Angína - príznaky, príčiny, liečba

Bolesť
Organizmy

Angína patrí medzi veľmi časté ochorenie predovšetkým u detí. Ako spoznať angínu a ako ju liečiť? To a ďalšie informácie nájdete v tomto článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Angína - príznaky, príčiny, liečba

5 najdôležitejších bodov článku

  • Čo je to angína
  • Príznaky a príčiny angíny
  • Nákazlivosť angíny
  • Ako prebieha diagnóza a liečba angíny
  • Ako predchádzať angíne

 

Angínu môže spôsobiť množstvo bakteriálnych a vírusových infekcií. Okrem iných príznakov sa môžu objaviť napríklad bolesti v krku a bolesť pri prehĺtaní.

 

Čo je to angína? 

Mandle sú dve lymfatické uzliny umiestnené na oboch stranách zadnej časti krku. Fungujú ako obranný mechanizmus a pomáhajú zabrániť infekcii vášho tela. Ak sa na mandliach samotných objavia infekcie, nazýva sa tento stav angína (tonzilitída).

 

Tonsilitída sa môže objaviť v každom veku a je bežným detským ochorením. Lekári ju najčastejšie diagnostikujú u detí od predškolského veku do polovice ich dospievania. Medzi príznaky patrí bolesť v krku, zdurenie mandlí, biele čapy na mandliach a horúčka.

 

Inkubačná doba angíny 

Inkubačná doba angíny je obvykle dva až štyri dni. Pokiaľ sa domnievate, že ste boli vystavení zárodkom, ale v tejto dobe sa u vás neobjavia príznaky, je možné, že sa u vás angína nerozvinie.

 

angina

 

Príznaky angíny

Príznaky angíny sa zvyčajne objavia náhle. Môžu zahŕňať:

 

  • Bolesť alebo škrabanie v krku.
  • Bolesť alebo problémy s prehĺtaním.
  • Začervenané, opuchnuté mandle a hrdlo.
  • Biele škvrny (čapy) na mandliach.
  • Biely, žltý alebo šedý povlak na mandliach.
  • Horúčka nad 38 stupňov Celzia.
  • Zdurenie lymfatických uzlín (žľazy po stranách krku pod ušami).
  • Bolesť žalúdka alebo zvracanie (častejšie u menších detí).

Aké sú prvé príznaky angíny?

 

Prvým príznakom angíny je často bolesť v krku. Ak sa u vás objaví náhla bolesť v krku, sledujte mandle, či nie sú začervenané alebo zdurené.

 

Vedeli ste?

Väčšina prípadov angíny je spôsobená infekciou bežným vírusom, ale angínu môže spôsobiť aj bakteriálne infekcie.

 

Príčiny angíny

Najčastejšou príčinou angíny sú vírusové infekcie. Môžu ju však spôsobiť aj bakteriálne infekcie.

 

Vírusová tonsilitída

Najčastejšou príčinou angíny sú vírusy. Zdrojom angíny sú často vírusy spôsobujúce prechladnutie, ale môžu ju spôsobiť aj iné vírusy, napríklad rhinovirus, vírus Epstein-Barr, hepatitída A a HIV. Pretože vírus Epstein-Barrovej môže spôsobiť ako mononukleózu, tak angínu, niekedy sa u ľudí s mononukleózou objaví angína ako sekundárna infekcia.

 

Ak máte vírusovú angínu, vaše príznaky môžu zahŕňať kašeľ alebo upchatý nos. Antibiotiká nie sú proti vírusom účinné, ale štandardné príznaky môžete liečiť tým, že budete hydratovaní, budete užívať voľnopredajné lieky proti bolesti a budete odpočívať, aby ste pomohli svojmu telu sa uzdraviť.

 

vírusová angína

 

Bakteriálna angína

Bakteriálna angína sa najčastejšie vyskytuje u detí vo veku od 5 do 15 rokov. Približne 15 až 30% prípadov angíny v tejto vekovej skupine spôsobujú baktérie. Najčastejšie sa jedná o baktérie streptokoka, ktoré spôsobujú angínu. Zápal mandlí však môžu spôsobiť aj iné baktérie.

 

Lekár vám môže na liečbu bakteriálnej angíny predpísať antibiotiká, aj keď nemusia byť potrebné. Okrem antibiotík je liečba väčšiny prípadov vírusovej a bakteriálnej angíny rovnaká. Najčastejšou baktériou spôsobujúcou angínu je Streptococcus pyogenes (streptokok skupiny A), baktérie spôsobujúce angínu. Iné kmene streptokoka a ďalšie baktérie môžu tiež spôsobiť angínu.

 

Prečo sa mandle zapália?

