Pečeň - prečo je tak dôležitá?

Aká je štruktúra pečene? Akú plní v ľudskom tele funkciu? Čím pečeni škodíme, ako sa o ňu starať a ako pomôcť jej regenerácii? Aké sú choroby spojené s pečeňou? To všetko sa dozviete z tohto článku, ktorý je komplexným sprievodcom na tému pečene.

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

Pečeň - prečo je tak dôležitá?

Pečeň je jednou z najväčších žliaz v ľudskom tele, a keď prestane správne fungovať, odnesie to celé telo. Je jedným z tých orgánov, ktorý sa nám významne pripomína, keď začne zlyhávať. Zistite, prečo je pečeň taká dôležitá, ako sa o ňu starať, a prečo je orgánom, ktorý síce nebolí, ale môže spôsobiť veľa nepríjemností.

 

Čo je pečeň?

Pečeň je súčasťou tráviacej sústavy a tvorí približne 5 % hmotnosti ľudského tela. Jej hmotnosť sa líši podľa pohlavia, u žien sa pohybuje medzi 1 300 a 1 500 g, zatiaľ čo u mužov dosahuje až 2 kg. Hmotnosť žľazy sa zvyšuje v dôsledku naplnenia krvou.

 

Vzhľadom k svojej veľkosti, štruktúre a umiestneniu hrá pečeň dôležitú úlohu nielen vo fungovaní tráviacej sústavy, ale aj celého tela. Nachádza sa v hornej časti brušnej dutiny. Väčšina žľazy leží na pravej strane pod rebrami, zatiaľ čo menšia časť sa nachádza vľavo od osi tela.

 

Orgán susedí hore a vpredu s bránicou a v dolnej časti so žalúdkom. Pečeň má charakteristický polooválny tvar, na ľavej strane sa zužuje. Vzhľadom na svoju stavbu patrí žľaza k tzv. parenchýmovým orgánom.

 

Štruktúra pečene

Štruktúru tohto orgánu možno rozdeliť na vonkajšiu a vnútornú. Pokiaľ ide o vonkajšiu štruktúru, pečeň sa delí na štyri laloky:

 

  • pravý, ktorý je zároveň najväčší,
  • ľavý, štvorboký a chvostový.
  • bráničné (horné)
  • viscerálne (dolné).

 

Z väčšej časti je pečeň krytá pobrušnicou, tenkou blanou vystielajúcou brušnú dutinu. Vnútorná sa skladá z lalôčikov, ktoré sú základnou anatomickou jednotkou tejto žľazy. Lalôčiky sú 1-2 mm veľké a majú šesťhranný tvar. Sú od seba oddelené vláknitým spojivovým tkanivom (nazývaným tiež medzilaločkové tkanivo). Lalôčiky sú tvorené pečeňovými bunkami (hepatocyty), ktoré tvoria asi 60-70% hmoty žľazy a sú zodpovedné za väčšinu jej funkcií. Zvyšných 30-35% tvoria bunky mononukleárneho fagocytárneho systému (Kupfferove bunky, hviezdicovité bunky a endoteliálne bunky).

 

Medzi jej úlohy patrí napr.:

 

  • prevencia zrážania krvi,
  • metabolizmus vitamínu A,
  • regulácia zápalových procesov.

 

 

Vaskularizácia pečene

Krv sa do pečene dostáva z dvoch zdrojov. Prvým zdrojom je portálna žila (tzv. funkčné krvné zásobenie), ktorá zaisťuje 70-80% krvného zásobenia. Druhým zdrojom je vlastná pečeňová tepna (tzv. výživné prekrvenie). Vrátnicová žila privádza krv s nízkym obsahom kyslíka, ale bohatú na živiny a minerálne soli. Táto krv pochádza z iných orgánov (sleziny, žalúdka, pankreasu a čriev) a je zachytávaná a spracovávaná v pečeni. Dobre okysličená krv prúdi pečeňovou tepnou.

