Tymián - zdravotné benefity a chuťový zázrak v jednom

|
Strava
Rastliny

Tymián je nadčasová bylina, ktorá sa po stáročia používa v rôznych kuchyniach a koreniacich zmesiach. Čím je však výnimočný a ako ho používame? To a ďalšie informácie nájdete v tomto článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Tymián - zdravotné benefity a chuťový zázrak v jednom

Tymián je aromatická, zemitá bylina s malými, šedozelenými listami. Tymián má tiež mnoho zdravotných prospechov, ako sú antiseptické vlastnosti, podpora imunitného systému, úľava pri dýchacích ťažkostiach, regulácia krvného tlaku a iné.

 

Čo je to tymián?

Tymián je malý vždyzelený nízko rastúci ker. Stonky sú trochu drevnaté a nesú jednoduché listy, ktoré sú oválne až čiarkovité a usporiadané proti sebe. Drobné rúrkovité kvety sú usporiadané v okolíkoch pozdĺž stoniek a majú obvykle fialovú alebo bielu farbu. Tymián začína kvitnúť v máji a kvitne až do septembra.

 

Čerstvý tymián má výraznú, koncentrovanú bylinnú chuť s ostrými tónmi trávy, dreva a kvetov (ako levanduľa a rozmarín). Citrónová vôňa tymiánu citrónového je najvýraznejším tónom tejto odrody.

 

Odrody tymiánu

V kuchyni sa najčastejšie používa tymián obyčajný a tymián citrónový. Citrónový tymián vyzerá podobne ako tymián obyčajný, ale má výraznú citrónovú vôňu a chuť. Stretnúť sa môžete aj s tymiánom plazivým a divokým - obaja sa hodia skôr ako výplň skaliek než na kulinárske použitie.

 

rastlina tymiánu

 

Pôvod tymiánu

Pôvod tymiánu možno vysledovať až do starovekých spoločností v celom Stredomorí, hoci sa dnes pestuje a varí po celom svete. Jeho využitie však nebolo vždy čisto kulinárske. Existujú dôkazy o tom, že starí Egypťania využívali silné antiseptické vlastnosti tymiánu pri balzamovacích rituáloch.

 

Rimania považovali bylinu za symbol statočnosti a sily – najmä pokiaľ ide o vojenskú zdatnosť – a vymieňali si ju medzi sebou, pripínali si vetvičky na odev pred bitkou a pálili zväzky na čistenie vzduchu v domoch a na kultových miestach. Počas čiernej smrti v stredoveku sa predpokladalo, že účinná antiseptická zlúčenina tymiánu, tymol, chráni pred infekciou a používa sa na liečbu kožných lézií spôsobených touto chorobou. Po celú svoju doloženú históriu bol tymián vďaka svojej príjemnej bylinnej chuti a antibakteriálnym vlastnostiam súčasťou metód konzervácie potravín.

 

Na čo sa využíva tymián? 

Tymián sa používa na dochutenie najrôznejších pokrmov, a to buď samostatne, alebo ako súčasť zmesi spolu s ďalšími bežnými bylinkami, ako je rozmarín, šalvia a majorán.

 

TIP: Na podporu pečene vyskúšajte doplnok ZDRAVÁ PEČEŇ, ktorý obsahuje vyváženú zmes prírodných látok, ktoré podporujú regeneráciu pečene, detoxikáciu pečeňových buniek, chránia ich pred poškodením a udržujú optimálnu funkciu tohto kľúčového orgánu.

 

zdravá pečeň

 

Účinky tymiánu 

Hlavnou zložkou extraktu a esenciálneho oleja thymus vulgaris je tymol, ktorý mu prepožičiava antiseptické vlastnosti. Preto sa tymiánový olej bežne používa v ústnych vodách a zubných pastách. Thymol tiež ničí plesne a komerčne sa pridáva do dezinfekčných prostriedkov na ruky a krémov proti plesniam.

