Lupus - typy, príznaky, liečba

|
Autoimunitné ochorenia
Imunitný systém

Vyrážka na tvári v tvare motýľa, únava, opuchy, bolesti zubov a kožné lézie sú príznaky autoimunitného ochorenia zvaného lupus. Čo je lupus a kto má predispozície na toto ochorenie? To a ďalšie informácie nájdete v tomto článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Lupus - typy, príznaky, liečba

Najdôležitejších 5 bodov článku

  • Čo je to lupus
  • Aké sú príznaky lupusu 
  • Příčiny lupusu 
  • Možné komplikácie lupusu 
  • Aký je rozdiel mezi psoriázou a lupusom

 

Lupus je chronické autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém nesprávne napáda zdravé tkanivá a spôsobuje rozsiahly zápal. Aj keď je potrebné vykonať ďalší výskum, dôkazy naznačujú, že CBD môže sľubne zmierniť príznaky lupusu.

 

Čo je to lupus? 

 

Systematický lupus erythematosus (lupus) je chronické (dlho trvajúce) autoimunitné ochorenie, ktoré môže postihnúť mnoho častí tela. Lupus vzniká, keď imunitný systém, ktorý za normálnych okolností pomáha chrániť telo pred infekciami a chorobami, napáda vlastné tkanivá.

 

Tento útok spôsobuje zápal a v niektorých prípadoch trvalé poškodenie tkanív, ktoré môže byť rozsiahle – postihuje pokožku, kĺby, srdce, pľúca, obličky, cirkulujúce krvinky a mozok.

 

Ak máte lupus, môžete zažívať obdobia ochorenia (vzplanutia)a obdobia zdravia (remisie). Vzplanutia lupusu môžu byť mierne až závažné a sú nepravidelné. Vďaka liečbe však mnohí ľudia s lupusom dokážu ochorenie zvládnuť.

 

Typy lupusu

Lekári niekedy nazývajú lupus systematický lupus erythematosus (SLE). Je to najbežnejší typ lupusu a znamená, že máte lupus v celom tele. Medzi ďalšie typy patrí napríklad:

  • Kožný lupus erythematosus - lupus, ktorý postihuje iba vašu pokožku.
  • Lupus vyvolaný liekmi - Niektoré lieky spôsobujú príznaky lupusu ako vedľajší účinok. Zvyčajne sú dočasné a môžu vymiznúť po tom, čo prestanete užívať liek, ktorý ich spôsobil.
  • Lupus novorodencov - Lupus novorodencov, ktorý sa prejavuje počas tehotenstva: Deti sa niekedy rodia s lupom. U detí narodených biologickým rodičom s lupom nie je isté, že budú mať lupus, ale môže u nich byť zvýšené riziko.

 

Príznaky lupusu

 

Žiadne dva prípady lupusu nie sú úplne rovnaké. Príznaky lupusu zvyčajne prichádzajú a odchádzajú vo vlnách, ktorým sa hovorí vzplanutia. Počas vzplanutia môžu byť príznaky natoľko závažné, že ovplyvňujú každodenný život. Môžete mať tiež obdobia remisie, keď máte mierne alebo žiadne príznaky.

 

Príznaky a symptómy lupusu, ktoré sa u vás prejavia, budú závisieť od toho, ktoré telesné systémy sú ochorením postihnuté. Medzi najčastejšie príznaky a symptómy patrí únava, horúčka, bolesť zubov a stuhnutosť, opuchy, vyrážka v tvare motýľa na tvári, ktorá pokrýva líca a nos, alebo vyrážky na iných miestach tela.

Môžu sa vyskytnúť kožné lézie, ktoré sa objavujú alebo zhoršujú pri pobyte na slnku. Taktiež môže dôjsť k dyspnoe, bolesti na hrudi, suchým očiam, bolestiam hlavy, zmätku a strate pamäti.

 

Vedeli ste?