 

Je zaujímavé, že hoci krv prichádzajúca z vrátnicovej žily obsahuje menej kyslíka, je to funkčné krvné zásobenie, ktoré je zodpovedné za hlavný prísun kyslíka. Je to preto, že z vrátnicovej žily jednoducho prichádza viac krvi.

 

Bolesť pečene

Pokiaľ sa bližšie pozriete na štruktúru a funkcie pečene, budete neraz prekvapení. Je jediným orgánom v ľudskom tele, ktorý je schopný kompletnej regenerácie (o tom neskôr), a zároveň je žľazou, ktorá nebolí. Ako je to možné?

 

Hlavná inervácia pečene pochádza z parasympatického systému a parasympatických vlákien blúdivého nervu. Parenchým tejto žľazy postráda zmyslovú inerváciu, a preto pečeň nemôže bolieť.

 

Ako je možné, že niekoho "bolí pečeň"?

Senzorické nervy sa do puzdra orgánu dostávajú iba prostredníctvom bráničných nervov. Pečeň pôsobí bolesť, pretože keď sa jej niečo zlé stane, začne sa zväčšovať a stláčať priľahlé tkanivá a pečeňové puzdro, ktoré je už zmyslovo inervované. Pre "bolesť pečene" je typický tlak a bodavý pocit na pravej strane brucha. Tieto príznaky sú často sprevádzané pocitom opuchu a kŕčmi. Bolesť vychádzajúca z oblasti pečene sa môže zhoršiť po konzumácii väčšieho množstva alkoholu alebo ťažkých, tučných/vyprážaných jedál.

 

Medzi ďalšie časté príčiny patrí užívanie niektorých liekov a nadmerný stres.

 

TIP: Na podporu pečene vyskúšajte doplnok ZDRAVÁ PEČEŇ, ktorý obsahuje vyváženú zmes prírodných látok, ktoré podporujú regeneráciu pečene, detoxikáciu pečeňových buniek, chránia ich pred poškodením a udržujú optimálnu funkciu tohto kľúčového orgánu.

 

zdravá pečeň

 

Funkcie pečene

Pečeň je zodpovedná za udržiavanie rovnováhy v ľudskom tele, preto je každá jej funkcia nesmierne dôležitá. Bez tohto orgánu by človek nemohol žiť, pretože táto žľaza sa podieľa na väčšine metabolických procesov a umožňuje vylučovanie všetkých toxínov z tela. Jedinečnosť pečene spočíva v jej schopnosti regenerácie.

 

Aby sa orgán mohol sám regenerovať, je nutné eliminovať stresové faktory (napr. alkohol, zlá strava) a potrebuje aj čas a správnu výživu, tzn. dostatok kvalitných potravín, vitamínov a minerálov.

 

Dôležité je, že sa táto žľaza regeneruje pomerne rýchlo.

 

Niekedy trvá len niekoľko týždňov (v prípade transplantácie však niekoľko mesiacov), kým pečeňová žľaza znovu získa svoju normálnu veľkosť a než sú prípadné poškodenia nahradené novými, zdravými bunkami. Rozsiahle funkcie pečene (niektoré zdroje uvádzajú, že ich je až 500!) možno rozdeliť do štyroch kategórií:

 

  • Skladovacia a metabolická funkcia
    Pečeň metabolizuje živiny, tj bielkoviny, tuky a sacharidy, ale aj drogy a alkohol. Žľaza je zodpovedná za ukladanie zásob glukózy vo forme glykogénu. V prípade potreby energie premieňa glykogén späť na glukózu, takže orgán možno považovať za zásobáreň paliva pre celé telo. Pečeň sa aktívne podieľa na metabolizme bielkovín - orgán produkuje až 85% bielkovín obsiahnutých v plazme a je tiež zodpovedný za produkciu aminokyselín. V tejto žľaze sa ukladajú vitamíny a dôležité prvky (napr. železo a meď), ktoré sa podľa potreby uvoľňujú do tela.
    Na dôkaz toho, aká veľká je zásobná kapacita pečene, stačí uviesť, že žľaza dokáže udržať dostatočné množstvo vitamínu A až po dobu dvoch rokov. V pečeni sa tiež produkuje cholesterol, takže žľaza je zodpovedná za udržiavanie rovnováhy hormonálneho hospodárstva.

