Ibištek - zdravotné účinky, výživové hodnoty, použitie

Strava
Rastliny

Ibištek sa už po stáročia používa v tradičnej a alternatívnej medicíne a vyznačuje sa jedlými červenými, či rôzne sfarbenými kvetmi. Aké benefity sa skrývajú v tejto rastline a kedy môže byť naopak nebezpečná? To a ďalšie informácie nájdete v tomto článku

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Ibištek - zdravotné účinky, výživové hodnoty, použitie

 

Najdôležitejších 5 bodov článku

 

  • Čo je to ibištek a kde rastie
  • Aké živiny a zlúčeniny sa nachádzajú v ibišteku
  • Pozitívne účinky ibišteka
  • Aké sú vedľajšie účinky ibišteka
  • Ibištek a tehotenstvo

 

Ibištek je farebná kvitnúca rastlina, z ktorej je možné vyrábať extrakty, čaje a doplnky stravy. V závislosti od časti rastliny, ktorú konzumujete, sa líši aj obsah živín, ale môže pomáhať znižovať krvný tlak a zabraňovať oxidačnému stresu.

 

Čo je to ibištek?

Ibištek je vytrvalá kvitnúca rastlina pestovaná po celé ročné obdobie. Tento ker pochádza z Afriky a je vysádzaný po celom svete v tropických a subtropických oblastiach Indie, Číny, Sudánu, Malajzie, Taiwane a mnohých ďalších krajinách.

 

Ibištek patrí do čeľade Malvaceae. Ibištek má viac ako 300 druhov kvitnúcich rastlín a jedným z nich je Hibiscus sabdariffa Linne. Je považovaný za viacúčelovú rastlinu, ktorá môže mať rôzne zdraviu prospešné účinky.

 

Medzi časté druhy ibišteka sa radí ibištek čínsky alebo ibištek čínska ruža, ibištek bahenný, ibištek sýrsky a ibištek okrasný.

 

Vedeli ste?

Ibištek kvitne od júna až do jesene.

 

ibištek farebný

 

Živiny a zlúčeniny ibišteka

Živiny a zlúčeniny v ibišteku sa v jednotlivých častiach rastliny líšia. Surový ibištek obsahuje niektoré sacharidy, vápnik, horčík, draslík, vitamín C a vitamíny skupiny B. Ibištekový čaj má obvykle nižší obsah živín, ale napriek tomu ponúka mnoho prospešných látok.

 

Tieto bioaktívne zlúčeniny sú totiž zrejme primárne zodpovedné za údajné zdraviu prospešné účinky rastliny.

 

Ibištek obsahuje antokyany, čo sú pigmenty, ktoré dávajú kvetom žiarivo červenú farbu. Ďalej obsahuje flavonoidy, fenolové kyseliny a organické kyseliny. Mnohé z týchto látok pôsobia ako antioxidanty. Predpokladá sa, že oxidačný stres prispieva k chronickým ochoreniam, ako je vysoký krvný tlak, rakovina, cukrovka a srdcové choroby.

 

Ibištek má dobré nutričné ​​hodnoty, ktoré sú uvedené nižšie.

 

Výživová hodnota

kvet

semená 

listy

sacharidy (g) 

10,2

25,5

8,7

tuky (g)

0,1

21,4

0,3

bielkoviny (g)

2

28,9

3,5

vitamín C (mg)

17

9

2,3

vápnik (mg)

150

350

240

železo (mg)

3

9

5

thiamín (mg)

0,05

0,1

0,2

riboflavín (mg)

0,07

0,15

0,4

niacín (mg)

0,06

1,5

1,4

 

Benefity ibišteka

Ibištek má vysoký obsah antioxidantov a ponúka mnoho potenciálnych výhod. Najmä môže pomáhať pri chudnutí, obmedzovať rast baktérií a rakovinových buniek a podporovať zdravie srdca a pečene.

 

Podporuje zdravý cholesterol a triglyceridy

Krvný tlak nie je jediným rizikovým faktorom srdcových ochorení, ktorému ibištekový čaj prospieva. Môže tiež pomôcť ľuďom s dyslipidémiou regulovať hladinu cholesterolu a vysokých triglyceridov.

 

Tieto dva rizikové faktory srdcových ochorení sú súčasťou väčšieho súboru príznakov známeho ako metabolický syndróm, ktorý poukazuje aj na zvýšené riziko cukrovky a mŕtvice.

 

V štúdii publikovanej v časopise Phytomedicine vedci odporúčajú používať výťažky z ibišteka na prirodzené zníženie hladiny cholesterolu a triglyceridov u pacientov s metabolickým syndrómom.

 

Rovnako ako v prípade krvného tlaku sa schopnosť ibištekového čaju znižovať vysoké „krvné lipidy“ vzťahuje aj na osoby s cukrovkou. Štúdia z roku 2009 nechala pacientov s cukrovkou konzumovať ibištekový čaj dvakrát denne počas jedného mesiaca a zistila významné zvýšenie HDL ("dobrého") cholesterolu a zníženie celkového cholesterolu, LDL ("zlého") cholesterolu a triglyceridov.