Približne 9 z 10 ľudí postihnutých lupusom sú ženy.

 

Bežné príznaky lupusu u detí

Existuje mnoho príznakov lupusu, niektoré sú neviditeľné a niektoré naopak veľmi viditeľné. Viditeľné príznaky, najmä tie, ktoré môžu spôsobiť zmenu vzhľadu, môžu byť veľmi nepríjemné.

 

Tieto prejavy môžu byť spôsobené samotným lupusom alebo liekmi používanými na liečbu tohto ochorenia. Patrí sem napríklad vypadávanie vlasov, nafúknutý vzhľad tváre a krku, kožné vyrážky a lézie, priberanie na váhe a ľahká tvorba modrín.

 

Niektoré z týchto príznakov sa zmiernia alebo úplne vymiznú, keď začnú účinkovať lieky na lupus alebo keď sa dávky liekov znížia a prestanú sa užívať. Náročné môže byť vyrovnať sa aj s príznakmi, ktoré sú neviditeľné. Patria sem napríklad bolesti svalov, kĺbov, silná únava, bolesť na hrudi, strata pamäte a môžu sa vyskytnúť aj problémy so spracovaním informácií.

 

lupus

 

Aké sú prvé (varovné) príznaky lupusu u žien?

Približne 9 z 10 ľudí postihnutých lupom sú ženy. Medzi časné príznaky lupusu u žien môžu patriť:

  • únava,
  • vypadávanie vlasov,
  • citlivosť na slnečné svetlo,
  • nevysvetliteľná horúčka,
  • bolesti a opuchy kĺbov.

Čo spôsobuje lupus?

Odborníci s istotou nevedia, čo lupus spôsobuje. Štúdie zistili, že určité faktory týkajúce sa zdravia alebo miesta, kde žijete, môžu lupus vyvolať. Medzi tieto faktory patria:

 

Hormóny  

Reakcia na určité hormony vo vašom tele (najmä estrogen) môže zvýšiť pravdepodobnosť vzniku lupusu. Hormóny sú poslíčky tela. Regulujú mnoho telesných funkcií. Pretože deväť z desiatich prípadov lupusu sa vyskytuje u žien, vedci skúmali vzťah medzi estrogénom a lupusom.

 

Aj keď muži aj ženy produkujú estrogén, jeho produkcia je oveľa vyššia u žien. Mnoho žien má viac príznakov lupusu pred menštruáciou a/alebo počas tehotenstva, keď je produkcia estrogénu vysoká. To môže naznačovať, že estrogén nejakým spôsobom reguluje závažnosť lupusu.

 

Príčinná súvislosť medzi estrogénom alebo iným hormónom a lupom však nebola preukázaná. A štúdie žien s lupom, ktoré užívali estrogén buď v antikoncepčných tabletách, alebo ako postmenopauzálnu terapiu, nepreukázali žiadne významné zvýšenie aktivity ochorenia.

 

Vedci sa teraz zameriavajú na rozdiely medzi mužmi a ženami, ktoré presahujú hladiny hormónov a ktoré môžu vysvetliť, prečo sú ženy náchylnejšie na lupus a ďalšie autoimunitné ochorenia.

 

estrogen

 

Genetické faktory  

Určité genetické mutácie môžu zvyšovať pravdepodobnosť výskytu lupusu. Vedci teraz identifikovali viac ako 50 génov, ktoré spájajú s lupusom. Tieto gény sa častejšie vyskytujú u ľudí s lupusom ako u tých, ktorí touto chorobou netrpia, a hoci sa nepreukázalo, že by väčšina z týchto génov lupus priamo spôsobovala, predpokladá sa, že k nemu prispievajú.

 

Lupus sa môže vyvinúť aj u ľudí, ktorí ho v rodine nemajú, ale je pravdepodobné, že sa u niektorých členov rodiny vyskytnú iné autoimunitné ochorenia. Niektoré etnické skupiny (ľudia afrického, ázijského, hispánskeho/latinskoamerického, indiánskeho, havajského alebo tichomorského pôvodu) majú vyššie riziko vzniku lupusu, čo môže súvisieť so spoločnými génmi.