  • Filtrácia a detoxikácia
    Detoxikácia je jednou z tých funkcií, s ktorými je pečeň obvykle spájaná v prvom rade. Pečeňové bunky (hepatocyty) môžu neutralizovať alebo rozkladať škodlivé látky, vrátane alkoholu, drog (predovšetkým barbiturátov) alebo konzervačných látok z potravín. Pečeň premieňa amoniak, ktorý je pre telo škodlivý, na močovinu. Spracováva červené krvinky (erytrocyty) a vylučuje tie, ktoré už nemožno využiť.

  • Imunologické
    Pečeň sa tiež podieľa na imunitných procesoch. Vďaka sieťovitej štruktúre buniek vo vnútri orgánu môže zachytávať vírusy, baktérie, plesne a parazity. Tie sú neutralizované a odbúravané v Kupfferových bunkách, ktoré následne aktivujú tzv. zápalové mediátory a nútia telo reagovať obranou.

  • Sekrečné
    Ďalšou dôležitou funkciou pečene je produkcia žlče. Orgán produkuje až 1,5 litra žlče denne. Táto látka je zodpovedná predovšetkým za trávenie tukov. Žlč vyprodukovaná v pečeni sa ukladá v žlčníku a v prípade potreby je transportovaná do tenkého čreva. Žlč hrá úlohu nielen pri metabolizme tukov, ale aj pri vstrebávaní vitamínov rozpustných v tukoch (A, E, D a K). Podieľa sa tiež na vylučovaní nepotrebných produktov metabolizmu.

 

Ako je vidieť, je ťažké preceňovať význam pečene pre každodenné fungovanie. Navyše vzhľadom na schopnosť žľazy regenerovať sa o ňu môžeme a mali by sme sa náležite starať.

 

TIP: Pre správne a dlhodobé fungovanie pečene patrí dostatočný prísun kvalitných makro a mikronutrientov. Jedným z najdôležitejších je horčík, ktorého má však 70% populácie nedostatok. My sme za účelom suplementácie horčíka vyvinuli unikátne prípravky Magnézium - PRE ENERGIU a Magnézium - PRE SPÁNOK.

Či už sa rozhodnete pre naše overené prípravky alebo budete zvažovať iné, skutočne významne odporúčame suplementovať horčík na dennej báze, pretože sa jedná o minerál, ktorý ovplyvňuje cez 300 procesov v ľudskom tele a jeho nedostatok stojí často za vznikom rôznych ochorení.

 

horčík herbalus

 

Ako si sami poškodzujeme pečeň? Zoznam najčastejších zanedbaní a ochorení

Pečeň, rovnako ako každý iný orgán v ľudskom tele, je náchylná na výskyt ochorení. Tie môžu postihnúť ako parenchým žľazy, tak cievy a žlčovody vo vnútri žľazy. "Chorá pečeň" môže byť dôsledkom zlého životného štýlu (ťažko stráviteľná strava, stres, cigarety, alkohol), nadmerného užívania liekov, ale môže mať aj vírusový alebo genetický základ.

 

Medzi najčastejšie pečeňové ochorenia patria:

  • Pečeňová cirhóza (tzv. fibróza pečene), ochorenie, ktoré sa vyvíja po dlhú dobu (aj niekoľko rokov) a je nevyliečiteľné. Je však možné tento proces spomaliť a zmierniť problémy spojené s cirhózou. Fibróza orgánu môže byť spôsobená nadmerným požívaním alkoholu alebo môže byť dôsledkom vírusovej hepatitídy (hepatitídy typu C). Stav je tiež podmienený geneticky.