Mandle sú prvou obrannou líniou imunitného systému proti baktériám a vírusom, ktoré sa dostanú do úst. Vďaka tejto funkcii môžu byť mandle obzvlášť náchylné na infekcie a zápaly. Funkcia imunitného systému mandlí však po puberte klesá – tento faktor môže byť príčinou vzácnych prípadov zápalu mandlí u dospelých.

 

Ako sa angína šíri?

Vírusy a baktérie spôsobujúce angínu sú vysoko nákazlivé. Prenášajú sa:

 

  • Bozkávaním alebo zdieľaním riadu, jedla alebo pitia.
  • Blízkym kontaktom s chorým človekom.
  • Dotykom kontaminovaného povrchu a následným dotykom nosa alebo úst.
  • Vdýchnutím drobných častíc, ktoré sa prenášajú vzduchom, keď chorý kýchne alebo zakašle.

 

Rizikové faktory angíny 

Zvýšené riziko ochorenia angínou máte, ak ste vo veku od 5 do 15 rokov. Angína sa totiž najčastejšie vyskytuje u detí a dospievajúcich. Tiež zvýšené riziko je, keď ste často vystavení pôsobeniu choroboplodných zárodkov. Tí, ktorí pracujú alebo chodia do školy v budovách s veľkým množstvom ďalších ľudí, majú vyššie riziko, že sa stretnú s mikróbmi, ktoré spôsobujú angínu (príkladom sú učitelia, ktorí úzko spolupracujú s deťmi).

 

Komplikácie angíny 

Zápal alebo opuch mandlí spôsobený častým alebo trvajúcim (chronickým) zápalom mandlí môže spôsobiť komplikácie, ako sú:

 

  • poruchy dýchania počas spánku (obštrukčná spánková apnoe)
  • infekcia, ktorá sa rozšíri hlboko do okolitého tkaniva (tonzilárna celulitída)
  • infekcia, ktorá vedie k hromadeniu hnisu za mandľou (peritonzilárna absces)

spánková apnoe

 

Streptokoková infekcia

 

Pokiaľ nie je tonzilitída spôsobená streptokokom skupiny A alebo iným kmeňom streptokokových baktérií liečená alebo ak je antibiotická liečba neúplná, má vaše dieťa zvýšené riziko zriedkavých porúch, ako sú napr.:

 

  • reumatická horúčka, závažné zápalové ochorenie, ktoré môže postihnúť srdce, kĺby, nervový systém a kožu
  • komplikácie šarlachu, streptokokovej infekcie, ktorá sa vyznačuje výraznou vyrážkou
  • zápal obličiek (poststreptokoková glomerulonefritída)
  • poststreptokoková reaktívna artritída, stav, ktorý spôsobuje zápal kĺbov

Diagnóza angíny

Lekár vášho dieťaťa začne fyzikálnym vyšetrením, ktoré môže zahŕňať:

 

  • Pomocou osvetleného prístroja prezrie krk vášho dieťaťa a pravdepodobne aj jeho uši a nos, ktoré môžu byť aj miestom infekcie,
  • kontrolu vyrážky známe ako scarlatina, ktorá je spojená s niektorými prípadmi streptokoka v krku,
  • jemné prehmatanie (palpácia) krku dieťaťa, aby ste zistili, či nemá zdurené žľazy (lymfatické uzliny),
  • počúvanie dýchania pomocou stetoskopu,
  • kontrola zväčšenia sleziny (pre zváženie mononukleózy, ktorá tiež spôsobuje zápal mandlí).

angína u detí

 

Výter z krku

Pri tomto jednoduchom teste lekár potrie sterilným tampónom zadnú časť krku vášho dieťaťa, aby získal vzorku sekrétu. Vzorka bude na klinike alebo v laboratóriu vyšetrená na prítomnosť streptokokových baktérií. Mnoho kliník je vybavených laboratóriom, ktoré môže získať výsledok testu v priebehu niekoľkých minút. Druhý spoľahlivejší test sa však obvykle posiela do laboratória, ktoré môže často vrátiť výsledky v priebehu niekoľkých hodín alebo niekoľkých dní.

 

Pokiaľ je rýchly test na klinike pozitívny, je takmer isté, že vaše dieťa má bakteriálnu infekciu. Pokiaľ sa test vráti negatívny, vaše dieťa má pravdepodobne vírusovú infekciu. Váš lekár však počká na spoľahlivejší laboratórny test mimo kliniky, aby určil príčinu infekcie.

 

Kompletný krvný obraz

Váš lekár môže nariadiť vyšetrenie kompletného krvného obrazu s malou vzorkou krvi vášho dieťaťa. Výsledkom tohto testu, ktorý je možné často vykonať na klinike, je počet rôznych typov krvných buniek. Profil toho, čo je zvýšené, čo je normálne alebo čo je pod normou, môže naznačiť, či je infekcia spôsobená skôr skrz bakteriálny alebo vírusový agens. K diagnostike streptokokovej angíny nie je krvný obraz často potrebný. Ak je však laboratórny test na streptokoka v krku negatívny, môže byť vyšetrenie krvného obrazu potrebné na určenie príčiny angíny.

