Na čo je dobrý niacín (vitamín B3)?

Vitamíny a minerály

Na čo je niacín dobrý a ako môže zlepšiť vaše zdravie? Čítajte ďalej a dozviete sa všetko, čo potrebujete vedieť o tomto nevyhnutnom vitamíne a prečo by ste mali dbať na jeho dostatočný príjem v strave.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Na čo je dobrý niacín (vitamín B3)?

 

Najdôležitejších 5 bodov článku

 

  • Čo je to niacín a ako sa používa
  • Aké benefity prináša dostatok niacínu
  • Jedlo bohaté na vitamín B3
  • Nedostatok vitamínu B3
  • Predávkovanie vitamínom B3

 

Niacín (vitamín B3) je veľmi dôležitý vitamín rozpustný vo vode, ktorý sa podieľa na mnohých aspektoch zdravia, od funkcie mozgu až po zdravie srdca.

 

Čo je niacín? 

Niacín alebo vitamín B3 je vo vode rozpustný vitamín skupiny B, ktorý sa prirodzene vyskytuje v niektorých potravinách, pridáva sa do potravín a predáva sa ako výživový doplnok. Dve najbežnejšie formy niacínu v potravinách a doplnkoch stravy sú kyselina nikotínová a nikotínamid.

 

Telo môže tiež premeniť tryptofán - aminokyselinu - na nikotínamid. Niacín je rozpustný vo vode, takže prebytočné množstvo, ktoré telo nepotrebuje, sa vylučuje močom. Niacín pôsobí v tele ako koenzým, na ktorom je závislých viac ako 400 enzýmov pri rôznych reakciách.

 

Niacín pomáha premieňať živiny na energiu, vytvárať cholesterol a tuky, vytvárať a opravovať DNA a má antioxidačné účinky.

 

niacín vzorec vitamín B3

vitamín B3 (niacín) vzorec

 

Koľko niacínu by ste mali užívať?

Vzhľadom na to, že niacín možno užívať rôznymi spôsobmi, poraďte sa so svojím lekárom o najvhodnejšom dávkovaní.

 

Každý potrebuje určité množstvo niacínu – z potravy alebo doplnkov stravy – aby telo normálne fungovalo. Toto množstvo sa nazýva diétny referenčný príjem (DRI), čo je termín, ktorý nahrádza staršie a známejšie RDA (odporúčaná denná dávka). Pri niacíne sa DRI líši v závislosti od veku a ďalších faktorov a udáva sa v miligramoch ekvivalentov niacínu:

 

  • deti: 2-16 miligramov denne v závislosti od veku,
  • muži: 16 miligramov denne,
  • ženy: 14 miligramov denne,
  • ženy (tehotné): 18 miligramov denne,
  • ženy (dojčiace): 17 miligramov denne.

Maximálny denný príjem pre dospelých všetkých vekových kategórií: 35 miligramov denne. Ak vám lekár predpíše niacín, môžete ho užívať s jedlom. Môžete tak predísť žalúdočným problémom.

 

Dobré vedieť

Väčšina ľudí môže získať potrebné množstvo niacínu zdravou stravou.

 

Pozitívne účinky niacínu (vitamínu B3)

Zlepšuje hladinu tukov v krvi

Niacín je považovaný za dôležitú možnosť liečby, ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Bolo totiž preukázané, že niacín znižuje riziko srdcových ochorení u pacientov so zmiešanou dyslipidémiou, čo je zvýšenie plazmatického cholesterolu, triglyceridov alebo oboch.

 

V štúdiách sa ukázalo, že doplňovanie niacínu je veľmi prospešné pre osoby so zvýšeným rizikom srdcového infarktu, mozgovej mŕtvice alebo iných foriem srdcových ochorení spôsobených vysokou hladinou zlého LDL cholesterolu, nízkou hladinou prospešného HDL cholesterolu alebo zvýšenou hladinou triglyceridov.

 

Niekoľko štúdií preukázalo, že niacín môže pri podávaní vysokých dávok zvýšiť hladinu dobrého HDL cholesterolu a znížiť vysokú hladinu triglyceridov rovnako dobre ako niektoré lieky na predpis. Naviac niacín pomáha znižovať aj hladinu zlého LDL cholesterolu. V skutočnosti sa bežne predpisuje v kombinácii so statíny na kontrolu cholesterolu.

 

 

Môže znižovať riziko srdcových ochorení

Okrem toho, že pomáha vyrovnávať hladinu cholesterolu a triglyceridov, má vitamín B3 aj ďalšie prínosy pre zdravie srdca, vrátane schopnosti znižovať aterosklerózu, čo je nebezpečné kôrnatenie tepien, ktoré môže viesť k ischemickej chorobe srdca.