 

TIP: Vyskúšajte náš Konopný čaj - IMUNITA, ktorý obsahuje listy moringy, ktoré správne ovplyvňujú metabolizmus sacharidov a ibištek, ktorý má blahodarný vplyv na vitalitu.

 

 

Znižuje krvný tlak

Vysoký krvný tlak postihuje mnoho dospelých a vedie k vážnym zdravotným problémom, ako je infarkt, mŕtvica, srdcové zlyhanie a ochorenie obličiek. V klinických štúdiách bolo preukázané, že pitie ibištekového čaju znižuje krvný tlak u ľudí.

 

Národné centrum pre komplementárne a integratívne zdravie však upozorňuje, že ibištek a ďalšie bylinné prípravky znižujú krvný tlak len mierne. Nemôžu nahradiť lieky u osôb, u ktorých bol diagnostikovaný vysoký krvný tlak.

 

Zabraňuje oxidačnému stresu

Ibištek je plný antioxidantov, ktoré bojujú proti poškodeniu voľnými radikálmi spôsobenému zlou stravou a neustálym pôsobením nebezpečných chemických látok. Tie sa nachádzajú predovšetkým v antokyanoch rastliny, prírodných pigmentoch, ktoré dávajú tomuto kvetu červenú farbu, ako bolo dokázané na potkanoch.

 

Malá výskumná štúdia na ľuďoch zistila, že doplňovanie ibištekového čaju zvyšuje antioxidačnú záťaž v krvnom obehu a znižuje množstvo zlúčenín, ktoré môžu prispievať k oxidačnému stresu, ktorý poškodzuje bunky.

 

Pretože subjekty mali zvýšené množstvo kyseliny hippurovej, záver štúdie naznačuje, že polyfenoly (antioxidanty) ibišteka museli byť významne premenené črevným mikrobiómom.

 

Dobré vedieť

Antioxidanty pomáhajú chrániť telo pred reaktívnymi molekulami zvanými voľné radikálmi, ktoré môžu spôsobiť poškodenie buniek známe ako oxidačný stres.

 

Znižuje obezitu a súvisiace riziká

Pokiaľ hľadáte nápoj, ktorý vám pomôže znížiť riziko obezity, dajte si ibištekový čaj. Zatiaľ čo antioxidanty pôsobia na ochranu buniek, tieto a ďalšie zlúčeniny obsiahnuté v ibišteku majú potenciál podporovať chudnutie a minimalizovať ďalšie súvisiace riziká, ako ukázal výskum na potkanoch.

 

Štúdie na ľuďoch a zvieratách zistili súvislosť medzi ibištekovým čajom a zvýšeným metabolizmom. Extrakt z ibišteka môže dokonca brániť vstrebávaniu takého množstva škrobu a sacharózy, aké by sa mohlo vstrebať z bežného jedla.

 

Pitie ibištekového čaju aspoň raz denne vám tiež môže pomôcť v boji proti inzulínovej rezistencii, ktorá je častým znakom prediabetu a rôznych ďalších ochorení. V skutočnosti môže dokonca pomáhať pri udržiavaní zdravej hladiny cukru v krvi u pacientov s cukrovkou, čo znamená, že môže pomôcť znížiť každý príznak zo skupiny metabolického syndrómu.

 

Ďalším ochorením spojeným s obezitou (a stravou) je nealkoholické stukovatenie pečene (NAFLD). Toto ochorenie je identifikované ako nahromadenie nadbytočných tukových buniek v pečeni, ktoré nie je spôsobené užívaním alkoholu. Medzi bežne chápané príčiny NAFLD patrí obezita, zlé stravovacie návyky, diabetes a dyslipidémia.

 

ibištek

 

Prírodné antidepresívum

Pokiaľ trpíte depresiou alebo ste ňou ohrození, môžete zvážiť vyskúšanie ibištekového čaju ako jedného z prírodných spôsobov boja proti niekedy vysiľujúcim príznakom depresie, ako je únava, pocity beznádeje, strata záujmu o koníčky a ďalšie.

 

Aj toto je úplne nová oblasť štúdia, ale štúdie na zvieratách, ktoré skúmajú zlepšenie príznakov depresie, zistili, že kvety ibišteka majú špecifické bioflavonoidy, ktoré by mohli pomôcť ako jeden z prírodných prostriedkov proti depresii.

 

Môže zabrániť vzniku obličkových kameňov

Pretože ibištekový čaj pôsobí ako diuretikum, zamotal hlavu aj tým, ktorí skúmajú zdravie obličiek a močového systému. Prvé testy na zvieratách naznačujú, že ibištekový čaj predstavuje tzv. antiurolítiovú vlastnosť, čo znamená, že môže znižovať výskyt zlúčenín, ktoré tvoria obličkové kamene.

 

Vedeli ste?

Ibištek nie je jedovatý pre ľudí a zvyčajne je bezpečný aj pre psov; predstavuje však riziko pre mačky.