 

Faktory životného prostredia

 

Vplyv na riziko vzniku lupusu môžu mať aj faktory súvisiace s miestom, kde žijete, a mierou znečistenia alebo slnečného žiarenia, ktorému ste vystavení. Väčšina vedcov dnes verí, že ochorenie vyvoláva nejaký faktor z prostredia, napríklad vírus alebo prípadne chemická látka, s ktorou sa geneticky náchylný jedinec náhodne stretne. Vedci zatiaľ neidentifikovali konkrétny environmentálny činiteľ, ale táto hypotéza zostáva pravdepodobná.

 

Aj keď nie sú presne známe environmentálne faktory, ktoré môžu lupus vyvolať a spôsobiť jeho vzplanutie, najčastejšie sa uvádza ultrafialové žiarenie (UVA a UVB), infekcie (vrátane účinkov vírusu Epstein-Barrovej) a vystavenie kremičitému prachu v poľnohospodárskom alebo priemyselnom prostredí.

 

Zdravotná anamnéza 

Fajčenie, úroveň stresu a výskyt niektorých ďalších zdravotné ťažkosti (napr. iné autoimunitné ochorenia) môžu vyvolať lupus.

 

TIP: Skvelou voľbou na zmiernenie úzkostných pocitov, depresívnych a stresových stavov sú kapky, kapsuly alebo sušina konope obsahujúca CBD.

 

 

Kto trpí systémovým lupus erythematodes (lupusom)?

 

Lupusom môže ochorieť ktokoľvek, avšak ženy ochorejú na lupus asi deväťkrát častejšie než muži. Najčastejšie sa vyskytuje u ľudí vo veku 15 až 45 rokov, ale lupus sa môže objaviť aj v detstve alebo v neskoršom veku.

 

Lupus sa častejšie vyskytuje u Afroameričanov než u belochov a je tiež bežnejší u ľudí amerického, indiánskeho a ázijského pôvodu. U mužov, Afroameričanov, Číňanov a Hispáncov je tiež vyššia pravdepodobnosť závažného postihnutia orgánových systémov. Ak máte v rodine člena s lupusom alebo iným autoimunitným ochorením, môže byť pravdepodobnosť vzniku lupusu vyššia.

 

Dobré vedieť

Medzi skoré príznaky lupusu u žien môžu patriť únava, vypadávanie vlasov, citlivosť na slnečné svetlo, bolesti a opuchy kĺbov alebo nevysvetliteľná horúčka.

 

Komplikácie spôsobené lupusom

 

Zápal spôsobený lupusom môže postihnúť mnoho oblastí tela. Lupus môže spôsobiť vážne poškodenie obličiek, a zlyhanie obličiek je jednou z hlavných príčin úmrtí u ľudí s lupusom. Ak je lupusom postihnutý mozog, pacient môže pociťovať bolesti hlavy, závraty, zmeny v správaní, problémy so zrakom a dokonca aj mŕtvicu alebo záchvaty.

 

Lupus môže viesť k problémom s krvou, vrátane zníženého počtu zdravých červených krviniek (anémia) a zvýšeného rizika krvácania alebo zrážanlivosti krvi. Môže tiež spôsobiť zápal ciev.

 

Lupus zvyšuje pravdepodobnosť vzniku zápalu sliznice hrudnej dutiny, ktorý môže spôsobiť bolestivé dýchanie. Možné je aj krvácanie do pľúc a zápal pľúc. Lupus môže tiež spôsobiť zápal srdcového svalu, tepien alebo osrdcovníka. Výrazne sa tak zvyšuje aj riziko kardiovaskulárnych ochorení a srdcových infarktov.

Vedeli ste?