 

Tým, ktorí už prekonali zástavu srdca alebo srdcové ochorenia, vrátane prekonaného infarktu, môže vitamín B3 pomôcť znížiť riziko opakovania infarktu tým, že znižuje hladinu lipoproteínov s nízkou hustotou v krvi, čo je jeden z hlavných rizikových faktorov srdcových ochorení. V jednej 24-týždňovej štúdii došlo u mužov s vysokou hladinou lipoproteínov pri liečbe vysokými dávkami niacínu s predĺženým uvoľňovaním k poklesu hladiny lipoproteínu.

 

Môže znižovať krvný tlak

Jednou z úloh niacínu je uvoľňovať prostaglandíny alebo chemické látky, ktoré pomáhajú rozširovať cievy - zlepšujú prietok krvi a znižujú krvný tlak. Z tohto dôvodu môže niacín zohrávať úlohu v prevencii alebo liečbe vysokého krvného tlaku.

 

V jednej observačnej štúdii na viac ako 12 000 dospelých osobách vedci zistili, že každé zvýšenie denného príjmu niacínu o 1 mg bolo spojené s 2% znížením rizika vysokého krvného tlaku - pričom najnižšie celkové riziko vysokého krvného tlaku bolo zaznamenané pri dennom príjme niacínu 14,3 až 16,7 mg denne.

 

hypertenzia

 

Zlepšuje funkciu mozgu

Váš mozog potrebuje niacín - ako súčasť koenzýmov NAD a NADP - na získanie energie a správnemu fungovaniu. Štúdie preukázali, že vitamín B3 prospieva zdraviu mozgu a môže pomáhať chrániť pred Alzheimerovou chorobou a ďalšími poruchami mozgu súvisiacimi s vekom, ktoré sú spojené s úbytkom kognitívnych funkcií.

 

Niacín alebo niacínamid sa tiež používa na liečbu a prevenciu schizofrénie a halucinácií. Navyše niektoré štúdie a kazuistiky zistili liečebné účinky niacínu aj pri depresii, bipolárnej poruche a ďalších psychiatrických poruchách.

 

Podporuje zdravie kĺbov

Niektoré výskumy ukazujú, že vitamín B3 vo forme niacínamidu môže byť účinný pri zvyšovaní pohyblivosti kĺbov. Štúdie totiž zistili, že zvýšený príjem niacínu môže byť spojený s nižšou úrovňou bolesti kĺbov a znížením zápalu spojeného s ochoreniami, ako je osteoartróza.

 

Predpísané vysoké dávky niacínamidu preukázateľne v štúdiách zlepšujú ohybnosť a znižujú opuchy, čo umožňuje mnohým ľuďom, ktorí užívajú niacínamid, obmedziť užívanie štandardných liekov proti bolesti alebo liekov na artritídu.

 

Ako liečba osteoartrózy alebo bolesti kostí a kĺbov sa niacín zvyčajne predpisuje vo vysokých dávkach pre svoje protizápalové účinky. Zníženie zápalu môže pomôcť zmierniť príznaky artritídy a obnoviť kĺbovú chrupavku, ktorá je kľúčová pre pohyblivosť a silu.

 

kĺby

 

Lieči pelagru

Nedostatok vitamínu B3 môže spôsobiť pelagru, ktorá sa najčastejšie vyskytuje v chudobných oblastiach a u osôb s poruchami príjmu potravy alebo alkoholizmom. Medzi príznaky pelagre môžu patriť problémy, ako sú slabé svaly, zažívacie problémy, zápaly a podráždenie kože.

 

Ľudia s pelagrou majú zvyčajne veľmi nízku hladinu niacínu a ďalších vitamínov skupiny B, čo je spôsobené buď nízkym príjmom niacínu, alebo inými základnými faktormi, ako sú problémy s metabolizmom bielkovín alebo vstrebávaním aminokyselín.

 

Typickou liečbou pelagre je predpisovanie vysokých hladín typu vitamínu B3 zvaného nikotínamid, ktorý má rovnakú funkciu ako niacín, ale mierne sa líši z hľadiska vstrebávania a vedľajších účinkov.

 

Vedeli ste?

Pokiaľ sa hladina vitamínu B3 neobnoví, môžu chorí s pelagrou v dôsledku jeho nedostatku zomrieť už v priebehu niekoľkých rokov.