    Viac na tému cirhózy pečene si môžete prečítať v tomto článku.

  • Nádory pečene (vrátane rakoviny) - vznik nádorov je úzko spojený s cirhózou. Rakovina pečene je vo väčšine prípadov zhubná (až v 90 %). Vysoká úmrtnosť na rakovinu tohto orgánu je spôsobená jej neskorou diagnózou a obmedzenými možnosťami liečby.

    Treba tiež mať na pamäti, že v pečeni môže vzniknúť mnoho menších i väčších nádorov, ktoré nie sú nádorovým postihnutím. Väčšina z nich (predovšetkým hemangiómy) je diagnostikovaná náhodne, pri zobrazovacom vyšetrení brucha vykonávanom za iným účelom. Hemangiómy vyžadujú neustále sledovanie, a pokiaľ nerastú príliš rýchlo, neodstraňujú sa ani 
    neliečia.

  • Steatóza pečene - stav, ktorý zahŕňa hromadenie tukových častíc v bunkách žľazy. Spolu so steatózou sa často vyskytuje zápal, ktorý môže v konečnom dôsledku viesť k cirhóze alebo dokonca k rakovine. Príčin steatózy je niekoľko. Medzi tie hlavné patrí napr: nadužívanie alkoholu (vedie k tzv. alkoholickej steatóze pečene), cukrovka II. typu, obezita, nedostatok vitamínu A a E a vírusová hepatitída.

    Samotná steatóza pečene je reverzibilná, pokiaľ sa nerozvinie v cirhózu alebo zápal. Kľúčovú úlohu v liečbe zohráva zmena životného štýlu a úplné zrieknutie sa alkoholu.

  • Vírusová hepatitída (zápal pečene) - infekčné ochorenie spôsobené vírusmi. Ochorenie môže mať rôzne formy a vyvolávať rôzne príznaky v závislosti na tom, akým vírusom je infikované. Existuje päť typov hepatitídy: A, B, C, D a E. Z nich sú najčastejšie hepatitídy B a C.

    Hepatitídu B spôsobuje vírus HBV. Ochorenie môže prebiehať ako bez príznakov, tak môže spôsobovať žltačku a zvýšenú únavu, bolesti brucha, svalov a kĺbov. Ochorenie je spôsobené kontaktom s infikovanou krvou alebo infikovanými nástrojmi, prípadne pohlavným stykom. Liečba hepatitídy B je založená predovšetkým na nasadení antivírusovej terapie. Pomáha aj odpočinok, zdravý životný štýl a vyvážená strava.

    Za vznik hepatitídy C je zodpovedný vírus HCV. K nákaze môže dôjsť okrem iného kontaktom s inými pacientmi, infikovanou krvou alebo infikovanými nástrojmi a pohlavným stykom (preto je klasifikovaná ako pohlavne prenosná choroba). Väčšina osôb nakazených hepatitídou C o svojom ochorení dlho nevie, pretože nevyvoláva žiadne príznaky. Príznaky, ktoré sa objavujú, sú podobné chrípke (bolesti hlavy, svalov, kostí a kĺbov) a sú často zamieňané za tradičné prechladnutie. Liečba vírusového zápalu typu C je založená predovšetkým na farmakoterapii a zmene stravy (so zvláštnym dôrazom na vylúčenie alkoholu). Nesprávne diagnostikovaná a neliečená hepatitída C môže viesť k chronickému ochoreniu pečene a akútnemu zápalu.

 

Problémy spojené s poruchou funkcie pečene sú často spojené s bolesťou v pravej časti brucha. Dôležité je, že pečeň nemusí byť nutne postihnutá gastrointestinálnymi príznakmi. Niektoré ochorenia (predovšetkým zápalové ochorenia spôsobené vírusmi) totiž prebiehajú dlhú dobu bez akýchkoľvek príznakov, čo znemožňuje akúkoľvek diagnózu.