Mnoho ľudí s lupusom má problémy s pamäťou a môže mať ťažkosti s vyjadrovaním svojich myšlienok.

 

V dôsledku lupusu sa zvyšuje riziko napríklad infekcií. Ľudia s lupusom sú náchylnejší k infekciám, pretože ochorenie aj jeho liečba môžu oslabiť imunitný systém. Zdá sa, že ochorenie lupusu zvyšuje riziko vzniku rakoviny; toto riziko je však malé.

 

K odumieraniu kostnej hmoty dochádza, keď sa zníži prekrvenie kosti, čo často vedie k drobným zlomeninám v kosti a nakoniec k jej zrúteniu. Ženy s lupusom majú zvýšené riziko potratu. Lupus zvyšuje riziko vysokého krevného tlaku  počas tehotenstva a predčasného pôrodu.

 

Na zníženie rizika týchto komplikácií lekári často odporúčajú odložiť tehotenstvo, kým nebude ochorenie pod kontrolou aspoň šesť mesiacov.

 

hypertenze

hypertenze

 

Diagnostika lupusu

 

Diagnostika lupusu je náročná, pretože príznaky a symptómy sa u jednotlivých osôb značne líšia. Príznaky a symptómy lupusu sa môžu v priebehu času meniť a môžu sa prelínať s príznakmi a symptómami mnohých iných ochorení.

 

Žiadny test nedokáže lupus jednoznačne diagnostikovať. K diagnostike vedie kombinácia krvného a močového testu, príznakov a symptómov a nálezov pri fyzikálnom vyšetrení.

 

Lupus môže byť zložitý na diagnostiku, pretože môže postihovať mnoho častí tela a spôsobovať rôzne príznaky. Kľúčové môžu byť aj malé zmeny alebo problémy, ktoré sa vám zdajú neobvyklé.

 

Dobré vedieť

Nebojte sa povedať svojmu lekárovi o čomkoľvek, čo ste cítili alebo pociťovali – poznáte svoje telo lepšie než ktokoľvek iný.

 

Testy používané k diagnostike lupusu

Neexistuje jediný test, ktorý by potvrdil diagnózu lupusu. Jeho diagnostika je zvyčajne súčasťou diferenciálnej diagnostiky. To znamená, že lekár pravdepodobne použije niekoľko testov, aby zistil, čo spôsobuje vaše príznaky, a až potom vylúči iné ochorenia a diagnostikuje lupus. Môžu napríklad použiť:

 

  • krvné testy
  • analýza moču
  • test na antinukleárne protilátky (ANA), ktorý zistí prítomnosť protilátok (bielkovinových markerov, ktoré ukazujú, že vaše telo v minulosti bojovalo s infekciami). Ľudia, ktorí majú lupus, majú zvyčajne určité protilátky, ktoré naznačujú, že ich imunitný systém bol príliš aktívny.
  • biopsia tkaniva kože alebo obličiek – Lupus môže poškodiť obličky mnohými rôznymi spôsobmi a liečba sa môže líšiť v závislosti od typu poškodenia. V niektorých prípadoch je potrebné vyšetriť malý vzorok obličkového tkaniva, aby sa určila najvhodnejšia liečba. Vzorka sa môže získať ihlou alebo malým rezom. Biopsia kože sa niekedy vykonáva na potvrdenie diagnózy lupusu postihujúceho kožu.

lupus vyrážka

 

Liečba lupusu

 

Cieľom je minimalizovať poškodenie orgánov a to, ako veľmi lupus ovplyvňuje každodenný život. Väčšina ľudí s lupusom potrebuje kombináciu liekov, ktoré im pomôžu predchádzať vzplanutiam a zmierniť závažnosť príznakov počas jedného z nich. Liečba lupusu závisí na type lupusu.

