Otrava jedlom - čo ju spôsobuje a ako ju liečiť?

Strava
Organizmy

Rozmýšľali ste niekedy, ako sa vyhnúť otrave jedlom? V našom článku nájdete kľúčové informácie o príčinách, príznakoch, rizikových potravinách a liečbe.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Otrava jedlom - čo ju spôsobuje a ako ju liečiť?

Najdôležitejších 5 bodov článku

  • Čo je otrava jedlom
  • Čo spôsobuje otravu jedlom
  • Rizikové potraviny
  • Liečba otravy potravinami
  • Otrava jedlom v tehotenstve

Otrava jedlom zvyčajne nie je život ohrozujúca. Môže byť nepríjemná, ale väčšina ľudí sa úplne zotaví do niekoľkých dní aj bez liečby.

 

Čo je otrava jedlom?

Otrava jedlom je podráždenie alebo infekcia tráviaceho systému, ktorú dostanete z niečoho, čo ste zjedli alebo vypili.  Zvyčajne ju spôsobuje jedlo alebo nápoj kontaminovaný vírusmi, parazitmi alebo baktériami

 

Dobré vediet

Otravu jedlom však niekedy môžu spôsobiť aj škodlivé chemické látky. Otravám jedlom môžete predchádzať bezpečným skladovaním a prípravou potravín.

 

Otrava jedlom zvyčajne prichádza rýchlo a netrvá dlho (často menej ako týždeň) a väčšina ľudí sa zotaví bez liečby. U niektorých ľudí však otrava jedlom trvá dlhšie alebo spôsobuje vážne komplikácie.

 

Otravu jedlom môže dostať ktokoľvek, ale medzi skupiny ľudí, u ktorých je pravdepodobnosť otravy jedlom vyššia, patria: 

  • Ľudia s oslabenou imunitou - Ľudia s potlačeným imunitným systémom alebo autoimunitnými ochoreniami môžu byť vystavení vyššiemu riziku infekcie a komplikácií pri otrave jedlom.

 

  • Tehotné osoby - Tehotné osoby sú vystavené väčšiemu riziku, pretože ich telo sa počas tehotenstva prispôsobuje zmenám v metabolizme a obehovej sústave.

 

  • Starší ľudia - Dospelí ľudia vo veku nad 65 rokov sú tiež vystavení väčšiemu riziku nákazy otravou z potravín. Je to preto, že ich imunitný systém nemusí rýchlo reagovať na infekčné organizmy.

 

  • Malé deti - Deti mladšie ako 5 rokov sa tiež považujú za vysoko rizikovú skupinu, pretože ich imunitný systém nie je taký vyvinutý ako imunitný systém dospelých. Malé deti sú náchylnejšie na dehydratáciu spôsobenú vracaním a hnačkou.

U týchto skupín je tiež vyššia pravdepodobnosť vzniku závažných príznakov alebo komplikácií.

 

Ako dlho trvá otrava jedlom?

Doba, za ktorú sa príznaky objavia, závisí od zdroja infekcie, ale môže sa pohybovať od 30 minút až po 8 týždňov.

 

Dobré vedieť

S liečbou alebo bez nej väčšina prípadov ustúpi do 1 týždňa.

 

zvraceni

 

Otrava jedlom vs. črevná chrípka

Črevná chrípka je zvyčajne dôsledkom vírusu, ktorý dostanete od niekoho, kto je ním nakazený. Naopak, otravu jedlom zvyčajne dostanete, keď zjete jedlo, ktoré nebolo dostatočne dlho tepelne upravené alebo ktoré bolo príliš dlho v chladničke.

 

Obidva prípady spôsobujú príznaky, ako sú nevoľnosť, vracanie a hnačka. Existuje však niekoľko rôznych indícií, ktoré z nich spôsobujú vaše príznaky. Jedným z vodítok je to, ako rýchlo sa vaše príznaky začnú prejavovať. 