 

Okrem toho tymián obsahuje ďalšieho bojovníka proti baktériám známeho ako karvakrol a má tiež množstvo flavonoidov - vrátane apigeninu, naringenínu, luteolínu a tymoninu. Tieto flavonoidy zvyšujú antioxidačnú kapacitu byliny a ďalšie zdraviu prospešné účinky. Okrem antioxidantov obsahuje tymián tiež dôležité vitamíny a minerály, vrátane vitamínov A a C, medi, vlákniny, železa a mangánu, ktoré sú v určitej miere obsiahnuté v čajovej forme. Vitamíny A a C môžu zvýšiť schopnosť vášho tela bojovať s infekciami.

 

tymián

 

Dýchacie problémy

 

Štúdie preukázali, že tymiánový olej je silným prírodným antimikrobiálnym prostriedkom, takže je vážnou zbraňou proti bolestiam v krku a dýchacím problémom. Jeho obsah karvakrolu je hlavným dôvodom, prečo je jedným z najlepších esenciálnych olejov na úľavu od bolesti v krku.

 

Môže sa používať ako doplnok k liekom na liečbu bronchitídy, úpornej astmy, prekrveniu, prechladnutiu, chrípke, upchatých dutín, bolesti v krku alebo sezónnych alergií. Odstraňuje hlieny a hlien z dýchacích ciest, tlmí zápaly, čím uľahčuje dýchanie, a zabraňuje rastu baktérií, ktoré môžu viesť k ochoreniu. Varenie tymiánových listov do silného čaju je najúčinnejšou technikou na zmiernenie dýchacích ťažkostí. Tymiánový čaj dokáže upokojiť krk a zároveň pomáha znižovať kašeľ.

 

Krvný tlak a krvný obeh

 

Bolo preukázané, že požitie tymiánu pôsobí antihypertenzívne, čo z neho robí skvelú bylinnú voľbu pre každého, kto trpí príznakmi vysokého krvného tlaku.

 

Nedávna štúdia na zvieratách zistila, že extrakt z tymiánu obyčajného (Thymus vulgaris) môže výrazne znížiť srdcovú frekvenciu ľudí, ktorí majú hypertenziu. Extrakt znižuje hladinu cholesterolu, triglyceridov a LDL a zároveň zvyšuje hladinu HDL cholesterolu. Vďaka vysokému obsahu železa a ďalších dôležitých minerálov tymián výborne podporuje syntézu červených krviniek a tým zvyšuje prekrvenie a okysličenie životne dôležitých orgánov v tele.

 

tymián

 

Imunitný systém 

 

Vďaka vysokému obsahu vitamínu C je táto bylina prirodzeným posilňovačom imunitného systému. Vitamín C podporuje vývoj bielych krviniek, ktoré slúžia ako prvá obranná línia imunitného systému. Vitamín C je dôležitý pre vývoj kolagénu, ktorý je nevyhnutný na tvorbu a obnovu buniek, svalov, tkanív a ciev. Tymián pomáha imunitnému systému bojovať s vírusovými patogénmi, ktoré spôsobujú infekcie, ako je mononukleóza, chrípka, pásový opar, ľudský papilomavírus, genitálny alebo orálny herpes, hepatitída a ďalšie.

 

Zdravie kostí

 

Tymián pomáha podporovať zdravie kostí, pretože má vysoký obsah vitamínu K, železa, vápnika a mangánu. Tieto dôležité živiny podporujú tvorbu kostí a znižujú riziko ich porúch.

 

Pomáha predchádzať otravám jedlom

 

Tymián má schopnosť nielen pomáhať predchádzať kontaminácii potravín, ale aj dekontaminovať už skôr kontaminované potraviny.

 

V niekoľkých štúdiách publikovaných v časopise Food Microbiology vedci zistili, že éterický olej z tejto byliny dokáže predĺžiť trvanlivosť mäsa a pečiva a dekontaminovať šalát naočkovaný Shigellou, infekčným organizmom, ktorý spôsobuje hnačky a môže viesť k vážnemu poškodeniu čriev.