 

Medzi možnosti patrí ochranné oblečenie a opaľovací krém, ktorý chráni pokožku pred slnečným žiarením, lieky na liečbu kožných a kĺbových príznakov, imunosupresíva, ako je mykofenolát alebo metotrexát, ktoré potláčajú činnosť imunitného systému,, biologické lieky a rôzne liečebné postupy na zvládanie komplikácií, ako sú infekcie, záchvaty, kožné alebo obličkové problémy.

 

Domáce prostriedky

 

Domáce prostriedky a opatrenia v oblasti životného štýlu môžu pomôcť chrániť telesné systémy a zvládnuť niektoré príznaky. Aj keď je výskum obmedzený, niektoré dôkazy naznačujú, že pestrá a vyvážená strava môže pomôcť zvládnuť lupus. Lekár alebo dietológ môže osobe s lupusom pomôcť zostaviť stravovací plán, ktorý bude vyhovovať jej potrebám.

 

Medzi možnosti môže patriť napríklad užívanie omega-3 mastných kyselín, obmedzenie potravín obsahujúcich cholesterol a nasýtené tuky, zníženie príjmu sodíka a zabezpečenie dostatočného príjmu vitamínov, ako je vitamín D vitamín B.

 

Ďalšie zmeny životného štýlu, ktoré môžu pomôcť, zahŕňajú vyhýbanie sa alebo zanechanie kourenia, obmedzenie príjmu alkoholu , pravidelné a mierne cvičenie, zvládanie stresu a budovanie alebo udržiavanie sociálnych sietí, aby sa znížilo riziko sociálnej izolácie.

 

CBD a lupus 

 

Aj keď je výskum zatiaľ v počiatočnej fáze, existujú dôkazy, že kanabinoidy, ako je CBD, by mohli pomôcť zvládať a liečiť príznaky lupusu. Podobný výskum iných autoimunitných ochorení naznačuje, že CBD môže pomôcť znížiť imunitné a zápalové reakcie.

 

Ďalší výskum na ľuďoch je však stále nevyhnutný. Okrem toho je vhodné, aby osoba pokračovala v tradičných možnostiach liečby lupusu, ako sú kortikosteroidy a imunosupresíva. Ak osoba zvažuje, že CBD jej môže pomôcť liečiť príznaky, mala by sa najprv poradiť so svojím lekárom.

 

cbd4

 

Môžem lupusu predísť

 

Lupusu sa nedá zabrániť, pretože odborníci si nie sú istí, čo ho spôsobuje. Ak má jeden z vašich biologických rodičov lupus, poraďte sa s lekárom o riziku ochorenia.

 

Ako môžem zabrániť vzniku lupusu?

Vzplanutí lupusu môžete predísť a zmierniť tým, že sa vyhnete činnostiam, ktoré vyvolávajú vaše príznaky, napríklad:

 

  • Vyhýbanie se pobytu na slunku: Príliš dlhý pobyt na slnku môže u niektorých ľudí vyvolať príznaky lupusu. Snažte sa vyhýbať pobytu vonku, keď je slnko najjasnejšie (zvyčajne medzi 10. až 16. hodinou). Noste dlhé rukávy, klobúk alebo oblečenie chránilo pred slnkom. Používajte opaľovací krém s ochranným faktorom SPF aspoň 50.

  • Zostaňte aktívni: Bolesti kĺbov môžu sťažovať alebo znemožniť pohyb. Pohyb a šetrné používanie kĺbov však môže byť najlepším spôsobom, ako zmierniť príznaky, ako sú bolesť a stuhnutosť. Chôdza, jazda na bicykli, plávanie, joga a tai-či sú skvelé spôsoby, ako rozhýbať telo, aniž by ste príliš zaťažovali kĺby. Opýtajte sa svojho lekára, ktoré typy aktivít sú pre vás najbezpečnejšie.