 

krvný obraz

 

Liečba angíny

Liečba tonzilitídy závisí od jej príčiny. Zatiaľ čo príznaky vírusovej a bakteriálnej angíny môžu byť podobné, ich liečba sa líši. Liečba môže zahŕňať:

 

Antibiotiká

Ak zápal mandlí spôsobila bakteriálna infekcia, môže vám lekár predpísať antibiotiká proti infekcii. Antibiotiká môžu pomôcť o niečo rýchlejšie vyriešiť vaše príznaky. Zvyšujú však riziko vzniku rezistencie voči antibiotikám a môžu mať ďalšie nežiaduce účinky, napríklad žalúdočné ťažkosti. Antibiotiká sú nutnejšie pre osoby, u ktorých hrozia komplikácie angíny.

 

Pokiaľ vám lekár predpíše antibiotiká, bude to pravdepodobne penicilín na angínu spôsobenú streptokokom skupiny A. Ak ste na penicilín alergický, sú k dispozícii aj iné antibiotiká. Je dôležité, aby ste dokončili celú liečbu antibiotikami. Aj keď sa zdá, že Vaše príznaky úplne ustúpili, infekcia sa môže zhoršiť, pokiaľ nebudete užívať všetky lieky podľa predpisu. Váš lekár môže chcieť, aby ste si naplánovali kontrolnú návštevu, aby sa ubezpečil, že lieky boli účinné.

 

Tonsilektómia (odstránenie krčných mandlí)

Ak máte chronický alebo opakujúci sa (vracajúci sa) zápal mandlí, môže vám lekár odporučiť tonsilektómiu. Ak ste v poslednom roku prekonali angínu alebo streptokoka aspoň 5 až 7-krát, môže vám tonsilektómia pomôcť tieto recidívy zastaviť. Operácia môže tiež zmierniť problémy s dýchaním alebo prehĺtaním, ktoré môžu byť dôsledkom zápalu mandlí.

 

Podľa štúdie z roku 2017 môže tonsilektómia znížiť počet infekcií krku u detí počas prvého roka po operácii. Štúdia z roku 2018 však zistila, že dospelí, ktorí zákrok podstúpili v detstve, čelia dlhodobo zvýšenému riziku respiračných a infekčných ochorení.

 

Vedeli ste?

Vykonanie operácie krčných mandlí môže znížiť celkové riziko vzniku angíny, ale aj po jej odstránení môžete dostať angínu a ďalšie infekcie krku. Je tiež možné, že vám mandle po operácii znova dorastú, ale je to vzácne.

 

Domáca starostlivosť

Či už je angína spôsobená vírusovou alebo bakteriálnou infekciou, stratégie domácej starostlivosti môžu vášmu dieťaťu zaistiť väčšie pohodlie a podporiť lepšie zotavenie. Stratégie domácej starostlivosti, ktoré môžete použiť v čase zotavovania, zahŕňajú nasledujúce:

 

  • Dostatočný spánok
  • Dostatočné množstvo tekutín - vývar, čaj bez kofeínu alebo teplá voda s medom - a studené pochúťky, ako sú nanuky, môžu bolesť v krku upokojiť.
  • Kloktadlo so slanou vodou - kloktanie slanej vody môže bolesť v krku pomôcť upokojiť
  • Zvlhčujte vzduch. Použite zvlhčovač chladného vzduchu, aby ste eliminovali suchý vzduch, ktorý môže bolesť v krku ešte viac podráždiť, alebo si s dieťaťom na niekoľko minút sadnite do zaparenej kúpeľne.
  • Pastilky - deti staršie ako 4 roky môžu cmúľať pastilky, aby si uľavili od bolesti v krku.
  • Vyhnite sa dráždivým látkam - Udržujte svoj domov bez cigaretového dymu a čistiacich prostriedkov, ktoré môžu dráždiť krk.
  • Liečba bolesti a horúčky - Poraďte sa s lekárom o použití ibuprofénu alebo paracetamolu na minimalizáciu bolesti v krku a kontrole horúčky. Nízke horúčky bez bolesti nevyžadujú liečbu.

Pokiaľ nie je aspirín predpísaný lekárom na liečbu určitého ochorenia, deti a dospievajúci by aspirín nemali užívať. Užívanie aspirínu deťmi na liečbu príznakov prechladnutia alebo chrípkových ochorení bolo spojené s Reyovým syndrómom, vzácnym, ale potenciálne život ohrozujúcim stavom.