 

V jednej štúdii sa pri umývaní produktov v roztoku obsahujúcom iba 1 % oleja znížil počet baktérií Shigella pod bod detekcie. To naznačuje, že pridaním do budúceho jedla, napríklad do surovej zeleniny alebo šalátu, môžete skutočne prispieť k zníženiu pravdepodobnosti ochorenia z potravín.

 

Antioxidačné vlastnosti 

 

Tymián má najvyšší obsah antioxidantov zo všetkých bylín. Fenolické antioxidanty v tymiáne, vrátane luteínu, zeaxantínu a tymoninu, pomáhajú neutralizovať a eliminovať voľné radikály v celom tele. Voľné radikály sú škodlivé vedľajšie produkty bunkového metabolizmu, ktoré môžu spôsobiť apoptózu (smrť bunky) alebo spontánnu mutáciu zdravých buniek.

 

Tieto antioxidanty pomáhajú predchádzať oxidačnému stresu v orgánoch, mozgových dráhach, srdci, očiach a koži.

 

Chudnutie

 

Čaj z tymiánu sa bežne označuje ako čaj na chudnutie. Táto bylinná liečivka dokáže potlačiť chuť do jedla, čo môže viesť k zníženiu záchvatov a maškrtenia medzi jedlami. Chemická látka thymol obsiahnutá v tomto čaji môže zlepšiť metabolizmus, čo napomáha spaľovaniu tukov a pokusom o chudnutie.

 

TIP: Skvelým pomocníkom na podporu metabolizmu môže byť aj CBD olej, pretože o konope je všeobecne známe, že významne zrýchľuje metabolizmus.

 

 

Zlepšenie nálady

 

Bolo preukázané, že zlúčenina zvaná karvakrol, ktorá sa nachádza v tejto liečivej byline, má veľmi pozitívne účinky na zlepšenie nálady.

 

Výskum publikovaný v roku 2013 ukázal, že keď bol karvakrol podávaný zvieratám sedem dní po sebe, dokázal zvýšiť hladinu dopamínu aj serotonínu v prefrontálnej kôre a hipokampe. Dopamín a serotonín sú dva kľúčové neurotransmitery, pokiaľ ide o vašu náladu.

 

Údaje z tejto štúdie naznačujú, že karvakrol je mozgovo aktívna molekula, ktorá môže ovplyvňovať kognitívnu aktivitu prostredníctvom modulácie neurotransmiterov. Pokiaľ je tymián pravidelne prijímaný v nízkych koncentráciách, môže zlepšiť pocit pohody. Ďalšie štúdie, väčšinou vykonané na potkanoch, ukazujú, že má najmä anxiolytické vlastnosti, čo znamená, že bojuje proti úzkosti.

 

Ochrana srdca 

 

Srdcu prospieva bohatá zmes antioxidantov, minerálov a vitamínov, ktorú tymián obsahuje, a to rôznymi spôsobmi, najmä draslíkom a mangánom. Draslík je vazodilatátor, čo znamená, že pomáha uvoľňovať cievy a znižovať krvný tlak, čím znižuje záťaž kardiovaskulárneho systému. To vám môže pomôcť žiť dlhšie, pretože znižuje aterosklerózu a predchádza mŕtvicu, infarktu a ischemickej chorobe srdca.

 

Rakovina 

 

Aktívne zložky v tejto byline môžu byť schopné bojovať proti vzniku nádorov, ktoré sa môžu stať rakovinovými. Konkrétne je hlavnou zložkou esenciálneho oleja karvakrol, ktorý vykazuje protinádorové vlastnosti, čo z tejto prospešnej rastliny robí potenciálnu potravinu bojujúcu proti rakovine.

 

Zdravie ústnej dutiny a zubov

 

Ako bolo uvedené vyššie, výťažky získané z tejto byliny sa používajú v dentálnych produktoch, ako sú zubné pasty a ústne vody. Zlúčeniny v tejto byline môžu pomôcť zabrániť vzniku infekcií v ústach a udržiavať zuby zdravé tým, že znižujú množstvo zubného povlaku a kazov.

 

Ako sa používa tymián?