  • Dostatok spánku a ochrana duševného zdravia: Život s lupusom môže byť frustrujúci. Správne množstvo spánku (sedem až deväť hodín pre dospelých) a zníženie stresu môže niektorým ľuďom pomôcť predchádzať vzplanutiu lupusu. Psychológ alebo iný odborník na duševné zdravie vám môže pomôcť vyvinúť zdravé mechanizmy zvládania.

 

plavání

 

Čo môžem očakávať, pokiaľ mám lupus?

Lupus je celoživotné (chronické) ochorenie. Mali by ste počítať s tým, že sa s príznakmi lupusu budete potýkať po zvyšok života. Lupus môže byť nepredvídateľný a spôsob, akým na vás pôsobí, sa môže v priebehu času meniť. Budete musieť pravidelne navštevovať svojho lekára, aby mohol sledovať zmeny príznakov.

 

Váš lekár vám odporučí špecialistov, ktorí vám môžu pomôcť s konkrétnymi problémami alebo príznakmi. Pravdepodobne budete musieť navštíviť reumatológa, ktorý sa špecializuje na diagnostiku a liečbu autoimunitných ochorení. To, ktorých špecialistov budete musieť navštíviť, závisí od toho, aké príznaky máte a ako ovplyvňujú vaše telo.

 

Existuje liek na lupus?

V súčasnosti neexistuje žiadny liek na lupus. Váš lekár vám pomôže nájsť kombináciu liečby, ktorá vám pomôže zvládnuť príznaky a snáď aj uviesť lupus do remisie (dlhé obdobie bez príznakov a vzplanutia).

 

Dĺžka života s lupusom alebo je lupus smrteľný?

Pri starostlivom sledovaní a liečbe môže 80-90 % ľudí s lupusem očakávať normálnu dĺžku života. Je pravda, že lekárska veda dosiaľ nevyvinula metódu, ako lupus vyliečiť, a niektorí ľudia na toto ochorenie zomierajú. Pre väčšinu ľudí, ktorí dnes s týmto ochorením žijú, však lupus nebude smrteľný.

 

Vedeli ste?

Medzi známe osobnosti trpiace lupusom patrí napríklad Selena Gomez alebo Lady Gaga.

 

Rozdiely mezi psoriázou a lupusom

 

Psoriáza aj lupus sú autoimunitné ochorenia, ktoré môžu spôsobovať kožné problémy. Napriek určitým podobnostiam majú tieto stavy rôzne príčiny a príznaky. Lupus je závažnejší ako psoriáza. Je zriedkavé mať súčasne lupus aj psoriázu, ale je to možné.

 

Ľudia môžu oboje ochorenia zvládať pomocou liekov a domácich liečebných postupov. Niektorým ľuďom môže tiež pomôcť poradenstvo, ak ich ochorenie ovplyvňuje ich duševné zdravie. Ľudia môžu byť schopní minimalizovať vzplanutia tým, že sa budú vyhýbať známym spúšťačom.

 

Záver

Lupus je autoimunitné ochorenie, ktoré môže postihnúť rôzne telesné systémy. Existujú rôzne typy lupusu, ale najčastejším typom je SLE (systematický lupus erytematózus). U niektorých ľudí môže dochádzať k cyklom vzplanutia a remisie, zatiaľ čo u iných môžu príznaky pretrvávať. Rôznorodé skúsenosti s lupusom môžu predstavovať pre lekárov výzvu pri stanovení diagnózy.

 

Akonáhle lekár stanoví diagnózu, môžu rôzne možnosti liečby pomôcť zvládnuť príznaky, obmedziť poškodenie telesných orgánov a maximalizovať kvalitu života.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a presnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných. Ak ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.sk alebo nám zavolajte na číslo +420 735 158 122.

 

 

Zdroje: 

https://www.niams.nih.gov/health-topics/lupus

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lupus/diagnosis-treatment/drc-20365790

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4875-lupus

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323653#images

https://www.medicalnewstoday.com/articles/cbd-and-lupus#summary

https://www.lupus.org/resources/common-symptoms-of-lupus-in-children