 

Podporuje zdravie pečene

Ibištek podľa niekoľkých štúdií pomáha udržiavať zdravú pečeň. Extrakt chráni pečeň pred množstvom toxínov, pravdepodobne vďaka svojej silnej antioxidačnej aktivite. V laboratórnych testoch pečeňových buniek dokonca preukázal určitú protirakovinovú aktivitu.

 

ibištek celá rastlina

 

Vedľajšie účinky ibišteka

Ibištek je všeobecne považovaný za bezpečný, pokiaľ je konzumovaný v bežnom množstve. Užívanie bylinného doplnku, ako je ibištek, však so sebou nesie potenciálne riziko nežiaducich účinkov.

 

Hoci sa vyskytujú zriedka, nežiaduce účinky, ktoré sú s ibištekom najčastejšie spájané, sú žalúdočná nevoľnosť, plynatosť alebo zápcha.

 

Hoci nie vo všetkých prípadoch sa jedná o závažné nežiaduce účinky, niektorí ľudia môžu byť alergickí na ibištek alebo iných zástupcov čeľade Malvaceae. Pokiaľ viete o existujúcej alergii na rastliny z čeľade Malvaceae, ibišteka sa vyhnite.

 

Dobré vedieť

Pokiaľ sa u vás pri užívaní ibišteka objaví alergická reakcia, okamžite ho prestaňte užívať a poraďte sa s lekárom.

 

Pre koho sa ibištek neodporúča?

Aj napriek domnelej bezpečnosti by sa niektorí ľudia mali užívaniu ibišteka vyhnúť alebo ho obmedziť. Nasledujúce skupiny by sa mali vyhnúť používaniu ibišteka:

 

  • tehotné osoby - ibištek môže mať účinky, ktoré spôsobujú potrat alebo predčasný pôrod,

  • dojčiace ženy - Hibiscus môže mať neznáme účinky na dojčatá,

  • malé deti - nie je dostatok spoľahlivých dôkazov, aby sme vedeli, či je ibištek bezpečný pre deti do 12 rokov,

  • ľudia podstupujúci chirurgický zákrok - ibištek môže znižovať hladinu cukru v krvi, čo by mohlo byť nebezpečné pre osoby podstupujúce operáciu. Pre istotu prestaňte ibištek užívať aspoň dva týždne pred plánovanou operáciou.

Vzhľadom na celkový nedostatok vedeckých údajov o ibišteka nie je známe, či by sa aj iné skupiny mali ibišteka vyhýbať. Ak máte nejaké zdravotné problémy alebo si nie ste istí, či je pre vás ibištek bezpečný, poraďte sa s lekárom.

 

Užívanie ibišteka

Ibištek je k dispozícii v niekoľkých variantoch ako napríklad čaj, prášok alebo extrakt.

 

  • Čaj - ibištekový čaj si môžete pripraviť sparením sušených ibištekových púčikov (tzv. kalichov) vo vriacej vode. Pokiaľ nie ste priaznivci metódy "urob si sám", môžete si tiež zakúpiť sušený ibištek alebo ibištekové čajové vrecká.

  • Prášok - ibištek si môžete kúpiť aj ako prášok, ktorý sa vyrába zo sušených častí rastliny, ktoré sú jemne rozomleté. Prášok zmiešajte s vodou a pripravte si nápoj.

  • Extrakt - extrakt z ibišteka je koncentrovaná tekutá forma doplnku.

sušený ibištek

 

Ako pripraviť ibištekový čaj

Na prípravu ibištekového čaju môžete použiť pripravené čajové sáčky alebo sušené kvety.

 

V hrnci alebo v čajovej kanvici priveďte vodu do varu. Do 80 ° C vody pridajte čajové vrecko alebo sušené kvety ibišteka. Čajové vrecko alebo kvety niekoľko minút povarte.

 

Pokiaľ používate čajové vrecko, vyberte ho pred ochutením alebo pitím čaju. Pokiaľ používate sušené kvety, pred ochutením alebo pitím čaju kvety sceďte.

 

Ak si chcete pripraviť studený čaj, môžete čajové sáčky alebo kvety ibišteka namočiť cez noc do džbánu s vodou v chladničke.

 

Vedeli ste? 

Ibištek je možné pestovať ako izbovú aj vonkajšiu rastlinu.

 

Ibištek a tehotenstvo

Aj keď ibištekový čaj ponúka veľa zdraviu prospešných látok, obvykle sa neodporúča, ak ste tehotná alebo dojčíte.

 

Hoci štúdie poukazujúce na možné riziká počas tehotenstva boli vykonané na zvieratách, podľa prehľadu z roku 2013 sú zistenia natoľko znepokojujúce, že dôrazne neodporúčajú jeho konzumáciu ani v tehotenstve u ľudí. Konkrétne sa často objavujú dve riziká oneskorená puberta a potrat.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje:

https://pharmeasy.in/blog/ayurveda-uses-benefits-side-effects-of-hibiscus/

https://draxe.com/nutrition/hibiscus-tea/

https://www.webmd.com/diet/hibiscus-tea-is-it-good-for-you

https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-hibiscus 

https://www.healthline.com/health/pregnancy/hibiscus-tea-pregnancy#other-teas-to-avoid

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tereza Hoffmannová - Herbalus 

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.