 

Zlepšuje zdravie pokožky

Niektorí ľudia používajú niacín alebo niacínamid na zlepšenie zdravia pleti a liečbu stavov, ako je akné a zápaly. V skutočnosti sa vitamín B3 vo forme niacinamidu predpisuje ako prírodný prostriedok starostlivosti o pleť, ktorý pomáha odstraňovať akné, ak sa aplikuje na pleť lokálne, a iní ľudia sa rozhodnú užívať niacín alebo doplnky stravy s komplexom vitamínov B, aby zmiernili príznaky.

 

Pretože niacín dokáže zmierniť zápal kože, vzplanutie, podráždenie, začervenanie a ďalšie, používa sa aj na liečbu kožných ochorení, ako je bulózny pemfigoid a granuloma annulare. Ide o dve zápalové ochorenia, ktoré zahŕňajú tvorbu pľuzgierov na koži a spôsobujú príznaky, ako je bolesť a zvýšené riziko infekcie.

 

zdravie pokožky niacín

 

Reguluje hladinu cukru v krvi

Jednou z najväčších výhod niacínu je jeho schopnosť vyrovnávať hladinu cukru v krvi a pomáhať kontrolovať príznaky cukrovky. V skutočnosti sa predpokladá, že vitamín B3 vo forme niacinamidu prospieva diabetu tým, že zlepšuje funkciu beta buniek, čo sú bunky, ktoré sú zodpovedné za produkciu inzulínu.

 

Nielenže pacienti s diabetom sú často schopní s pomocou niacínu lepšie účinne kontrolovať hladinu cukru v krvi, ale niacín môže tiež znižovať riziko vysokej hladiny cholesterolu v krvi a srdcových ochorení, ktoré sa u ľudí s diabetom bežne vyskytujú.

 

Je dôležité si uvedomiť, že niektoré výskumy naznačujú, že niacín môže tiež prispievať ku komplikáciám so zvyšujúcou sa hladinou cukru v krvi, takže ak máte nejaké známe ochorenie súvisiace s vysokou hladinou cukru v krvi, poraďte sa so svojím lekárom pred doplnením akejkoľvek formy niacínu, aby ste sa vyhli nežiaducim vedľajším účinkom niacínu.

 

Pomáha predchádzať impotencii

Impotencia, nazývaná aj erektilná dysfunkcia, je neschopnosť muža udržať erekciu. To môže narušiť sexuálne uspokojenie a môže byť čiastočne spôsobené nízkym prietokom krvi a zlým krvným obehom, okrem ďalších faktorov, ako je stres, únava a choroba.

 

Doplnenie vitamínu B3 môže pomôcť zabrániť erektilnej funkcii, pretože niacín pôsobí ako vazodilatátor a pomáha zlepšiť prietok krvi celým telom.

 

TIP: Testosterón hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní sexuálnej túžby, produkcii spermií, svalovej sily a kostnej hmoty. Na podporu tvorby testosterónu sme vytvorili unikátny produkt TESTOSTERONUS.

 

testosteronus

 

Potraviny obsahujúce niacín

Nedostatok niacínu je vzácny, pretože sa nachádza v mnohých potravinách, a to ako živočíšnych, tak rastlinných. Vitamín B3 sa nachádza sa v nižšie uvedených potravinách:

 

  • červené mäso: hovädzie mäso, hovädzia pečeň, bravčové mäso,
  • hydina,
  • ryby,
  • hnedá ryža,
  • obohatené obilniny a chlieb,
  • orechy, semená,
  • strukoviny,
  • banány.

Vedeli ste?

Kukurica má prirodzene vysoký obsah niacínu, ten je však viazaný na sacharidy, čo sťažuje jeho vstrebávanie v ľudskom tele. Pri nixtamalizácii kukurice (tradičný postup pri výrobe tortill, kedy sa kukurica ošetrí hydroxidom vápenatým, uvarí a rozomelie) sa však niacín vďaka pôsobeniu hydroxidu vápenatého vstrebáva.

 

Nedostatok vitamínu B3

Nedostatok niacínu je vo priemyselne vyspelých krajinách vzácny, pretože sa dobre vstrebáva z väčšiny potravín (s výnimkou niektorých obilných zŕn, v ktorých je niacín viazaný na vlákninu, čo znižuje jeho vstrebávanie) a pridáva sa do mnohých potravín a multivitamínov.

 

Závažný nedostatok niacínu vedie k pelagre, ochoreniu, ktoré spôsobuje tmavú, niekedy šupinatú vyrážku na koži vystavenej slnečnému žiareniu, jasné začervenanie jazyka a zápchu/hnačku. Medzi ďalšie príznaky závažného nedostatku niacínu patria:

 

  • depresia,
  • bolesti hlavy,
  • únava,
  • strata pamäte,
  • halucinácie.