 

Otrava jedlom sa zvyčajne začína približne 2-6 hodín po konzumácii kontaminovaného jedla. Zatiaľ čo črevná chrípka sa zvyčajne začína približne 1-2 dni po tom, ako ste boli vystavení vírusu. 

 

Druhým spôsobom je to, ako rýchlo sa z toho dostanete. Príznaky otravy jedlom sú zvyčajne krátke a intenzívne, ale črevná chrípka trvá niekoľko dní alebo dlhšie. 

 

 

Príznaky otravy jedlom

Na otravu jedlom môžete ochorieť po požití niektorých baktérií, napríklad salmonely alebo E. coli. Príznaky sa môžu líšiť v závislosti od požitej baktérie. Príznaky môžu byť od miernych až po závažné a môžu trvať niekoľko hodín alebo niekoľko dní.

 

Najčastejšie príznaky otravy jedlom sú:

  • hnačka,
  • bolesť žalúdka alebo kŕče,
  • nevoľnosť,
  • vracanie,
  • horúčka.

Dobré vedieť

Ak máte hnačku alebo vracanie, nezabudnite piť veľa tekutín, aby ste zabránili dehydratácii (nedostatok vody v tele).

 

Čo spôsobuje otravu jedlom?

Väčšinu otráv z potravín spôsobuje konzumácia potravín s určitými druhmi baktérií, parazitov alebo vírusov. Keď tieto potraviny zjete, baktérie sa v tráviacom trakte ďalej množia. To spôsobuje infekciu.

 

Potraviny vám môžu spôsobiť ochorenie aj vtedy, ak obsahujú toxín alebo jed, ktorý vytvárajú baktérie rastúce v potravinách. Otravu jedlom môže spôsobiť niekoľko druhov baktérií. Medzi najčastejšie baktérie patria:

 

Salmonella a Campylobacter

Môžu sa nachádzať v mäse, hydine a vajciach, ktoré sú surové alebo nedostatočne tepelne spracované.

 

Môžu sa vyskytovať v mliečnych výrobkoch, ktoré neboli podrobené vysokoteplotnému procesu na zničenie baktérií (sú nepasterizované). Kontaminované môže byť aj surové ovocie a zelenina. 

 

otrava

 

Clostridium perfringens

Môže sa vyskytovať v surovom mäse, hydine, vajciach alebo nepasterizovaných mliečnych výrobkoch. Môže sa vyskytovať v zelenine a plodinách, ktoré sa dotkli pôdy. 

 

Môže spôsobiť otravu jedlom, ak sa polievky, dusené jedlá a omáčky z mäsa, rýb alebo hydiny nechajú dlho pri izbovej teplote a nie v chladničke.

 

Listeria

Môže sa vyskytovať v nepasterizovanom mlieku a mäkkých syroch vyrobených z nepasterizovaného mlieka. Môže sa vyskytovať aj v mäsových výrobkoch, párkoch v rožku a šalátoch z lahôdok.

 

Staphylococcus aureus

Môže sa preniesť na potraviny, ak sa ich dotkne osoba s touto baktériou, ktorá si pred manipuláciou s potravinami neumyla ruky.

 

Môže spôsobiť infekciu, ak sú rizikové kontaminované potraviny, ktoré sa po manipulácii s nimi tepelne neupravujú, napríklad plátky mäsa, pudingy, pečivo a sendviče.

 

Escherichia coli (E. coli)

Môže spôsobiť infekciu pri konzumácii nedostatočne tepelne upraveného hovädzieho mäsa, najmä mletého hovädzieho mäsa, a v nepasterizovanom mlieku.

 

Kontaminované môže byť aj surové ovocie a zelenina. Môže sa nachádzať v kontaminovaných potravinách alebo vode.

 

bolest bricha

 

Otravu jedlom môžete dostať aj v dôsledku vírusových ochorení, ako je napríklad hepatitída typu A. Tieto vírusové ochorenia:

  • Môžu sa preniesť z rúk infikovanej osoby na ruky osôb manipulujúcich s potravinami alebo do odpadových vôd (kanalizácie).
  • Môžu sa šíriť kontaktom so surovými alebo nedostatočne tepelne upravenými mäkkýšmi a surovými produktmi a inými tepelne neupravenými potravinami, ktoré sa dotkli nebezpečnej, kontaminovanej vody.