 

Medzi príznaky ochorenia, ktorým stojí za to venovať osobitnú pozornosť, patria napr.

  • zmena farby moču na tmavšiu alebo dokonca krvavú (hematúria),
  • opuchy tváre, nôh a rúk,
  • nadmerná únava napriek dostatočnému spánku
  • kožné problémy (pomerne časté), vrátane: zmeny farby, precitlivenosti na dotyk, sklonu k rýchlemu vzniku modrín, zožltnutie kože (a očného bielka), svrbenie, nadmerné drsnosti kože.
  • z gastrointestinálnych príznakov sú najčastejšie kŕče a bodanie v bruchu, nevoľnosť, znížená chuť do jedla, úbytok hmotnosti, plynatosť, hnačka.

 

Charakteristickým príznakom svedčiacim o problémoch s pečeňou je tzv. hepatomegália, tj zväčšenie pečene. Tento stav pacienti nepociťujú ani tak ako bolesť, ale ako akési nafúknutie na pravej strane brucha, pod rebrami.

 

pečeň zdravá vs chorá

 

Ako liečiť pečeň?

Pri liečbe ochorení pečene je nevyhnutné zistiť príčinu problému.

 

Ak si všimnete bolesť na pravej strane brucha a máte pocit, že máte zväčšenú pečeň po väčšej konzumácii alkoholu, vyprážaných a tučných jedál alebo po užívaní liekov (napr. paracetamolu), začnite zmenou nezdravých návykov. Veľmi často je to práve zdravý životný štýl, ktorý vám umožní zbaviť sa nepríjemných príznakov vlastnými silami, takže nemusíte chodiť k lekárovi a podstupovať vyšetrenie.

 

Ak si nie ste istí, čo by mohlo byť zdrojom vašich problémov, môžete využiť špecializovanú lekársku konzultáciu pre zažívacie problémy v nemocnici alebo iného špecializovaného lekára.

 

Regenerácii pečene pomáha tzv. pečeňová diéta, ktorá sa skladá z:

  • ľahko stráviteľných potravín, varených v pare alebo pečených
  • čerstvých a málo spracovaných produktov, bez umelých farbív, zvýrazňovačov a konzervačných látok.
  • potravín bohatých na bielkoviny a omega-3 mastné kyseliny

 

Zo stravy však treba vylúčiť silnú kávu a čaj a tiež alkohol. Ľudia, ktorí chcú obnoviť svoju pečeň, by sa tiež mali vyhýbať výrobkom, ktoré obsahujú veľa vlákniny. Dôležité je jesť častejšie, ale v menších porciách.

 

V lekárňach sú k dispozícii aj lieky na zlepšenie funkcie pečene a podporu ich regenerácie. Tieto prípravky obvykle obsahujú rastlinné výťažky (napr. z pestreca mariánskeho, artičoku, púpavy alebo ľubovníka bodkovaného). Pred ich užívaním je však dôležité starostlivo si prečítať príbalový leták a v prípade potreby sa poradiť s odborníkom.

 

TIP: Významným pomocníkom v regenerácii pečene a celkovej očiste organizmu je prípravok BIO ALGAE DETOX, ktorý je zložený zo spiruliny a chlorelly, tzn. sladkovodných rias s nespočetným množstvom blahodarných účinkov na ľudský organizmus.

 

bio algae detox spirulina a chlorella

 

Trochu iná situácia nastáva, ak sú príznaky, ktoré môžu ukazovať na ochorenie pečene, rozsiahle a rôznorodé a pokusy o domácu liečbu sú neúspešné. V takom prípade je nutné navštíviť praktického lekára, ktorý po vykonaní anamnézy rozhodne, či pacienta odošle ku gastroenterológovi.

 

Za účelom kontroly, či pečeň funguje správne, sa vykonávajú pečeňové testy, tj krvné testy, ktoré hodnotia funkciu žľazy a enzýmov, ktoré produkuje. Medzi štandardné pečeňové testy patrí aj ultrazvuk, CT a magnetická rezonancia.