 

Dobré vedieť 

Vírusová angína obvykle odznie sama približne za týždeň. Bakteriálna angína odznie asi za 10 dní, ale pravdepodobne budete potrebovať antibiotiká, aby sa znížilo riziko komplikácií.

 

Prevencia angíny 

Angíne nemožno úplne zabrániť. Riziko však môžete znížiť dodržiavaním správnych hygienických návykov:

 

  • Často si umývajte ruky, najmä predtým, ako sa dotknete nosa alebo úst.
  • Vyvarujte sa zdieľania jedla, nápojov alebo riadu s niekým, kto je chorý.
  • Vymieňajte zubnú kefku každé tri mesiace a zakaždým, keď ochoriete.

Angína v tehotenstve

Tonsilitída je pre tehotné ženy veľmi nebezpečná, pokiaľ nie je včas a správne liečená. Najmä v prvých troch mesiacoch tehotenstva môže toto ochorenie nepriaznivo ovplyvniť zdravie plodu.

 

TIP: Vyskúšajte náš konopný čaj IMUNITA, ktorý kombinuje konope s kurkumou a zázvorom, ktoré podporujú imunitný systém. Nemohli chýbať ani listy moringy, ktoré správne ovplyvňujú metabolizmus sacharidov a ibištek, ktorý má blahodarný vplyv na vitalitu.

 

čaj imunita

 

Angína u dospelých

Tonsilitída sa najčastejšie vyskytuje u detí, pretože tie prichádzajú denne do úzkeho kontaktu s ostatnými v škole a pri hre. Tým sú potenciálne vystavené rôznym vírusom a baktériám. Angínou však môžu ochorieť aj dospelí.

 

Častý kontakt s inými ľuďmi zvyšuje riziko stretnutia s osobou s angínou. V dôsledku toho môže cestovanie verejnou dopravou alebo prevádzkovanie iných aktivít po boku veľkých skupín ľudí zvýšiť pravdepodobnosť, že budete vystavení angíne. Príznaky angíny a liečba sú podobné ako u dospelých, tak u detí. Pokiaľ však podstúpite odstránenie mandlí ako dospelý, bude vám zotavenie pravdepodobne trvať dlhšie ako dieťaťu.

 

Šarlach a šarlachová angína

Názov ochorenia vychádza z charakteristického príznaku, ktorým je šarlachová vyrážka, známa tiež ako šarlachový exantém. Existujú dva typy šarlachu – šarlachová angína a ranná šarlach. Oba druhy choroby sú spôsobené rovnakým pôvodcom a prejavujú sa výskytom vyrážky. Ostatné príznaky sa môžu líšiť.

 

Šarlach je spôsobená infekciou baktérií zvanou streptokok skupiny A (Streptococcus pyogenes). Ide o rovnakú baktériu, ktorá spôsobuje šarlachovú angínu. Šarlach je tiež známa ako šarlátová horúčka a prejavuje sa jasne červenou vyrážkou, ktorá pokrýva väčšinu tela. K šarlachu takmer vždy patrí bolesť v krku a vysoká horúčka.

 

Šarlach sa najčastejšie vyskytuje u detí vo veku 5 až 15 rokov. Hoci šarlach bol kedysi považovaný za závažné detské ochorenie, vďaka antibiotickej liečbe je menej ohrozujúce. Napriek tomu môže šarlach, ak sa nelieči, vyústiť do závažnejšieho ochorenia, ktoré postihuje srdce, obličky a ďalšie časti tela.

 

streptococcus

 

Ako dlho trvá angína?

Vo väčšine prípadov príznaky angíny odznejú počas troch až štyroch dní. Pokiaľ však príznaky trvajú dlhšie, mali by ste si naplánovať návštevu u svojho lekára, aby vylúčil iné, závažnejšie problémy.

 

Čo môžem očakávať, keď mám angínu?

Väčšina prípadov vírusovej angíny sa vylieči v priebehu niekoľkých dní, keď sa podávajú tekutiny a dostatočný odpočinok. Antibiotiká zvyčajne odstránia bakteriálnu angínu približne do 10 dní. Tonsilitída zvyčajne nespôsobuje žiadne závažné alebo trvalé zdravotné problémy.

 

Záver 

Zdurené mandle môžu spôsobovať dýchavičnosť, ktorá môže viesť k poruchám spánku. Bez liečby sa môžu patogény spôsobujúce angínu rozšíriť do oblasti za mandľami alebo do okolitého tkaniva. Príznaky angíny spôsobené bakteriálnou infekciou sa zvyčajne zlepšia niekoľko dní po tom, ako začnete užívať antibiotiká. Infekcia je považovaná za prenosnú, kým neužívate antibiotiká po dobu 24 hodín.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544342/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6134941/

https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.aau3776 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tonsillitis/diagnosis-treatment/drc-20378483

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21146-tonsillitis 

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tereza Hoffmannová - Herbalus 

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.