Clostridium botulinum

Botulizmus je zriedkavá, ale smrteľná forma otravy potravinami. Spôsobuje ju baktéria (clostridium botulinum), ktorá sa nachádza všade, dokonca aj v pôde a vode. Botulizmus sa môže vyskytnúť, keď:

  • Konzumujete potraviny s nízkym obsahom kyselín, ktoré nie sú správne konzervované alebo skladované doma. Medzi tieto potraviny patrí mäso, ryby, hydina alebo zelenina.

 

Norovírus

Norovírus je bežný vírus, ktorý sa často zamieňa za „črevnú chrípku“. Je vysoko nákazlivý. Norovírusová otrava potravinami sa môže vyskytnúť, keď:

  • máte priamy kontakt s niekým iným, kto má norovírus. To zahŕňa starostlivosť o osobu s norovírusom, konzumáciu potravín, ktoré táto osoba spracovala, alebo zdieľanie jedla či jedálenského náčinia s touto osobou.
  • Jedenie potravín alebo pitie nápojov kontaminovaných norovírusom.
  • Dotýkanie sa predmetov alebo povrchov kontaminovaných norovírusom a následné vkladanie prstov do úst pred ich umytím.

 

Aké sú rizikové potraviny?

Medzi rizikové potraviny patria napr:

  • mäso - surové, nedovarené alebo tepelne neupravené,
  • surová alebo nedovarená hydina - kuracie, kačacie a morčacie mäso,
  • surové alebo nedostatočne tepelne spracované vajcia,
  • klobásy a šunky,
  • morské plody,
  • varená ryža alebo cestoviny - neudržiavané pri správnej teplote,
  • pripravené šaláty - šalátový šalát, cestovinové šaláty, ryžové šaláty a ovocné šaláty,
  • nepasterizované mliečne výrobky.

 

Liečba otravy potravinami

Otravu jedlom možno zvyčajne liečiť doma. Tu je niekoľko spôsobov, ako môžete pomôcť pri liečbe otravy jedlom:

 

Zostaňte hydratovaní

Ak máte otravu jedlom, je veľmi dôležité zostať dostatočne hydratovaný. Nápomocné môžu byť športové nápoje s vysokým obsahom elektrolytov. Ovocná šťava a kokosová voda môžu obnoviť sacharidy a pomôcť pri únave.

 

Vyhnite sa kofeínu, ktorý môže podráždiť tráviaci trakt. Čaje bez kofeínu s upokojujúcimi bylinkami, ako je harmanček, mäta pieporná a púpava, môžu pomôcť upokojiť podráždený žalúdok.

 

TIP: Na upokojenie žalúdka vyskúšajte náš konopný čaj IMUNITA, ktorý sa tiež odporúča na zmiernenie žalúdočných ťažkostí.

 

 

Jedzte nevýrazné potraviny

Prvý deň sa môžete cítiť príliš zle na to, aby ste jedli. Kým ešte zvraciate, držte sa tekutín, ako je voda, číry vývar, zriedená ovocná šťava, čaj bez kofeínu alebo športové nápoje.

 

Keď však budete môcť opäť jesť a piť, držte sa nevýrazných jedál a jedzte len po troškách, aby ste videli, ako reaguje váš žalúdok.

 

Tieto potraviny sú šetrné k žalúdku a môžu pomôcť zmierniť hnačku, pretože spevňujú stolicu a nahrádzajú niektoré živiny, ktoré ste mohli stratiť vracaním. Potraviny ako napr:

  • banány,
  • ryža,
  • toasty,
  • ovsené vločky,
  • obilniny,
  • sušienky
  • zemiaky.

Nezabudnite však, že len tieto potraviny by ste nemali jesť dlhšie ako niekoľko dní v kuse, pretože vám dodajú len obmedzené množstvo živín. 

