswellie serrata slúžia ako prírodné antivirotiká a môžu pomôcť pri liečbe ťažkých a závažných vírusov, ako je chrípka alebo vírusy spôsobené uštipnutím hmyzom.

 

Ulcerózna kolitída

Ulcerózna kolitída je chronické zápalové ochorenie, ktoré postihuje sliznicu hrubého čreva a konečníka. Medzi typické príznaky patrí bolesť brucha, krvavá hnačka a únava.

 

Boswellia serrata môže znížiť zápal v hrubom čreve, čo vedie k zmierneniu príznakov a zlepšeniu kvality života pacientov. Niektoré štúdie naznačujú, že pravidelné užívanie boswellie môže dokonca pomôcť udržať ochorenie v remisii.

 

bolest bricha

 

Crohnova choroba

Crohnova choroba je ďalší typ chronického zápalového ochorenia čriev, ktoré môže postihnúť ktorúkoľvek časť tráviaceho traktu od úst až po konečník. Medzi príznaky patrí bolesť brucha, hnačka, strata hmotnosti a podvýživa.

 

Protizápalové vlastnosti boswellie môžu pomôcť znížiť zápal v tráviacom trakte a zmierniť tieto príznaky. Výťažky z boswellie môžu tiež podporiť hojenie črevnej výstelky a zlepšiť celkový zdravotný stav tráviaceho systému.

 

Syndróm dráždivého čreva (IBS)

Syndróm dráždivého čreva je bežná porucha trávenia, ktorá spôsobuje príznaky ako bolesť brucha, nadúvanie, hnačka a zápcha. Hoci IBS nie je zápalové ochorenie ako ulcerózna kolitída alebo Crohnova choroba, zápal môže zohrávať úlohu v jeho patogenéze.

 

Boswellia serrata môže pomôcť znížiť mierny zápal a zlepšiť príznaky IBS, čo vedie k lepšiemu tráveniu a pohodliu pacienta.

 

 

Astma

Kyselina boswellová môže byť dôležitá aj pri liečbe astmy. Výsledky výskumu ukázali, že kyselina boswellová potláča zápal v dýchacích cestách a inhibuje vylučovanie cytokínov, čo sú markery, ktoré vedú k zápalu.

 

Zdá sa teda, že kyselina boswellová v prvom rade blokuje alergickú reakciu, ktorá spôsobuje astmatickú reakciu.

 

V budúcnosti by sa tak boswelia mohla stať užitočným doplnkovým liekom na astmu. Zatiaľ sa vedci musia zamerať na štúdie na ľuďoch.

 

Prírodné analgetikum

Analgetiká sú látky, ktoré znižujú vnímanie bolesti. Boswellia serrata obsahuje účinné látky, najmä boswellové kyseliny, ktoré majú schopnosť potláčať zápal, a tým zmierňovať bolesť.

 

Na rozdiel od mnohých syntetických analgetík má boswellia menej vedľajších účinkov, čo z nej robí atraktívnu možnosť pre tých, ktorí hľadajú prírodnú alternatívu.

 

Osteoartróza

Osteoartróza je degeneratívne ochorenie kĺbov, ktoré sa vyznačuje bolesťou, stuhnutosťou a obmedzenou pohyblivosťou. Protizápalové vlastnosti boswellie môžu pomôcť znížiť zápal v postihnutých kĺboch, čo vedie k zmierneniu bolesti a zlepšeniu funkcie kĺbov. Niektoré štúdie ukazujú, že pravidelné užívanie boswellie môže výrazne zlepšiť príznaky osteoartrózy.

 

Artritida

Artritída zahŕňa rôzne typy zápalových ochorení kĺbov, ako je reumatoidná artritída. Boswellia serrata môže byť účinná pri znižovaní zápalu a bolesti spojených s týmito ochoreniami.

 

Mechanizmus účinku boswellie spočíva v inhibícii zápalových enzýmov a mediátorov, čo vedie k zmierneniu bolesti a zníženiu opuchu kĺbov.

 

klouby artritida

 

Iné problémy pohybového aparátu

Okrem osteoartritídy a artritídy môže boswellia serrata pomôcť aj pri iných pohybových problémoch, ako je zápal šliach, burzitída alebo bolesť svalov. Jej schopnosť znižovať zápal a zmierňovať bolesť z nej robí užitočný doplnok pri liečbe rôznych problémov pohybového aparátu.

 

Migrény a bolesti hlavy

Migrény a chronické bolesti hlavy sú často spôsobené zápalom a napätím v oblasti hlavy a krku. Protizápalové zložky v Boswellia serrata, najmä kyselina boswellová, môžu pomôcť znížiť zápal, a tým zmierniť bolesti hlavy.

 

Štúdie ukazujú, že pravidelné užívanie boswellie môže znížiť frekvenciu a intenzitu migrén a iných typov bolestí hlavy.

 

Parkinsonova choroba

Parkinsonova choroba je degeneratívne ochorenie nervového systému, ktoré ovplyvňuje motorické schopnosti. Hoci výskum v tejto oblasti je ešte len v počiatočnom štádiu, niektoré štúdie naznačujú, že Boswellia serrata môže mať neuroprotektívne účinky, ktoré môžu pomôcť spomaliť progresiu Parkinsonovej choroby.

 

Protizápalové vlastnosti boswellie môžu tiež pomôcť chrániť neuróny a zlepšiť celkovú funkciu nervového systému.

 

Zlepšenie funkcie nervového systému

Boswellia serrata obsahuje zlúčeniny, ktoré môžu podporovať zdravie nervového systému. Tieto zlúčeniny môžu pomôcť znížiť zápal v mozgu a nervových tkanivách, čo môže viesť k zlepšeniu neurologickej funkcie a zníženiu príznakov rôznych neurologických porúch.

 

Boswellia je prírodný extrakt, ale aj napriek tomu môže mať vedľajšie účinky. Môže spôsobiť nežiaduce účinky na trávenie, ako je nevoľnosť, reflux kyseliny a hnačka.

 

U niektorých ľudí sa pri užívaní boswellie môžu vyskytnúť kožné vyrážky, najmä ak si ju aplikujú priamo na pokožku.

 

Zdá sa, že boswellia pôsobí protizápalovo. V dôsledku toho sa môže vzájomne ovplyvňovať s podobnými liekmi, ako sú NSAID. Je dôležité poradiť sa s lekárom pred užívaním boswellie spolu s inými liekmi, ako napr.

  • aspirín,
  • naproxén,
  • ibuprofén.

Boswellia môže tiež ovplyvňovať účinok niektorých liekov vrátane niektorých antikoagulačných liekov a liekov na riedenie krvi.

 

Dobré vedieť

Každý, kto užíva tieto lieky, by sa mal pred užívaním boswellie poradiť s lekárom.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová

 

Na kvalitě a správnosti informací, které s vámi sdílíme v našich článcích, nám záleží stejně jako na našich produktech samotných. Pokud jste našli v našem článku nějakou chybu, překlep či nesrovnalost, dejte nám vědět na info@herbalus.cz nebo nám zavolejte na číslo +420 735 158 122.

 

Zdroje: 

https://www.verywellhealth.com/the-health-benefits-of-boswellia-89549 

https://draxe.com/nutrition/boswellia/ 

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-63/boswellia-serrata 

https://www.healthline.com/nutrition/anti-inflammatory-supplements#fish-oil 

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326599#how-to-take