Táto bylinka je celoročne ľahko dostupná v čerstvom aj sušenom stave. Pri konzumácii v čerstvom stave budú tymiánové bylinky aromatickejšie. Pokiaľ ho zakúpite čerstvý, môže v chladničke vydržať týždeň až dva. Sušený tymián by sa mal skladovať na chladnom a tmavom mieste a ideálne by sa mal spotrebovať do šiestich mesiacov.

 

Sušenú verziu je možné vo väčšine receptov nahradiť čerstvou. Jedna čajová lyžička sušených lístkov zodpovedá jednej polievkovej lyžici nasekaných tymiánových lístkov. Na liečebné účely ho možno zakúpiť aj vo forme tymiánového čaju, tinktúr, práškových doplnkov alebo tymiánového oleja.

 

tymiánový olej

Tymiánový olej

 

Riziká a vedľajšie účinky tymiánu

Tymián je považovaný za bezpečný, ak je konzumovaný v bežnom množstve. Pokiaľ sa užíva vo väčšom množstve na liečebné účely, je pravdepodobne bezpečný po krátku dobu - môže však spôsobiť zažívacie ťažkosti, pokiaľ sa užíva vo veľkom množstve. Tymián môže vyvolať alergické reakcie.

 

U žien, ktoré trpia ochorením citlivým na hormóny, ako je rakovina prsníka, vaječníkov, maternice, myómy maternice alebo endometrióza, môže v tele pôsobiť ako estrogén. Vyhnite sa mu, ak trpíte akýmkoľvek ochorením, ktoré by sa pôsobením estrogénu mohlo zhoršiť.

 

Pri užívaní veľkého množstva môže toto korenie prípadne spomaľovať zrážanie krvi, preto buďte obzvlášť opatrní, ak trpíte nejakou poruchou zrážanlivosti a/alebo v súčasnej dobe užívate lieky na riedenie krvi. Z rovnakého dôvodu je lepšie neužívať ho dva týždne pred operáciou.

 

Môže sa tymián užívať počas tehotenstva?

Pre tehotné alebo dojčiace ženy je najlepšie konzumovať túto bylinu v bežnom množstve potravín, nie v liečivých množstvách. Nie je bežným potravinovým alergénom, ale ak ste alergickí na oregano alebo iné druhy čeľade Lamiaceae, potom môžete byť alergickí aj na tymián.

 

Pestovanie tymiánu 

Tymián pestujte v dobre priepustnej pôde na plnom slnku. Niektoré odrody tymiánu sa dobre pestujú v štrkových záhradách, v prasklinách v dlažbe alebo ako alternatíva trávnika. Iným sa najlepšie darí v kvetináčoch, ktoré môžete na jeseň preniesť do interiéru. Po odkvitnutí tymián zrežte a v zime chúlostivé druhy chráňte.

 

Záver 

Tymián je aromatická bylina s výraznou bylinnou chuťou a vôňou, ktorá sa hojne využíva v kuchyni na dochucovanie pokrmov. Pochádza zo Stredomoria a má dlhú históriu používania, nielen v kulinárstve, ale aj v medicíne a ako prostriedok konzervácie potravín. Tymián obsahuje mnoho prospešných zložiek, vrátane tymolu, karvakrolu, flavonoidov a vitamínov. Tieto látky mu prepožičiavajú antiseptické, antibakteriálne, protizápalové a antioxidantové vlastnosti. Tymián sa používa na liečbu rôznych problémov, vrátane dýchacích problémov, vysokého krvného tlaku, podpory imunitného systému, zdravia kostí a znižovania rizika otráv jedlom.

 

Celkovo možno povedať, že tymián je viac než len bylina na kulinárske účely. Jeho bohatý obsah prospešných látok a široká škála liečivých vlastností ho robí cenným doplnkom stravy a prírodným liekom na udržanie zdravia a blahobytu.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje:

https://www.medicinenet.com/what_is_thyme_good_for/article.htm

https://draxe.com/nutrition/thyme/

https://www.thespruceeats.com/all-about-thyme-996135

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-823/thyme

 

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.