 

Niektoré potraviny môžu spôsobiť väčšiu dehydratáciu alebo zvýšiť nevoľnosť a vracanie. Kým sa nebudete cítiť dobre, vyhýbajte sa nasledujúcim potravinám:

  • mliečne výrobky,
  • vyprážané potraviny,
  • korenené jedlá,
  • sladké jedlá,
  • kofeín,
  • alkohol.

Pridávajte probiotiká do jedla

Každý človek má v sebe baktérie. Niektoré z nich sú užitočné, iné môžu spôsobiť ochorenie. Napríklad na trávenie potravy potrebujete užitočné baktérie.

 

Otrava jedlom môže narušiť rovnováhu užitočných a neužitočných baktérií vo vašom čreve. Probiotiká sú užitočné baktérie, napríklad tie, ktoré už máte v tele. 

 

Ich užívanie môže vrátiť vaše črevné baktérie do rovnováhy, vďaka čomu bude váš tráviaci systém zdravší a môže vás v budúcnosti ochrániť pred otravou jedlom. Keď sa budete cítiť lepšie, môžete jesť aj jogurt, ktorý vám pomôže udržať črevné baktérie v rovnováhe.

 

Užívanie voľnopredajných liekov

Voľnopredajné lieky, ako napríklad loperamid (Imodium), vám môžu pomôcť zvládnuť hnačku a potlačiť nevoľnosť.

 

Pred použitím týchto liekov by ste sa však mali poradiť s lekárom, pretože telo sa pomocou vracania a hnačky zbavuje toxínu. Užívanie týchto liekov by tiež mohlo maskovať závažnosť ochorenia a spôsobiť, že budete odkladať vyhľadanie odbornej liečby.

 

Ďalšie možnosti

Pri niektorých typoch bakteriálnej otravy jedlom vám lekár môže podať liek, ktorý bojuje proti baktériám (antibiotikum). Antibiotiká neúčinkujú pri infekciách spôsobených vírusom.

 

V závažných prípadoch môže byť potrebná hospitalizácia.

 

Dobré vedieť

Ak nedokážete udržať tekutiny alebo ak vaše príznaky neustupujú, vyhľadajte lekársku pomoc.

 

Domáce lieky na otravu jedlom v tehotenstve

V tehotenstve nechránite len svoje zdravie. Niektoré otravy jedlom môžu predstavovať problém pre dieťa, ktorého imunitný systém ešte nie je dostatočne silný, aby sa dokázal brániť proti choroboplodným zárodkom.

 

Keď začnete mať príznaky, ktoré vyzerajú ako otrava jedlom, ihneď vyhľadajte lekára. Ten vám pomôže určiť, či ide o otravu jedlom, a ak áno, čo ju mohlo spôsobiť.

 

Pod vedením lekára môžete príznaky zvládnuť doma. Ak však zvraciate a máte hnačku, možno budete potrebovať ošetrenie u lekára alebo dokonca v nemocnici. Neužívajte žiadne voľnopredajné lieky bez predchádzajúcej konzultácie s lekárom.

 

Ak je váš prípad dostatočne mierny na to, aby ste ho mohli liečiť doma, pracujte na odpočinku a rehydratácii. Dopĺňajte tekutiny, ako len môžete: ľadovou drťou, malými dúškami vody alebo čírych tekutín alebo pitím športového nápoja s obsahom elektrolytov.

 

Pred pokusom o jedenie počkajte, kým si nebudete istí, že vracanie ustalo. Prvé jedlo prijímajte pomaly a držte sa nevýrazných, nemastných jedál.

 

tehotenstvi

 

Komplikácie otravy jedlom v tehotenstve

Niektoré typy otravy jedlom sú veľmi nebezpečné pre vaše nenarodené dieťa.

 

Ak dostanete listeriózu , nemusíte mať žiadne príznaky. Môžete ju však preniesť na svoje dieťa. To môže spôsobiť vážne zdravotné problémy, ako napr.