 

Hoci pečeň "veľa odpúšťa" a pomerne rýchlo regeneruje, nie vždy je možné ju znovu vybudovať.

 

V extrémnych prípadoch, tj v dôsledku chronického ochorenia alebo akútneho zlyhania, zostáva transplantácia pečene jedinou možnosťou, ako pacientovi zachrániť život a obnoviť funkčný komfort.

 

Veľmi zjednodušene možno transplantáciu pečene rozdeliť do dvoch fáz: odstránenie chorého orgánu a vloženie zdravého orgánu od darcu. U dospelých sa zvyčajne transplantuje celá pečeň, zatiaľ čo u detí je možné transplantovať časť orgánu od živého človeka.

 

Samotný zákrok je nesmierne zložitý a časovo náročný, ale ako zdôrazňujú odborníci, najväčším problémom je dostupnosť orgánov. Je to o to dôležitejšie, že ľudia s ťažkým zlyhaním pečene musia podstúpiť transplantáciu v priebehu niekoľkých dní, takže sa operácie často jednoducho nedožijú.

 

Zamerajte sa na prevenciu - ako sa staráte o svoju pečeň?

Pretože správna funkcia pečene závisí do značnej miery na zdravom životnom štýle, sú vybrané pečeňové problémy stále častejšie spájané s chorobami spôsobenými životným štýlom.

 

TIP na súvisiace článok: Ako zlepšiť svoj životný štýl niekoľkými jednoduchými krokmi?

 

Týka sa to najmä tzv. nealkoholického stukovatenia pečene, ktoré je okrem iného spôsobené obezitou, vysokokalorickou stravou, konzumáciou sladkých nápojov a nedostatočným pohybom.

 

Prínosy a fakty o pohybe sme pre vás zhrnuli vo vlastne vyrobenom a ručne nakreslenom videu s našim maskotom Herbíkom.

 

 

Na elimináciu rizikových faktorov a tým aj na ochranu pečene pred preťažením je preto nutné obmedziť príjem toxínov (obsiahnutých v stimulantoch, spracovaných potravinách a sladkých nápojoch), venovať sa športu a preventívnym prehliadkam, a ak sa objavia akékoľvek znepokojujúce príznaky, neváhať čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc.

 

Pečeň - zhrnutie

Záverom možno povedať, že pečeň je komplexná žľaza, ktorá plní kľúčové funkcie v našom tele. Život bez (funkčnej) pečene nie je možný, takže v prípade pokročilých ochorení tohto orgánu môže byť potrebná transplantácia. Ochorenie pečene rieši odborný hepatológ, ale v prvej fáze, keď máme podozrenie na ochorenie pečene, sa oplatí zájsť k praktickému lekárovi, ktorý po pohovore a dôkladnom vyšetrení rozhodne o ďalšom diagnostickom postupe. Návšteva hepatológa navyše vyžaduje odporúčanie.

 

Snažte sa premýšľať nad tým čo konzumujete. Pečeň máte iba jednu a pri každej nadmernej konzumácii alkoholu, častom užívaní liekov či jedení vyprážaných jedál skracujete jej funkčnosť a životnosť.

 

 

Autor: Tomáš Konieczny

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535438/

https://liverfoundation.org/about-your-liver/how-liver-diseases-progress/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482489/

https://tinyurl.com/2p97na6v

https://shorturl.at/acFH6

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tomáš Konieczny

 

Bc. Tomáš Konieczny
Narodený 4.7.1992 v Třinci
Vyštudoval ekonomický odbor, celý život sa však venoval cestovnému ruchu, zdravému životnému štýlu, konope a skúmaniu jeho vplyvu na ľudské zdravie.
Zakladateľ a konateľ firmy Herbalus, kde stojí okrem iného za vývojom produktov a objavovaním prínosu konope v rôznych fyzických či psychických aspektoch zdravia.