 

Dobré vedieť

Na získanie energetického prínosu niacínu často stačí jesť vyváženú stravu s rôznymi potravinami.

 

Skupiny ohrozené nedostatkom niacínu

Obmedzená strava  

 

Zvýšenému riziku sú vystavení ľudia, ktorých strava je obmedzená tak z hľadiska pestrosti, ako aj množstva potravín, napr. ľudia žijúci v chudobe alebo veľmi chorí, ktorí nemôžu jesť vyváženú stravu. Rozvojové krajiny, ktoré konzumujú kukuricu ako hlavný zdroj potravy, sú ohrozené pelagrou, pretože tieto potraviny majú nízky obsah vstrebateľného niacínu aj tryptofánu.

 

Chronický alkoholizmus 

 

Vstrebávanie niektorých živín, najmä vitamínov rozpustných vo vode vrátane vitamínov skupiny B, sa znižuje pri nadmernom príjme alkoholu.

 

alkoholizmus

 

Karcinoidný syndróm

 

Ide o ochorenie pomaly rastúcich rakovinových buniek v čreve, ktoré uvoľňujú chemickú látku zvanú serotonín. Syndróm spôsobuje, že tryptofán v strave sa premieňa na serotonín, a nie na niacín, čo zvyšuje riziko zníženého obsahu niacínu.

 

Predávkovanie niacínu

Rovnako ako ostatné vitamíny rozpustné vo vode sa nadmerné množstvo obvykle vylučuje močom, čo pomáha predchádzať toxicite niacínu alebo jeho predávkovaniu. Z tohto dôvodu je nepravdepodobné, že by konzumácia širokej škály potravín bohatých na vitamín B3 spôsobila nežiaduce vedľajšie účinky, a všeobecne sa považuje za bezpečný a účinný spôsob, ako uspokojiť potrebu tohto dôležitého vitamínu.

 

Toxicita pri konzumácii potravín obsahujúcich niacín je vzácna, môže však nastať pri dlhodobom užívaní vysokých dávok doplnkov stravy. Častým príznakom je začervenanie kože so svrbením alebo mravčením na tvári, rukách a hrudníku.

 

K začervenaniu dochádza hlavne pri užívaní vysokých dávok doplnkov vo forme kyseliny nikotínovej, nie nikotínamidu. Niacín používaný vo veľkých dávkach vo forme doplnkov môže tiež zvyšovať hladinu kyseliny močovej, ktorá je rizikovým faktorom dni.

 

Ďalšie príznaky:

 

  • závraty,
  • nízky krvný tlak,
  • únava,
  • bolesť hlavy,
  • žalúdočná nevoľnosť,
  • nevoľnosť,
  • rozmazané videnie,
  • zhoršená glukózová tolerancia a zápal pečene v závažných prípadoch.

Dobré vedieť 

Závažné vedľajšie účinky sú najpravdepodobnejšie, ak užívate 2 000 až 6 000 mg niacínu denne. Ak sa domnievate, že ste sa niacínom predávkovali, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.

 

Ak trpíte ochorením pečene, vredovou chorobou alebo závažným nízkym krvným tlakom (hypotenziou), neužívajte veľké množstvo niacínu. Tento doplnok bol spájaný s poškodením pečene, môže spôsobiť hypotenziu a môže aktivovať peptický vred.

 

Užívanie niacínu môže tiež zhoršiť alergie, ochorenia žlčníka a príznaky niektorých porúch štítnej žľazy. Ak máte cukrovku, môže niacín narušiť kontrolu hladiny glukózy v krvi. Ak máte komplexnú formu artritídy dnu, užívajte niacín s opatrnosťou. Niacín môže spôsobiť nadbytok kyseliny močovej v krvi (hyperurikémiu), čo vás vystavuje riziku dni.

 

Ak ste tehotná, neužívajte niacín na predpis pri vysokej hladine cholesterolu. Ak je to však potrebné na prevenciu alebo liečbu nedostatku niacínu, je pravdepodobné, že niacín je v tehotenstve a u dojčiacich žien bezpečný, ak sa užíva v odporúčanom množstve.

 

Preto je nevyhnutné užívať niacín podľa pokynov a pred začatím suplementácie sa poradiť s lekárom, ak máte nejaké základné zdravotné problémy alebo užívate iné lieky. Ak sa u vás vyskytnú akékoľvek negatívne príznaky, zvážte zníženie dávky alebo prerušenie užívania a poraďte sa s lekárom, aby ste určili pre vás najlepšie možnosti.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje:

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/niacin-vitamin-b3/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26370223/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15585439/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21810191/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25936305/ 

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tereza Hoffmannová - Herbalus 

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.