  • ochrnutie,
  • slepota,
  • záchvaty,
  • problémy s mozgom, srdcom alebo obličkami.

V najhorších prípadoch môže listerióza spôsobiť predčasný pôrod, nízku pôrodnú hmotnosť a dokonca potrat alebo narodenie mŕtveho dieťaťa.

 

Salmonelóza sa môže preniesť aj na vaše dieťa a vystaviť ho riziku závažných komplikácií, ako je napríklad meningitída.

 

Kampylobakterióza môže spôsobiť potrat, ak ju dostanete na začiatku tehotenstva. Veľmi nebezpečná je aj vtedy, ak ju dostanete v čase pôrodu a prenesiete ju na novorodenca. Infekcia u novorodenca môže byť život ohrozujúca.

 

Pre vás najčastejšou komplikáciou otravy jedlom je vo všeobecnosti dehydratácia. Niektoré ochorenia z potravín, najmä E. coli, môžu spôsobiť aj poškodenie obličiek.

 

Prevencia otravy jedlom

Pred mnohými druhmi otravy jedlom sa môžete chrániť, či už ste tehotná alebo nie, tým, že si dáte pozor na to, čo jete a ako s tým zaobchádzate.

 

Tipy na bezpečné zaobchádzanie s potravinami:

  • Pred a po kontakte s potravinami si dôkladne umyte ruky vodou a mydlom.
  • Nedovoľte, aby sa surové mäso dostalo do kontaktu s čímkoľvek, čo jete surové, napríklad s výrobkami alebo už pripravenými potravinami.
  • Potraviny podliehajúce skaze uchovávajte v chlade alebo zmrazené.
  • Ovocie a zeleninu pred konzumáciou alebo varením očistite.
  • Po použití umyte náčinie a povrchy na prípravu potravín.
  • Jedlo varte pri dostatočne vysokej teplote, aby sa zničili patogény.
  • Okamžite uložte do chladničky. Nejedzte potraviny, ktoré zostali vonku alebo sú po dobe spotreby.

 

Rizikové potraviny v tehotenstve 

Niektoré potraviny by ste mali zo svojho jedálnička vylúčiť až do narodenia dieťaťa. Nejedzte ani nepite:

  • Nepasterizované mliečne výrobky, ako je surové mlieko a niektoré značky mäkkých syrov.
  • Surové alebo nedostatočne tepelne upravené mäso, hydinu, ryby alebo mäkkýše.
  • Tekuté alebo surové vajcia alebo veci, ktoré ich obsahujú, napríklad cesto na sušienky a domáci vaječný likér. Pasterizované surové vajcia sú v poriadku.
  • Hot dogy alebo lahôdkové mäso, pokiaľ nie je zohriate na 165 stupňov.
  • Chladené paštéty alebo mäsové nátierky. Poháre alebo konzervované výrobky sú v poriadku.
  • Vopred pripravené kuracie šaláty, šunkové šaláty alebo šaláty s morskými plodmi z lahôdok.
  • Údené ryby, pokiaľ nie sú konzervované alebo ich nevaríte.
  • Nepasterizované šťavy alebo mušty.
  • Klíčky.

Venujte pozornosť aj stiahnutiam potravín z trhu. Spoločnosti musia informovať verejnosť, ak zistia, že niečo, čo predali, spôsobuje ochorenia ľudí.

 

Je otrava jedlom nákazlivá?

Áno, otravu jedlom môžete dostať od inej osoby, ak ju má a neumyje si ruky po hnačke alebo vracaní. 

 

Môžete sa nakaziť, ak sa dotknete povrchov, ktorých sa dotkli, a potom sa dotknete očí, nosa alebo úst. Alebo ak sa dotknú vášho jedla bez umytia rúk.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz.

 

Zdroje:

https://www.webmd.com/digestive-disorders/remedies-for-food-poisoning

https://www.cdc.gov/food-safety/signs-symptoms/index.html 

https://www.healthdirect.gov.au/food-poisoning 

https://www.healthline.com/health/food-poisoning#risk-factors

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/food-poisoning